Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bugár: a Híd és az MKP céljai lehetnek azonosak, de másképp látják az utat

A Híd és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) céljai lehetnek ugyan azonosak, de a célhoz vezető utat mindkét párt másképpen látja - állítja Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke.
"Célunk lehet azonos az MKP-val, de az ahhoz vezető utat másképp látjuk. Tudatosítanunk kell, hogy szlovákiai magyarként soha nem lesz többségünk a parlamentben, ezért kell együttműködnünk a többi párttal" - jelentette ki Bugár Béla kedden este a pozsonyi magyar intézetben megtartott beszélgetésen.

A MKP-val való választási együttműködéssel kapcsolatban elmondta: a Híd eldöntötte, hogy nem lép választási koalícióra az MKP-val, de lehetőséget ad arra, hogy az MKP jelöltjei a Híd választási listáján induljanak.

"Nem hinném, hogy az ajánlat komolytalan volt. Egy kormányalakításra esélyes párt ajánlott fel lehetőséget egy parlamenten kívüli pártnak. Az MKP elutasította az erről való tárgyalást, mi ezután a saját programunkkal foglalkozunk és nem velük" - szögezte le a pártelnök.

A beszélgetés során szóba kerültek a Híd választási programjának fő pillérei is. "Szociális, gazdasági és kisebbségi témák. Ez a sorrend. Csökkenteni kell a költségvetési hiányt, megtartani a létrehozott munkahelyeket. A kisebbségi kultúrák finanszírozását tovább fejleszteni, a kormányhivatal kisebbségi osztályából később egy kisebbségi minisztériumot létrehozni" - részletezte a politikus.

Bugár úgy véli, a szlovákiai magyar politikából el kell távolítani azokat a dolgokat, amelyek mérgezik a kapcsolatokat. Kijelentette, egy szlovákot kisebbségi témákban a szlovákok könnyebben meghallgatnak, mint egy magyart.

A márciusi választások után várható helyzetről kifejtette, hogy a Híd számára a jobboldali koalíció az elsődleges. Cél, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) és a Híd hármas minél több szavazatot szerezzen. Az Irány-Szociáldemokráciával (Smer) való együttműködésről elmondta: "Ismernem kell, mennyire összeegyeztethető a programjuk a miénkkel, de a jelen helyzetben a Smer-Híd koalíciót nem tartom valószínűnek."

Bugár az asszimiláció megállításának eszközét abban látja, ha eltűnik a tévhit, miszerint a magyar iskolában nem tanul meg szlovákul a gyerek, amihez növelni kell a szlovák nyelv oktatásának színvonalát a magyar iskolákban. "Hiába vannak jogaink és lehetőségeink, ha nem élünk velük" - szögezte le.

A találkozó a pozsonyi magyar intézet és a József Attila Ifjúsági Klub közös beszélgetés sorozatának második programja volt. Az előző vendég Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés volt egy firenzei piacon

Egy férfi tüzet nyitott kedden egy firenzei piacon, megölve két szenegáli árust, majd magával is végzett. Tovább olvasom