Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bulgária nagy hasznot remél a Déli Áramlat gázvezetékből

Bulgária is bekapcsolódik a Déli Áramlat elnevezésű földgázvezeték-projektbe, az erről szóló megállapodást július 15-án írják alá Szófiában - mondta vasárnap a bolgár televízióban a bolgár kormányfő.

Bojko Boriszov a beruházás mellett érvelve arra mutatott rá a Novinite hírportál beszámolója szerint, hogy a bolgárok "az életük végéig" profitálhatnak a tranzitdíjból, ha most rászánják a beruházásra a maguk részét, azaz hozzávetőleg 400 millió dollárt.

A miniszterelnök kiemelte: az Oroszországból Bulgárián át Görögországba és Törökországba a régi vezetéken szállított évi 17 milliárd köbméter gáz tranzitdíja évi 100-105 millió dollár. Az új Déli Áramlat vezetéken évente kezdetben 14 milliárd, majd 31 milliárd köbméter földgáz megy át Bulgárián, ennek tranzitdíján fele-fele arányban osztozik Oroszország és Bulgária, mert a vezeték is közös tulajdonban lesz. Mivel az oroszok a későbbiekben évi 63 milliárd köbméterre akarják növelni a vezeték kapacitását, a tranzitdíjból származó haszon is a kétszeresére növekszik.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok - mindenekelőtt Ukrajna - elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet. A költségeket egyelőre csak becsülni tudják, de a Gazprom legutóbbi közlése szerint várhatóan 8,6 milliárd eurót tesznek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szutyagin kényszerből vallotta bűnösnek magát

Ügyvédje szerint kényszerből írta alá Igor Szutyagin a kegyelmi kérvényt, amelyben beismerte… Tovább olvasom