Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Brit tanárnő kivégzését követelik Szudánban

Ezrek tüntettek pénteken a szudáni főváros, Kartúm főterén Gillian Gibbons tanárnő kivégzését követelve. Eközben Londonból az egyetlen muzulmán brit felsőházi tag, Lord Nazir Ahmed elindult Szudánba, hogy elérje a 15 napos börtönbüntetésre ítélt tanárnő kiszabadítását.
Gibbonst Mohamed megsértésével vádolják, miután tanítványai a prófétáról nevezték el az osztály játékmaciját. Az 54 éves nő büntetésébe beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött 5 nap is, így Gillian Gibbonsnak csak tíz napot kell börtönben maradnia. Gibbonst arra is kötelezte a bíróság, hogy szabadulása után azonnal hagyja el az afrikai országot.

Gibbons 25 éves fia, John a Daily Mail című lapnak elmondta: sokkolta a büntetés híre, ugyanakkor nem szeretné, ha az ügyet a muzulmánok elleni hangulatkeltésre használná fel bárki is. Gordon Brown miniszterelnök telefonon tart kapcsolatot a családdal.

A csütörtökön meghozott ítéletet brit politikusok és vallási vezetők azonnal bírálták. David Milliband külügyminiszter rendkivüli csalódásának adott hangot és berendelte a szudáni nagykövetet, magyarázatot követelve.

Muhammad Abdul Bari, a brit muzulmánok tanácsának vezetője szerint józan paraszti ésszel kellett volna megoldani az ügyet, amelyet a szudáni hatóságok "túlreagáltak". Gibbonst nem kellett volna letartóztatni, elítélni pedig még kevésbé. Az Amnesty International emberi jogi csoport a tanárnő azonnali szabadonbocsátását követeli, Mike Blakemore szóvívő szerint az ítélet az igazságszolgáltatás megcsúfolása.

Rowan Williams, az anglikán egyház vezetője elmondta: semmiféle mentséget nem talál az ítéletre, amely abszurd és nem áll arányban az elkövetett kis hibával, valamint nem tesz jó szolgálatot a szudáni kormánynak sem.

A pénteki brit lapok többsége dühösen és értetlenül fogadta az ítéletet, de hangsúlyozta: Gillian Gibbons legalább megúszta a nyilvános botozást. A szudáni börtönkörülmények az újságok első oldalára kerültek, az Omduman női fegyház leírásánál a "pokoli" jelző a leggyakoribb. A börtönben nincsenek ágyak, fertőzött az ivóvíz és szinte ehetetlen a koszt.

A Daily Mail aláírásgyűjtésbe kezdett Gibbons kiszabadítása érdekében.

Az Economist című lap rámutat, hogy az ügy része szudáni kormány a nyugat-ellenes politikájának, cserébe a dárfúri válság bírálatáért. Az Independent című újság szerint a nyugat hozzáállása a szudáni "héják" malmára hajtja a vizet. A Telegraph úgy véli: az ítélet csak tovább rontja az ország Dárfúr miatt megromlott hírét.

Az ENSZ nemzetközi békefenntartók bevetését tervezi a polgárháború sújtotta a nyugat-szudáni Dárfúrban, ahol 2003 óta több mint 200 ezer ember vesztette életét és több mint 2 millióan váltak földönfutóvá. A szudáni kormány ellenzi a lépést.

Olvasóink írták

  • 2. Kim 2007. december 02. 20:36
    „Nem mondod a 7. század óta 33 háborút kezdeményeztek a muszlimok Marokkótól Indonéziáig? Ez 100 évenként 2.5 körül van. Ezekből hány volt a világháború??? (a Mohamed vezette háboruk többnyire törzsi háborúk voltak, földrajzilag kis kiterjedésüek és gyakorlatilag "belharcok"-nak tekinthetőek.
    A cikkhez: aki elkövette tudta, hogy mit kockáztat. Most sajnáljam a 15 nap elzárásért? Ha más vallásból üznek tréfát akkor elég nagy kórus kezd el kiabálni és abból rögtön vezércikk lesz. Mohamed kicsúfolásán meg jókat nevetünk, hogy milyen "maradiak" a hivők. Miért is védik, szeretik? Talán mert ők még nem a Mammonban hisznek.”
  • 1. Jo Bacsi 2007. november 30. 23:37
    „Hat ezek a muzlimok egy hulye nepseg a tomeg gyilkos mohameddel egyutt. Miota mohamed letta muzlim profeta a 6-7 ik szazadban a beke neveben majdnem 70 haborut kezdemenyezett es 37 ben o is szemelyesen meszarlott az uralkodasa alatt. Gondolom ez a mohamed karakter akkor is tomeggyilkosokat kepzett ki es az elvjet az elvtarsak atvettek tole igy aztan a mai napig folytatodik. Be kellene tiltani azt a vallast egesz europaban. Semmire se jo csak eroszakra es felelem keltesre. Ne modja senki hogy valamire is jo. Csak gyilkolni es utalni tudnak es tanitjak a hivoket ra. Semmire se jo.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katolikus Írország is elismerné az azonos nemű párokat

Az ír kormány törvényben ismerné el az azonos nemű párok együttélését, házasságkötésre azonban nincs… Tovább olvasom