Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Brit zavargások: újabb halálos áldozat

Egy hétfőn megtámadott férfi éjjel belehalt sérüléseibe, így ötre emelkedett a zavargások halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában.

Belehalt sérüléseibe egy idős férfi Londonban, akire hétfőn éjjel támadtak rá a randalírozók, miközben egy tüzet próbált eloltani a zavargások közepette. Az eset a zavargások egyik gócpontjában, a nyugat-londoni Ealingben történt, a 68 éves férfi a támadásban szenvedett súlyos fejsérüléstől kómába esett, s a kórházban belehalt sérüléseibe. Úgy tudni, Richard Mannington Bowes megpróbált közbeavatkozni, amikor néhány tinédzser kukákat gyújtott fel.

Időközben őrizetbe vettek egy 22 éves férfit a zavargások ötödik áldozatának, a hétfőn a dél-londoni Croydonban megtámadott 68 éves férfi halálának az ügyében. Ezenkívül négy másik haláleset hoztak eddig összefüggésbe a múlt hét végén kirobbant zavargásokkal: korábban lőtt sebekkel találtak egy férfire az autójában Croydonban - London egyik déli elővárosában -, három férfit pedig Birminghamben gázoltak el. A rendőrség a Croydonban lelőtt férfi ügyéről közölte: vélhetően ő és a barátai összetűzésbe keveredtek egy másik csoporttal, ami autós üldözéssé fajult. A 26 éves Trevor Ellist eközben lőtték le.

A Birminghamben elgázolt három ázsiai férfi halálával összefüggésben eddig négy embert vettek őrizetbe, közülük a legfiatalabb 16 éves. Az ügyben szerdán elsőként őrizetbe vett férfit azóta óvadék ellenében elengedték.

Londonban csütörtökön késő éjjelig dolgoztak a bíróságok, hogy eljárjanak a rendbontások miatt őrizetbe vettek ügyében, de késő estig működtek a bíróságok Birminghamben és Manchesterben is. Anglia-szerte eddig mintegy 1500 embert vettek őrizetbe a zavargások résztvevői közül.

Ed Miliband munkáspárti vezető, aki a zavargásokban érintett dél-londoni Brixtonba látogatott, közölte: a brit zavargásoknak az volt az oka, hogy az angol városokban az elmúlt években énközpontú kultúra terjedt el. A politikus elmondta, a 13 év alatt, amíg pártja volt hatalmon, nem tudták felszámolni az egyenlőtlenségeket és nem szenteltek elég figyelmet az erkölcsnek.

Ha David Cameron nem teszi meg, a Munkáspárt indít vizsgálatot a zavargásokkal kapcsolatban - ígérte Ed Miliband.

A miniszterelnök a parlament ülésén úgy vélte, a képviselők saját körzetükben egyeztetnek a helyiekkel, emellett pedig a belügyi bizottságnak kell vizsgálatot végeznie az ügyben. A bizottság szeptember 6-án ül össze, és elsőként Boris Johnson londoni polgármestert hallgatja meg.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes pénteken a randalírozások egyik helyszínét, Nottingham városát kereste fel, ahol azt mondta: "Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért számít olyan keveset egy 11 éves kislánynak vagy a tinédzsereknek a saját közösségük, hogy képesek tönkretenni azt!"

Boris Johnson londoni polgármester, aki a zavargásokban érintett több városrészben is járt pénteken, úgy fogalmazott, a helyiek azt szeretnék látni, hogy a bíróság komoly büntetéseket szab ki a zavargások miatt őrizetbe vett emberekre. A polgármester a rendőrség munkáját ért bírálatok kapcsán elmondta: "A zavargásokért felelősök nem ússzák meg annak következményeit, amit tettek, és ez a rendőrség erőfeszítéseinek köszönhető." Hozzátette: a rendőrség "fantasztikus" munkát végzett.

Hugh Orde, a rendőrségi vezetők szövetségének elnöke elismerte, hogy "előreláthatatlan helyzettel, egyedi körülményekkel" kellett szembenézniük. Véleménye szerint ugyanakkor inkább a rendőrségnek, semmint "a politikai közbeavatkozásnak" köszönhetően sikerült megfékezni a zavargásokat.

Korábban:

Az eset a zavargások egyik gócpontjában, a nyugat-londoni Ealingben történt, a 68 éves férfi a támadásban szenvedett súlyos fejsérüléstől kómába esett, s a kórházban belehalt sérüléseibe. Úgy tudni, Richard Mannington Bowes megpróbált közbeavatkozni, amikor néhány tinédzser kukákat gyújtott fel. A rendőrség közölte: "Brutális incidens volt, amely egy ártatlan ember halálát követelte."

A rendőrség az ügyben gyilkosság miatt nyomoz, és közzétett egy képet a feltételezett elkövetőről. Olyan helyiek segítségét várják, akik szemtanúi voltak az esetnek. "Ha ön a képen látható gyanúsított, legyen tisztességes és adja fel magát" - üzente a rendőrség.

Egy helyi férfi már elmondta, hogy látta, mi történt. "A rendbontók felgyújtottak egy kukát, és ráugrottak a férfire, amikor az megpróbálta eloltani a lángokat" - idézte fel.

Ezen kívül négy másik haláleset hoztak eddig összefüggésbe a múlt hét végén kirobbant zavargásokkal: korábban lőtt sebekkel találtak egy férfire az autójában Croydonban - London egyik déli elővárosában -, három férfit pedig Birminghamben gázoltak el.

A rendőrség a Croydonban lelőtt férfi ügyéről közölte: vélhetően ő és a barátai összetűzésbe keveredtek egy másik csoporttal, ami autós üldözéssé fajult. A 26 éves Trevor Ellist eközben lőtték le.

A három, Birminghamben elgázolt ázsiai férfi halálával összefüggésben eddig négy embert vettek őrizetbe, közülük a legfiatalabb 16 éves. Az ügyben szerdán, elsőként őrizetbe vett férfit azóta óvadék ellenében elengedték.

Londonban csütörtökön késő éjjelig dolgoztak a bíróságok, hogy eljárjanak a rendbontások miatt őrizetbe vettek ügyében, de késő estig működtek a bíróságok Birminghamben és Manchesterben is. Anglia-szerte eddig mintegy 1500 embert vettek őrizetbe a zavargások résztvevői közül.

David Cameron miniszterelnök után rendőrségi források is elismerték, hogy túl kevés rendőr volt szolgálatban a zavargások első napjaiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságtanácskozás, újabb megszorítások Olaszországban

Az olasz kormány péntek este válságülést tart, amelyen újabb, 45 milliárd eurós megszorító programról dönthetnek.
Tovább olvasom