Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Burgenlandi turizmus: Magyarország az egyik legfontosabb piac

Az elmúlt években lendületesen növekedett a magyar turisták száma Burgenlandban, mára Magyarország jelenti a második legnagyobb külföldi piacot a tartomány idegenforgalma számára.

Az elmúlt években lendületesen növekedett a magyar turisták száma Burgenlandban, mára Magyarország jelenti a második legnagyobb külföldi piacot a tartomány idegenforgalma számára - mondta az MTI-nek adott interjúban Mario Baier, a burgenlandi idegenforgalmi szövetség igazgatója.

Az elmúlt tíz évben több mint háromszorosára, évi kilencezerről több mint harmincezerre nőtt a magyar vendégéjszakák száma Ausztria keleti határtartományában - mondta a Burgenland Tourismus vezetője. A tartományban tavaly összesen 2,9 millió vendégéjszakát számoltak. Burgenland elsősorban hazai vendégközönséget vonz. Míg országosan harminc százalék körüli a belföldi vendégek aránya, itt az idegenforgalom 75 százalékát a belföldi turizmus teszi ki.

A külföldiek között - ahogy országos átlagban is - a németek vannak a legtöbben. A második legfontosabb piac a magyarországi. Tavaly a gazdasági válság hatására visszaesett a magyarok érdeklődése, mintegy harmadával kevesebben érkeztek, mint a korábbi években. "Az idén azonban, a gazdaság stabilizálódásával ismét számottevő növekedést tapasztaltunk" - tette hozzá Baier.

Leginkább pihenésre vágyó párok és családok érkeznek Magyarországról - jellemezte a magyarországi célközönséget Mario Baier. Az átlagos magyar vendég érdeklődése megoszlik a természeti látnivalók, a gasztronómia, a sport, a wellness szolgáltatások és a kultúra között - mondja.

A legtöbben a negyven év alatti korosztályból kerülnek ki. Az utóbbi tíz évben folyamatosan fejlődött Burgenlandban az idegenforgalom, a vendégéjszakák száma mintegy húsz százalékkal nőtt. Mindez elsősorban a sok befektetésnek köszönhető, de hozzájárult az is, hogy a volt keleti tömb országaiból egyre többen látogatnak el Ausztriába és az osztrákok is gyakrabban választanak belföldi úticélt - magyarázta az igazgató.

A fejlesztésekben nagy szerepet játszottak az európai uniós támogatások - mutatott rá Baier, kiemelve, hogy számos szálloda épült ezeknek köszönhetően és hogy a tartomány 1600 kilométer kerékpárúttal büszkélkedhet. Miután GDP-je nem érte el az EU-s átlag 75 százalékát, Burgenlandot Ausztria uniós csatlakozása után a strukturális és kohéziós alapok első körébe tartozó területnek minősítették.

A 2000-2006 közötti költségvetési időszakban az EU 271, a tartományi és a szövetségi kormányzat együtt 350 millió eurót irányzott elő a 1,5 milliárd euróra tervezett fejlesztési beruházásokhoz. Az uniós támogatások "kivezetési szakasza" 2013-ban ér véget. "Természetesen sokat reklámoztunk is az elmúlt években" - tette hozzá.

A Burgenland Tourismus célzott reklámkampányt indított a többi tartományban a fő turisztikai súlypontokra összpontosítva. "Ennek köszönhetően a burgenlandi turizmus ismertségre tett szert" - mondta Baier. A helyi idegenforgalom kínálata öt fő terület, a természet, a gasztronómia és a bor, a sport, a wellness szolgáltatások, valamint a kultúra köré csoportosítható.

Amint arra a Burgenland Tourismus jelmondata - "Ausztria napos oldala" - is utal, az egyik meghatározó adottság a szelíd éghajlat. A napsütéses napok száma meghaladja a háromszázat.

A közvetlenül a turizmusban foglalkoztatottak száma ötezer-ötszáz fő, az ágazat a tartományi GDP négy százalékát adja. A Burgenlandban munkavállalási engedéllyel dolgozó mintegy kilencezer magyar kétharmadát az idegenforgalomban foglalkoztatják. A legtöbben a határon átjáró "ingázók". Hogy milyen hatással lesz az osztrák munkaerőpiaci korlátozások eltörlése, azt nehéz megmondani - vélekedett Baier.

"Mindenesetre azokból az országokból sem érkeztek tömegesen munkavállalók, amelyekkel szemben nincsenek korlátozások, mint Németország vagy Olaszország" - tette hozzá. Mario Baier szerint a magyar munkaerő nagyon fontos a turisztikában. Sokszor nagyon jó munkaerőt jelentenek, jól képzettek, nagyon barátságosak a vendégekkel. Előnyt jelent még a magyarnyelv-tudásuk is és az, hogy gyakran igen jól beszélnek németül - fejtette ki.

Baier hangsúlyozta azt is, hogy szoros kapcsolatok fűzik a burgenlandi idegenforgalmat a magyar partnerekhez. A hagyományos kapcsolatok mellett nagyon jó az együttműködés az európai uniós pályázatok terén is, mint például a kerékpárutak és túraútvonalak fejlesztése. "Az EU-nak is fontos szempont, hogy az országok együttműködjenek egymással. Így könnyebb támogatáshoz jutni, együtt könnyebben járunk sikerrel" - mondta Mario Baier.

