Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Burgenlandban van a legtöbb illegális munkás

Burgenlandban volt a legmagasabb az illegálisan foglalkoztatott külföldiek aránya az idei első félévben Ausztriában az ellenőrzés alá vont vállalkozásoknál - közölte az osztrák pénzügyminisztérium hétfőn egy sajtótájékoztatón.
 
Az országszerte ellenőrzött 35 ezer 270 munkavállaló (ebből 19 ezer osztrák, 16 ezer 270 külföldi) 16,22 százaléka, több mint ötezer-hétszáz volt az illegálisan, vagyis munkavállalási engedély vagy a társadalombiztosítási járulék megfizetése nélkül foglalkoztatott külföldi állampolgár - mondta Reinhold Lopatka, a minisztérium államtitkára.
Burgenlandban a mintegy 1300 ellenőrzött munkavállalóból 332 fő, vagyis 25,5 százalék bizonyult jogsértően foglalkoztatott külföldinek. Az ellenőrzött külföldiek számát alapul véve a tartományban 46,9 százalékos az arány, míg országos átlagban 35 százalék.

A feketemunka valós arányáról az államtitkár nem bocsátkozott becslésekbe. A minisztérium illegális foglalkoztatás elleni fellépésre, 2003-ban létrehozott részlege évről évre több szabálytalanságot talál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a feketemunka is ezzel azonos ütemben terjed - mondta egy újságírói kérdésre. A minisztérium szerint a számok növekedése inkább a kiterjedtebb és hatékonyabb ellenőrzésre vezethető vissza.

Országos szinten 5263 munkavállalóról állapították meg, hogy munkaadója nem jelentette be a társadalombiztosítási szervhez, ebből mintegy háromezer volt a külföldi és kétezer az osztrák állampolgár. A meg nem fizetett járulékok 31 millió euró bevételkiesést okoztak az államnak az első félévben.

Több mint 14 ezer vállalkozást ellenőriztek az idei első hat hónapban. Az ellenőrzések eredményeként 5284 feljelentést tettek és összesen 15 millió 890 ezer euró értékben róttak ki büntetést - mondta el Reinhold Lopatka.

Kimagaslóan magas arányban találtak szabálytalanságokat Vorarlberg tartományban, a vizsgált cégek több mint kétharmadánál. Az országos átlag 36 százalék volt.

Ahogy a korábbi években, idén is az építőiparban bukkantak a legtöbb foglalkoztatási szabálytalanságra, a vizsgált vállalkozások 25,78 százalékánál róttak ki bírságok az ellenőrök. A második helyen a vendéglátó ágazat áll (24,76 százalék).

A statisztikai adatok szerint az OECD-országok között Ausztriában a harmadik legalacsonyabb a feketemunka aránya, csak Svájcban és az Egyesült Államokban jobb a helyzet.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. augusztus 19. 12:52
  „Ki látott már olyan, hogy a tolvaj saját magát üldözteti? Itt sem várható más, hisz érdekeltek itt is az ezt üldözők.”
 • 3. Georg 2009. augusztus 14. 19:56
  „Ellenőrizhetnék azt is mennyi a kifizetettlen túlóra,és a 4 órára beljelentettek 10-12 órákat dolgoznak -e ill. egészségtelen-e a munka amit végez az alkalmazott ,biztosítják-e a feltételeket ahhoz hogy el is tudd végezni a feladatot..........Persze jelentheti az alkalmazott és lehet hogy intézkedik a szakszervezet,de lepül az a dolgozó aki ezt szóvá teszi.Ezért inkább évente 2X kellene ellenőrizni a munkahelyeket anélkül,hogy bárki is értesítené a munkaadót,mert valljuk be tudják előre mikor jön a "váratlan" ellenőrzés,...........Burgenlandban is mindenki ismer mindenkit!”
 • 2. Kukac40 2009. augusztus 11. 12:15
  „Mi ebben az érdekes? A feketemunkásokból szedték meg magukat az osztrákok. Statisztikájuk érdekes mindenesetre. 3. legkevesebb mi? Na ne má!!!!!”
 • 1. elemér 2009. augusztus 10. 17:25
  „Háromféle hazugság létezik, kishazugság, nagyhazugság és statisztika. Az USA-ban valóban nemtudják az illegális munkavállalókat csak saccolják. Ez lehet duplája is amit állitanak. Igy van ez a munkanélküliséggel is. Aki hosszab ideje nem talál munkát és már lejárt a segély az nem létezik a kimutatásokban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy szlovákiai szénbányában

Robbanás történt hétfőn egy nyugat-szlovákiai szénbányában, a baleset nyomán 18 bányász rekedt a… Tovább olvasom