Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Burgaszi merénylet - Nyomoznak az öngyilkos merénylő után

A merénylő a nyomozás jelenlegi állása szerint egy fiatal férfi volt, és DNS-minta alapján próbálják azonosítani.

Iránt és a Hezbollahot vádolja az izraeli kormányfő

Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezetet vádolta az izraeli turisták elleni burgaszi merénylet elkövetésével csütörtökön az izraeli kormányfő.

Benjámin Netanjahu nyilatkozatában leszögezte, hogy "drágán megfizet az, aki támogatja a terrorizmust".

A kormányfő egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szerdai bulgáriai merényletet a Hezbollah, "Irán legfőbb terrorista ügynöke" követte el. Hozzátette: ez a támadás annak a világszerte folytatott terrorista kampánynak a részét képezi, amelyet Irán, "a világ elsőszámú terrorexportőre" és a Hezbollah indított.

A Fekete-tenger partján fekvő Burgasz repülőterén egy izraeli turistákat szállító autóbusz elleni robbantásos merényletben heten vesztették életüket, öt izraeli és egy bolgár állampolgár, valamint az ismeretlen állampolgárságú merénylő.

Az iráni külügyminisztérium csütörtökön hangsúlyozta: Teherán határozottan elítél minden terrorcselekményt.

Nyomoznak az öngyilkos merénylő után

A szerdai bulgáriai robbantásos merényletben 5 izraeli állampolgár vesztette életét, rajtuk kívül meghalt a bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő, illetve megsebesült 32 személy - közölte csütörtökön Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter.

A merénylet helyszínén, a burgaszi repülőtéren tartott sajtóértekezletén a tárcavezető elmondta, hogy egy izraeli nő, akiről korábban azt közölték, hogy meghalt a kórházban, életben van, az intenzív osztályon ápolják.

A 32 sebesült közül 31 izraeli állampolgár, ketten kómában vannak. A 32. sebesültet még nem sikerült azonosítani. A három legsúlyosabb sebesültet egy szófiai kórházba szállították.

Huszonnyolc izraeli sebesültet, akiket egy burgaszi kórházban ápoltak, valamint mintegy hatvan izraeli turistát, akik szerencsésen elkerülték a merényletet, délelőtt repülőgépen Izraelbe szállították, onnan viszont törvényszéki szakértők érkeztek Bulgáriába, hogy segítsék a vizsgálatokat.

A merénylő a nyomozás jelenlegi állása szerint egy fiatal férfi volt, és DNS-minta alapján próbálják azonosítani, a különböző adatbázisokban folyik a kutatás - közölte Cvetanov.

Feltételezések szerint a férfi a detonáció előtt már körülbelül egy órával a helyszínen volt, mozgását rögzítették a biztonsági kamerák.

Öngyilkos merénylet egy izraeli busz ellen Bulgáriában. Fotó: MTI (galéria)

A Novinite bolgár hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a repülőtéren működő biztonsági kamerák felvételein egy sportosan öltözött, hosszú hajú férfi látható. A férfi hátizsákkal járkált, és rövidnadrágot viselt, úgy volt öltözve, mint egy egyszerű turista. A hírügynökség szerint a robbanás után az ő holttestén voltak a legsúlyosabb sebek.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért. "Pontosan 18 évvel az argentínai zsidó közösség központjánál elkövetett robbantás után a gyilkos iráni terror ismét ártatlan emberekre csapott le" - fogalmazott. "Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra" - tette hozzá.

Avigdor Liberman külügyminiszter azt mondta a Kettes Csatorna nevű izraeli tv-állomásnak: lehet, hogy a pokolgépet a buszra erősítették, ugyanúgy, ahogy februárban Indiában az izraeli nagykövetség egyik autója elleni merényletben. Kijelentette, hogy közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött. A Forradalmi Gárda a keményvonalas iráni elnökhöz, Mahmúd Ahmadinezsádhoz közel álló elitalakulat.

Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó iszlamista szélsőségesek támadásának. A szerdai merénylet színhelye alig 60 kilométerre van a török határtól.

Az elmúlt hónapokban több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. A zsidó állam Iránt vádolta a robbantások, illetve a merényletkísérletek kitervelésével, amit Teherán tagad, de egyes elemzők szerint az iszlám köztársaság meg akarja bosszulni az iráni atomprogramon dolgozó tudósok elleni gyilkosságokat, amelyek mögött Izraelt sejti. Az elmúlt nem egészen két évben legalább négy atomtudóst öltek meg Iránban.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. "A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (...) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra" - mondta a miniszter.

Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár "nevetségesnek" és "szenzációhajhásznak" nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság, amely a terrorizmus legnagyobb áldozata, úgy véli, hogy embertelen cselekedet ártatlan személyek életének veszélyeztetése" – jelentette ki az al-Alam arab nyelvű iráni televízió szerint Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. Irán elítél mindenfajta terrorcselekményt, bárhol is követik el azokat - tette hozzá a szóvivő.

A burgaszi repülőtér egyelőre zárva van, de Cvetanov közlése szerint csütörtök este újra megnyílik a forgalom előtt.

Korábban írtuk:

Az izraeli turisták szerda késő délután érkeztek a bolgár tengerparti városba, Burgaszba egy chartergéppel. A 154 utas között nyolc gyermek is volt. Az utasokat a városba szállító buszt még a repülőtéren felrobbantották.

Mint Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter elmondta, a rendőrség a robbanás két lehetséges módját vizsgálja: a pokolgépet azelőtt helyezték el a buszban, hogy az utasok beszálltak volna, vagy a robbanóanyagot a turisták poggyászába rejtették - idézte a bolgár rádió Cvetanovot.

Izraeli buszt robbantottak Bulgáriában. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev (galéria)


A külügyminisztérium szerint öten vesztették életüket a helyszínen, a hatodik áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe.

Az utasok között egy olasz, egy szlovák és egy amerikai állampolgár volt, a többiek mind izraeliek. A szlovák külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között nincs szlovák. A szófiai belügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy még meg kell állapítani a halottak és sebesültek személyazonosságát.

Előzmények

Robbantás történt szerdán a Fekete-tenger partján fekvő bulgáriai Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon; nem végleges adatok szerint hárman meghaltak, több mint  húszan megsebesültek - közölte a bolgár belügyminisztérium.

A bolgár köztelevízió úgy tudja, hogy négyen a helyszínen  vesztették életüket, egy ember pedig a kórházban halt meg. Más  források szerint a halottak száma akár nyolc is lehet.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a tragédia a burgaszi  repülőtéren történt, a BNR állami rádió közlése szerint két közeli  autóbuszon tűz ütött ki a robbantás után. A buszon mintegy 40-50  utas tartózkodott.

Izraeli buszt robbantottak Bulgáriában. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donyev (galéria)


A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház ellen 1994-ben  elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő merénylet évfordulóján  történt.

Izraeli szemtanúk szerint a burgaszi robbantást feltehetően egy  öngyilkos merénylő követte el - jelentette az izraeli Chanel 2 TV.  Az izraeli katonai rádiónak egy szemtanú telefonon azt mondta, hogy  valószínűleg öngyilkos merényletről van szó.

"Helyet foglaltunk, és néhány másodperccel később egy hatalmas  robbanást hallottunk, felpattantunk, és a buszon támadt lyukon  keresztül kimenekültünk" - számolt be a helyszínről Aviva Malka.

A burgaszi polgármester szerint a merénylők busz  csomagtartójában helyezték el a robbanóanyagot.

Az izraeli külügyminisztérium azt közölte, hogy 140 izraeli  turista utazott egy charterjárattal Bulgáriába, és megérkezésük után  mintegy 40 perccel történt a detonáció a parkolóban rájuk várakozó  egyik buszon. A helyszínről küldött képek tanúsága szerint az  autóbusz szinte teljesen kiégett.

Öngyilkos merénylet egy izraeli busz ellen Bulgáriában. Fotó: MTI (galéria)

A bolgár köztévé helyszíni riportjában arról adott hírt, hogy  percekkel a  merénylet előtt felhívták a repülőtéri hatóságokat, és  közölték, hogy "két bombával várják az izraeli turistákat". Az is  elhangzott, hogy mivel a robbanás a busz elején történt, és a motor  hátul helyezkedik el, a hatóságok biztosra veszik a robbantás  tényét.

Az izraeli médiának egyes szemtanúk a repülőtéri tűzoltók lassú  reagálására panaszkodtak, mondván: "15 perre volt szükségük, hogy  megkezdjék az oltást".

Bojko Boriszov bolgár kormányfő utasítására azonnal Burgaszba  indult a miniszterelnök-helyettes, aki belügyminiszter is egyben,  továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter. Két  egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt szintén Burgaszba  irányítottak.