Olvasóink írták

 • 17. Mankapunka 2010. július 26. 01:51
  „Imre

  Akitől kérdeztem,nem egy túrista volt,hidd el.”
 • 16. Imre82 2010. július 25. 22:52
  „Mit szeretnél, kapáljanak itthon 60.000 ér? Savanyu a szőlő?”
 • 15. széchenyi12 2010. július 25. 22:19
  „egyre több a svábbogaraknál a magyar rabszolga. Kapálják a szőlőt, eladják a lelküket a gazdának. Pitiznek a napi 40 euroért!
  Szánalmassak!”
 • 14. pistihun 2010. július 25. 21:06
  „Pénteken voltam kint shopingolni.
  Ittam a sógoroknál 3 sört, majd miután hazaértem Mo-ra, erdélyi házipáleszt.
  Igazán nemzetközileg rúgtam be :)”
 • 13. Imre82 2010. július 25. 19:20
  „Manka, amúgy arra nem gondoltál, hogy nem tudja, hogy hol a bolt? Múltkor tőlem is megkérdezték egy más városban, hogy hol a bolt, és nem tudtam, ha meg esetleg feltünik, hogy nem anyanyelvü az arc, akkor teljesen természetes emberi reakció, hogy ránéz a rendszámra.”
 • 12. Imre82 2010. július 25. 19:18
  „Kistázi, hívjátok magatokat másnak, és meg van oldva.
  Amúgy azt észrevettem, hogy aki kikerül, az nehezményezi, hogy ott dolgozni is kell, pedig lehet, hogy csak az itthoni tempó után tűnik furcsának az ottani tempó.

  Szállást, kaját, időtöltést meg lehet ott is annyiból oldani mint idehaza, miért ne mennének a turisták?
  Aztán kicsit jobban megvannak csinálva a strandok, meg úgy általánosságban minden.”
 • 11. Mankapunka 2010. július 25. 13:53
  „Bécsben volt,pedig tele van minden nemzet emberével,a török srácok még mindig jobban tolják,mint az osztrákok.”
 • 10. SC 2010. július 25. 12:15
  „7. hozzászólás Mankapunka
  Csúnya egy ember lehetsz,ha mindenhol ilyen görbe szemmel néznek rád... :-)))”
 • 9. egysoproni_ 2010. július 25. 12:02
  „Jelenleg mintegy 2.400 km kerékpárút van Magyarországon (2008. év végi adat), melyből mintegy 500 kilométer tekinthető ,,klasszikus", azaz más közlekedői csoportoktól elkülönített kerékpárútnak. Ezzel szemben csak Burgenlandban 1600 km... Elgondlkodtató az adat... Ami még elgondlkodtató, hiogy sak Bécsben több mint 1000 Km bringa út van míg Bpen a 200 km-t sem éri el.
  Minden esetre szomorú, hogy nekünk magyaroknak jobban megéri kint pihenni és nyaralni mint itthon holott Magyarország is bővelkedig szépségekben és látnivalókban.”
 • 8. kistázi 2010. július 25. 12:01
  „A sok kulturális intézményről / KiK, Hoffer, Parndorf boltjai stb. / nem is beszélve :-)”
 • 7. Mankapunka 2010. július 25. 11:51
  „jó véleménnyel????

  Megkérdezek valakit,merre található az X bolt,akkor egyből jön a válasz,hogy nem tudom,közben meg ránéz a magyar rendszámra.
  Érdekes,a következő ember tud magyarul és elmagyarázta,hol van a bolt,ami kb. 1 km-re volt,kerületen belül.”
 • 6. kistázi 2010. július 25. 11:46
  „Tudod az ott dolgozók hívják /juk/ igy magukat /unkat/ :-)”
 • 5. Agent 2010. július 25. 11:43
  „4, ugyan, általános hazai síkhülyeség ez: pénzért dolgozni= rabszolgaság:)
  Csak tudnám, hogy az adott hozzászólók vajh mit csinálnak - csak nem dolgoznak a pénzükért?....azaz rabszolgák?:):)”
 • 4. soproni 2010. július 25. 11:39
  „Örüljetek,hogy jó véleménnyel vannak a Magyarokról! Egyébként meg nem kötelező "rabszolgaként" dolgozni.Mindenki maga dönt,hogy hol hasznosítja a képességeit.”
 • 3. kistázi 2010. július 25. 11:21
  „És az ott dolgozó rabszolgákról nem is beszélve.”
 • 2. Patriot 2010. július 25. 11:03
  „Kiskunhalasi műtrágyás meg hungarikum.”
 • 1. okostojas007 2010. július 25. 10:07
  „a fagyállóval feljavított burgenlandi bor talán már a múlté ....
  de akit a kígyó egyszer megmart ........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekvasút: továbbélő hagyomány Oroszországban

Az orosz vasutak aranyozott jelképével díszített egyenruhában feszítő tizenöt éves Bogdán büszkén… Tovább olvasom