Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Brown: nemzetközileg koordinált támogatást a bankoknak!

Nagy-Britannia - A brit miniszterelnök felszólította kormányfő kollégáit, hogy kövessék Nagy-Britannia példáját és támogassák a nemzetközi hitelválsággal küzdő bankjaikat. Gordon Brown a vezető gazdasági nagyhatalmak vezetőit arról próbálja meggyőzni, hogy koordinált akcióval restrukturálható a globális pénzügyi válság, de a probléma rendezése hosszabb időbe telhet. A politikus szerint az egész világot érintő probléma globális megoldást igényel.
A G-7 országok pénzügyminiszterei péntek délután Washingtonban tanácskoznak a krízisről, miután a tőzsdék világszerte tovább zuhantak. A londoni FTSE százas index a nyitás utáni percekben 8,4 százalékot vesztett értékéből, annak ellenére, hogy szerdán a brit kormány 500 milliárd fontos mentőcsomagot hagyott jóvá a bankrendszer stabilizálása érdekében. Hasonlóan esett a részvények értéke Párizsban és Frankfurtban is.

A bankok mellett a globális pénzügyi válság áldozatává válhat néhány brit segélyszervezet is, amelyek összesen 120 millió fontot tartottak a napokban tönkrement izlandi pénzintézetekben. Több mint 60 brit csoport számláit fagyasztották be, köztük nemzetközileg elismert szervezetekét is. (Nagy-Britanniában a civil csoportok kisvállalkozóknak számitanak és csak 50 ezer fontig garantáltak a bankbetétjeik.) A jótékonysági szervezetek mellett a skót helyi tanácsok is több mint 40 millió fontot tartottak izlandi bankokban. A számlák befagyasztását követő bejelentés után a két ország diplomáciai kapcsolatai mélypontra jutottak, jelenleg a brit pénzügyminisztérium magasrangú tisztviselői Reykjavikban tárgyalnak arról, hogyan juthatnának a brit számlatulajdonosok pénzükhöz. A bankok válságos helyzete azonban nem minden pénzintézeti vezetőt érint: a hatalmas állami gazdasági mentőcsomag ellenére több mint 3 és félmilliárd fontot vesznek fel idén bónuszokban a londoni City vezetői, jelentette be pénteken egy brit gazdaságkutatással foglalkozó központ, a CEBR (Centre for Economics and Business Research).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a kútba esett gyermekért Indiában

India - A hadsereg segítségét kérte az indiai rendőrség egy kútba esett kisgyermek megmentéséhez -… Tovább olvasom