Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Brit nyomozók vizsgálódhatnak Líbiában egy londoni rendőrnő halála ügyében

Líbiában kezdhet vizsgálatot a Scotland Yard nyomozóinak egy csoportja a Líbia londoni nagykövetsége előtt csaknem harminc éve megölt rendőrnő ügyében.
A hírt David Cameron brit miniszterelnök jelentette be csütörtök este Londonban, miután tárgyalt Abdurrahim el-Keib líbiai kormányfővel.

Yvonne Fletcher meggyilkolása az egyik legrégebbi nyitott ügy London és Tripoli kapcsolatában.

A Scotland Yard fiatal rendőrnője 1984. április 17-én Líbia londoni Népi Irodája (nagykövetsége) előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki géppisztolysorozatot adott le a tüntetőkre. Egy lövedék eltalálta a 25 éves Fletchert. A rendőrnőt kórházba szállították, ám ott belehalt sérülésébe.

Líbia londoni képviseletét azonnal fegyveres rendőri osztagok zárták el a külvilágtól. Erre válaszul Nagy-Britannia tripoli nagykövetségét a líbiai hadsereg egységei vették körbe. A patthelyzet majdnem két hétig tartott, majd Nagy-Britannia és Líbiai hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait, a két képviselet személyzete pedig hazautazhatott.

Líbia később "általánosságban" felelősséget vállalt Fletcher haláláért, és a rendőrnő családjának nagy összegű kártérítést fizetett. A gyilkos kilétére azonban hivatalosan soha nem derült fény, és vádemelés sem történt az ügyben.

El-Keib, aki a Kadhafi-rezsim idején száműzetésben élt, csütörtöki londoni tárgyalásain ígéretet tett a brit kormánynak arra, hogy a jelenlegi líbiai vezetés "nagyon szorosan együttműködik" Londonnal a gyilkosság felderítésében. Hozzátette: az ő barátai közül is többen a londoni képviseletnél tüntettek Yvonne Fletcher megölésének napján.

A Scotland Yard csütörtökön nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást. A londoni rendőrség szóvivője közölte, hogy az ügyet soha nem zárták le, és a vizsgálócsoport készen áll a líbiai utazásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek olyan gazdagok, mint eddig soha

A tőzsdéken bekövetkezett árfolyamzuhanás dacára tavaly jelentősen gyarapodott a német… Tovább olvasom