Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Brüsszelnek tetszik a konvergencia program

Az Európai Bizottság (EB) szerint a december 1.-én megküldött magyar konvergencia program azt mutatja, hogy az országnak jók az esélyei a költségvetési hiány drasztikus csökkentésére és arra, hogy tartós növekedési pályára kerüljön.
A terveknek megfelelően 2009-ben a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékára mérséklődhet a költségvetési deficit.Az EB jövő szerdán hagyja jóvá a magyar konvergencia program értékelését és a Független Hírügynökségnek nyilatkozó bizottsági forrás megerősítette, hogy a költségvetési kiadások megnyirbálásának láthatóak az eredményei, ám a brüsszeli elemzők azon a véleményen vannak, hogy a reformokkal nem szabad leállni.

Nincsenek meggyőződve arról, hogy a kormány kellő megalapozottsággal jelentheti ki, hogy jövőre jelentősen megugró bevételekkel számol, főként, ha folytatódik a belföldi kereslet megtorpanása. A gazdaság kétségkívül jobb eredményt produkál idén és jövőre; a tavalyi össztermék 1,7 százalékos bővülése 2008-ban 2,8, 2009-ben négy százalékosra bővülhet, amelyet reálissá tehet az uniós felzárkóztatási alapokból érkező támogatás. Az idei nyolc százalék körüli infláció jövőre jelentősen lefelé módosul, amely - a deficit további csökkenésével párosulva - több mozgásteret ad az MNB-nek a kamatcsökkentésre.

A pénzromlás 2009-2010-ben az árstabilitást megközelítő három százalék körül lehet. A magyar kormány december elején az elsők között küldte meg Brüsszelnek a korrigált konvergencia programot, és ezért értékelésére is az elsők között kerül sor. Az eurót még be nem vezetett országok az úgynevezett konvergencia programban adnak számot arról, hogyan állnak az euró feltételei teljesítésében. Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely jelenleg a feltételek egyikét sem teljesíti. A legfontosabb feltételek: a GDP három százalékánál alacsonyabb költségvetési hiány, a GDP 60 százalékánál kisebb államadósság, kordában tartott infláció és alacsony kamatláb. A kormány szerint legkorábban 2012-2013-ban kerülhet sor a Monetáris Unióhoz való csatlakozásra.

Olvasóink írták

  • 3. hehe 2008. január 18. 23:30
    „pont brüsszel dumál??????
    hát ott még a levegőt is csak korrupcióval veheted.....
    hm.”
  • 2. Jo Bacsi 2008. január 18. 08:34
    „" A kormány szerint legkorábban 2012-2013-ban kerülhet sor a Monetáris Unióhoz való csatlakozásra.
    " Azt mondja "kerulhet"
    Azt hiszem a kormany egy kicsit opmisztik. Ilyen uzleti es penzcsinalasi feltetelek mellett mint amik mostanaban FEJLODNEK KI nemhogy 2013 ban de meg 2023 ban se lesz euro magyarorszagon. Ha az embereknek nincs penze kolteni a gazdasag nem tud fejlodni te hulye.
    Tehat az uzleti eletet kell felszabaditani avval hogy eltorolni ezt a sok idiotikus rendeleteket mint erkolcsi bizonyitvany es iskolai vegzettseghez kotott engedelyek. Akarki el tud vezetni egy uzletet vagy ceget ha a sajat penze van benne. Itt nyugaton tizeneves gyerekek vezetnek olyan cegeket akik diplomasokat alkalmaznak.
    Gondolkodjatok el rajta. Idiota allami vezetok!!!!! es azok akik azt hiszik ez a mostani ugynavezett konvergencia program akarmit is fog csinalni. utolso helyezes Brusszelben. Hmmmm Az igen. Akkor csak elsok vagytok valamiben. Az egyetlen aki utolso helyen all. Az is csucs csak olyan csucs ami az Atlantiszt is elsullyesztette.

    Bamulok es Amulok rajtatok. Sot az egesz vilag.”
  • 1. Kolompár Rómeó 2008. január 17. 22:29
    „Ezt a cikket a Dr. Veres írta?
    Helyesírás: december 1-jén. Amúgy meg aki 55millát hamis számlákra igényel vissza és "nem veszi észre", az ilyen aljasságokra is képes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határzár a madárinfluenza miatt

Madárinfluenza miatt lezárták az indiai - bangladesi határt - adta hírül több napilap csütörtökön… Tovább olvasom