Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Brüsszeli újságírók szerint vissza kéne vonni a magyar médiatörvényt

A magyar médiatörvény a javasolt módosítások mellett is veszélyezteti a sajtószabadságot - áll a brüsszeli újságírókat tömörítő szövetség csütörtökön kiadott közleményében.

A Nemzetközi Sajtószövetség (API) felszólítja a magyar kormányt a médiatörvény hatályon kívül helyezésére, mert bár üdvözli az Európai Bizottsággal kötött megállapodásban foglalt módosításokat, azokat "nagyon korlátozottnak" tartja. Az okok között felsorolja, hogy a magyar médiahatóság nem független politikai vagy egyéb befolyástól, továbbá a Magyarországon működő médiának regisztráltatnia kell magát, és a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos rendelkezések túlságosan szélesen értelmezhetőek.
Az újságírók forrásvédelmét fenyegeti, hogy a törvény különleges esetekben megengedi dokumentumok és iratok elkobzását. A brüsszeli szövetség úgy látja, öncenzúrához vezethet, hogy a magyar médiára kiróható pénzbírság indokait elégtelenül határozták meg.
A törvény - írja az API közleménye - nem garantálja a médiapluralizmust, amikor "a sajtó sokszínűsége védelmének gyenge célkitűzésével" váltja fel a tájékoztatás monopóliuma megelőzéséről szóló korábbi szabályozást.
Az API szerint mindezek nincsenek összhangban az alapjogok európai chartájának 11. cikkelyével, amely leszögezi a szólásszabadság jogát, amely magában foglalja a hatóságok beavatkozása nélküli tárgyilagos tájékoztatáshoz való jogot is. A charta leszögezi továbbá, hogy tiszteletben kell tartani a média pluralizmusát és szabadságát.
Az API megjegyzi, hogy a brüsszeli tudósítók objektív, független és professzionális módon tájékoztatják közönségüket a magyar elnökségről.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2011. február 19. 12:20
  „Egyetértek az ujságirókkal. Hozzáteszem hogy még Mo.-n is ez a vélemény hiteles. Kérdezzék csak meg az ujságirókat.”
 • 3. Pofátlan 2011. február 18. 11:04
  „Van egy piros-fehér csíkozású alsónadrágom.
  Most felvehetem e vagy nem?
  A csikozás hajaz az árpádsávra, nem szeretnék rasszista, soviniszta, szélsőséges, náci, neofasiszta, homofób, szélsőjobboldali, nyilas lenni.
  Na de a tréfát félretéve, undorító az egész.
  A "független" brüsszeli újságírók vajon melyik "magyar" párttól kapják az utasításokat és a pénzt?”
 • 2. galamblelkü 2011. február 18. 08:55
  „Igen a "brüszeli újságirók" profeszionálisan,objektiv módon mocskolták olvasóiknak Magyarországot.”
 • 1. Bbert 2011. február 17. 21:39
  „A brüsszeli újságírók először vegyék górcső alá a belga, majd az összes nyugat-európai államokbeli médiatörvényt, és azokat próbálják visszavonatni. Ha azzal készen vannak, akkor olvassák végig a magyart, próbálják a helyi viszonyokhoz képest értelmezni, egyébként, meg ki kérdezte őket??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy külföldieket szállító turistahajó a Vietnám partjainál

Elsüllyedt egy külföldieket szállító turistahajó csütörtökön a vietnámi Ha Long-öbölben, s… Tovább olvasom