Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bűnvádi eljárás egy szerb tábornok ellen

Belgrádban bűnvádi feljelentést tettek egy nyugalmazott tábornok ellen háborús bűncselekmények gyanújával. Az Emberi Jogi Alap (FHP) nemkormányzati szervezet szerint Bozsidar Delics tábornok által vezetett dandár tagjai 1999.
Márciusában a koszovói Trnje településen több tíz koszovói albánt gyilkoltak meg.

A feljelentő FHP a tanúk listáját is továbbította az ügyészségnek. Azokét, akik túlélték a vérengzést. Az eddigi ismeretek szerint Delics parancsot adott a szerb alakulatoknak, hogy kerítsék be Trnje falut, és a tüzérséggel rombolják le. A szétgránátozott faluban 42-en vesztették életüket, köztük gyerekek és kiskorúak is.

Bozsidar Delics neve nem először merül fel a szerb sajtóban, ám nemcsak koszovói tettei kapcsán. Ő volt az, aki elutasította, hogy a vád tanújaként megjelenjen Ramush Haradinaj hágai perében. Mint ismeretes a volt UCK-parancsnokot a nemzetközi törvényszék felmentette. Delics távolmaradását politikai okokkal indokolta. Nevezeten, nem ismeri el a hágai törvényszéket, következésképpen nem is akar szerepet vállalni munkájában.

Ám ezzel a fenti álláspontjával nincs összhangban tevékenysége, amikor is együttműködött Carla del Ponte akkor hágai főügyésszel, és az intézmény által kért okmányokat adott át. Ez a kapcsolat több éven át tartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NATO provokálja a járőröző orosz harci gépeket ?

Az orosz légierő parancsnoka szerint veszélyes és provokatív támadó gyakorlatokat végeznek a NATO… Tovább olvasom