Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit˝

A bolgár alelnök szerint országa teljesítette a csatlakozás feltételeit, ezért mielőbb fel kellene venni az övezetbe.
Margarita Popova kiemelte: országa nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Úgy látja, országa teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket az unió meghatározott, és schengeni tagállamként részt kellene vennie azokon a tárgyalásokon, amelyeket a rendszer modernizációjáról folytatnak. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a részt vevő tagállamok új kritériumokat írnak elő, és ebbe Bulgária nem szólhat bele, pedig már így is védi az EU külső határait - mutatott rá.

A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.

A bolgár alelnök hangsúlyozta: gyors megoldást kell találni a helyzetre, mivel Bulgária "megbízható keleti kapuja" az uniónak, így az EU-nak is érdekében áll, hogy felvegye a schengeni övezetbe. Gyakran érvelnek úgy a tagállamok, hogy ehhez bizalom kell, és Bulgária keményen dolgozik e bizalom elnyeréséért - mondta.

Margarita Popova beszélt arról is, hogy mivel jelentős magyar és bolgár kisebbség él Ukrajnában, budapesti megbeszélésein téma volt a jelenlegi ukrán válság is. Ukrajnában nagy a megosztottság, és kérdéses, hogy ki képes egyesíteni az ukrán népet, a helyzetet nagyon óvatosan kell kezelni - mondta.

Kiemelte: a világban ma nincs olyan kérdés, amelyet háborúval kellene rendezni, Ukrajna esetében is mindenképpen politikai, diplomáciai megoldásra van szükség. Ennek a válságnak diplomáciai erőfeszítésekkel kell véget vetni, hogy utána Ukrajna továbbhaladhasson a demokrácia útján.

Kitért arra is, hogy Bulgária és Magyarország egyaránt kiáll ukrajnai kisebbségeinek jogaiért. Szükség esetén Bulgária humanitárius segítséget nyújt majd az ottani bolgároknak.

Mint mondta, a magyar és a bolgár nép közötti jó kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. A 19. század második felében bolgárkertészek érkeztek idénymunkára Magyarországra, majd letelepedtek itt. Leszármazottaik adományaiból és a magyar állam hozzájárulásából állíthatták fel hétfőn az emlékművet Zuglóban, a Bosnyák téren.

Az alelnök hangsúlyozta: a magyar állam törődik a kisebbségekkel, így az itt élő bolgár közösséggel is. Kis közösségről van szó, amely a mai napig őrzi bolgár identitását, hagyományait, és jól beilleszkedett a magyar társadalomba - tette hozzá.

Margarita Popova beszámolt arról is, hogy hétfőn találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, kedden pedig Győri Enikővel, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával. Tárgyalásain téma volt az ukrán válság, az EU helyzete, a délkelet-európai régió problémái, továbbá a két ország hatékony együttműködése az unióban. A házelnökkel folytatott megbeszélésein szó volt arról is, hogy az új tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Bulgáriának érdemes lenne összegezniük, mit vártak az uniós tagságtól, és mennyire váltak be számításaik.

Margarita Popova kedd délután a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadást országa európai uniós tagságáról.

A bolgár alelnök kedden bulgarisztikával foglalkozó magyar szakembereket tüntetett ki. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetőivel arról beszélgetett, miként lehetne erősíteni a két ország oktatási együttműködését. Fontos, hogy az egyetemek szlavisztika szakjain a bolgár nyelvre is hangsúlyt helyezzenek, mert a nyelv erős kapocs két nép között - hangsúlyozta Margarita Popova az MTI-nek adott interjúban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztráliába menekülhetnek a veszély elől az ukránok

Ausztrália kormánya szerdán bejelentette, hogy kész ideiglenes menedéket nyújtani a válsághelyzetben… Tovább olvasom