Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Brüsszel szerint uniós jogot sért a tervezett német autópályadíj

Az Európai Bizottság szerint a külföldiek hátrányos megkülönböztetésével uniós jogot sért a tervezett német autópályadíj.
A Der Spiegel honlapján közölt beszámoló szerint a brüsszeli bizottság jogi szakvéleményt készített az úgynevezett infrastrukturális járulékra vonatkozó két törvénytervezetről, és megállapította, hogy az elképzelés "legkevesebb két ponton" sérti a közösségi jogot.

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag elé csütörtökön került javaslatok egyike a járulék - az autópályadíj - bevezetéséről, a másik pedig a gépjárműadó csökkentéséről rendelkezik. E szerint az adó rendre az adott gépkocsi után fizetendő járulék összegévvel megfelelő mértékben csökken. A német autósok terhei így végeredményben nem növekednének az autópályadíj miatt.

Az Európai Bizottság szerint egyértelmű, hogy a két törvénytervezet összefügg egymással, egy rendszert alkot, amely hátrányos helyzetbe hozza mindazokat az uniós állampolgárokat, akik nem Németországban üzemben tartott gépkocsival használják a németországi autópályákat. Az ilyen diszkrimináció pedig nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A bizottság másik fő kifogása technikai jellegű, a díjtételekre vonatkozik: Brüsszel szerint a legrövidebb időre szóló autópályamatrica és az éves matrica ára között nyolcszoros különbségnek kell lennie, és a német terv nem felel meg ennek az "ökölszabálynak", mert a tíznapos matrica 10 euróba kerülne, a legolcsóbb éves matrica ára pedig 20 euró lenne.

A bajor konzervatív CSU kezdeményezésére kidolgozott elképzelés szerint az autópálya-használati díjat a személygépkocsik és lakóautók után kell majd megfizetni. A díjkategóriákat a motor hengerűrtartalma, a használt üzemanyag és az autó környezetvédelmi besorolása alapján alakítják ki, a díj annál alacsonyabb, minél kevésbé szennyezi a környezetet a gépjármű. Az elektronikus autópálya-matricát 10 napra, 2 hónapra vagy 1 évre lehet majd megvásárolni a CSU-s vezetésű közlekedési minisztérium terve szerint.

A tárca ütemterve szerint a törvényjavaslatokról márciusban szavaz a Bundestag, és 2016 elejétől kell majd fizetni az autósoknak a sztrádák használatáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koppenhágai lövöldözések: egy harmadik embert is őrizetbe vettek

A dán rendőrség szerint a harmadik férfi segítette a néhány héttel ezelőtti koppenhágai… Tovább olvasom