Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Burmába érkezett az ENSZ-főtitkár

Megérkezett Mianamarba csütörtökön Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy rávegye a ciklon sújtotta ország katonai vezetését a nemzetközi segélyek elfogadására.
Három héttel a mintegy 78 ezer ember halálát okozó trópusi vihar pusztítása után a kétmillió túlélők többsége még mindig nem jutott megfelelő mennyiségű segélyhez, mivel a katonai vezetés megnehezíti a külföldi segélyek és munkások beengedését az országba. Ban Ki Mun látogatásának célja az, hogy közvetve életeket mentsen meg- közölte az ENSZ főtitkára még Bangkokban, mielőtt elindult volna Mianmarba. Az ENSZ-vezetőt az ország kormányfője fogadta, akivel húszperces megbeszélést tartott Rangún városában, mielőtt helikopterrel a ciklontól leginkább sújtott deltavidékre látogatott volna.

A két politikus várhatóan este hosszabb találkozót tart majd. Az ENSZ-főtitkár legfontosabb megbeszélését azonban pénteken tartja, amikor a katonai junta vezetőjével találkozik a fővárosban. Az országot vezető katonai rezsim többször is kijelentette, hogy képes eljuttatni a segélyeket a rászorulóknak. A külföldiek elől elzárt katasztrófa sújtotta területre bejutó újságírók, és a segélyszervezetek jelentése szerint azonban sok helyre egyáltalán nem jutott segélyszállítmány.

Az ENSZ becslése szerint a több mint kétmillió rászorulónak csak a 25 százaléka jutott segélyhez. A katonai vezetés több tonnányi segélyt fogadott el, viszont csak alig néhány külföldi mentési szakembert engedtek be az országba. A tábornokok a héten beleegyeztek, hogy ENSZ helikopterek segítsenek segélyeket vinni a nehezen megközelíthető helyekre, és néhány ázsiai ország orvosait is beengedték az országba. A május 2-3-án lecsapott Nargis nevű ciklon pusztítása a hivatalos adatok szerint 78 ezer ember halálát okozta, és 56 ezer ember tűnt el a vihar után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iszlám törvénykezés bevezetésén múlik a pakisztáni béke

Az iszlám törvénykezés bevezetésén áll vagy bukik a pakisztáni kormány és a tálibokat támogató… Tovább olvasom