A repülőteret 24 órára lezárták, az érkező járatokat a várnai  repülőtérre irányították át, a bolgár repülőtereken, kikötőkben,  vasúti pályaudvarokon megszigorították az ellenőrzést.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a  történtekért és kemény választ helyezett kilátásba.

"Minden jel Iránra utal" - mondta, és felidézte, hogy a burgaszi  merényletet hasonló esetek, illetve merényletkísérletek előzték meg  az elmúlt hónapokban Indiában, Grúziában, Thaiföldön, Kenyában és  Cipruson.

Válságstáb létrehozására adott utasítást Avigdor Liberman  izraeli külügyminiszter a burgaszi robbanás miatt, és folyamatos  kapcsolatot tart bolgár kollégájával - közölte a jeruzsálemi rádió.

Az izraeli titkosszolgálat már az év elején figyelmeztette a  bolgár hatóságokat egy merénylet lehetőségére, mert januárban gyanús  csomagot találtak egy buszon, amely Törökországból vitt izraeli  turistákat Szófiába.

Olvasóink írták

 • 7. Pretorianus 2012. július 20. 08:54
  „6. vonLichthofen 2012.07.20. 02:37
  Nem lehetne inkább Jordániába? :) Petrát mindenkinek látnia kellene! Egy csoda.”
 • 6. vonLichthofen 2012. július 20. 02:37
  „2piroskaésatöbbi,
  tökéletesen egyet lehet és kell veled érteni.
  Aki sunyi módon gyilkolász kedvtelve tízezreket, ráadásul hazudozva az okokról az egy nagy gecháber /gechéber/.
  Melyik az a törzs amelyik habozás nélül bombáz halálta t1zezreket, lő viccelődve terhes anyákra, tipor sárba fiatal lányokat bulldózerrel /Rachel Corrie/, robbant fel zsinagógát /Baghdad - csak hogy aliyára kényszerítse az iraqi zsidókat/, robbantja fel a Buenos Aires-i zsnagógát ugyanabból az okból, szervezi és végrehajtja 9/11-et? S melyik az amelyiktől EGYÁLTALÁN nem áll távol egy Fals Flag Operation mint amilyen a Burgoszi is.

  A megfejtők között egy hatnapos Israeli utat sorsolunk ki / Shabboth is for rest and reflection/”
 • 5. Hunicum 2012. július 19. 23:00
  „Az izraeliek igen hamar tudnak vádaskodni. Még semmit nem tudnak, de már Iránnak köze van hozzá.
  Ismerős a megtorlás fogalma is. Emlékszünk még 1972-re a müncheni olimpiára?
  Hónapokig voltak Európa szerte merényletek és robbantások arabok,-főleg palesztinok ellen.
  Izraelnél szélsőségesebb antiszemitább országot még nem hordott a hátán a Föld!”
 • 4. háté 2012. július 19. 19:26
  „Benjámin Netanjahu nyilatkozatában leszögezte, hogy "drágán megfizet az, aki támogatja a terrorizmust".
  -a Palesztin, civilek, nők, gyermekek tudnának róla beszélni, napokig-hetekig!
  - samir nézete gondolatai: "Sem a zsidó erkölcsiség, sem a zsidó tradíció nem használható arra, hogy a terrort, mint a harc eszközét elfogadhatatlannak nyilvánítsuk... Nekünk nincsenek erkölcsi fenntartásainak, amikor a nemzeti célokért folyó harcról gondolkodunk. A terror számunkra része a politikai küzdelemnek, és napjaink viszonyaihoz alkalmazható eszköz. A fő célja pedig nem más, mint a legvilágosabb formában, az egész világon, az országunk határain kívül élő szerencsétlen testvéreink számára is világossá tenni, hogy a megszállók ellen folytatjuk a háborút."”
 • 3. Pretorianus 2012. július 19. 19:12
  „Sajnos ez van,ha van egy ország,aminek a vezetői nem tartják be az ENSZ kritériumait,ha a megegyezésre nincs igazi hajlandóság bennük,ha szembefutva minden emberi normával irányítják az országukat tömegek kárára.Sajnálom az áldozatokat,a mocsokpolitika elszenvedői...”
 • 2. piroskaésabarkasz 2012. július 19. 15:40
  „Ártatlan embereket robbantani,sunyi módon,NAGYON bátor tett....”
 • 1. háté 2012. július 18. 20:22
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

320 ezer autót hív vissza a Honda

A Honda világszerte 320 ezer autót hív vissza a szervizekbe az ajtózár lehetséges meghibásodása… Tovább olvasom