Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Brit és német szakértők figyelmeztették Djindjicset

"Zoran Djindjics szerb miniszterelnöknek igen konkrét tanácsokat adtunk, hogyan védekezzen a merénylet ellen" - jelentette ki hétfőn John Slater, a Scotland Yard volt vezetője (jelenleg rendőri tanácsadó a balkáni országokban) egy belgrádi nemzetközi tanácskozáson a szervezett bűnözésről. Slatert 2001-ben a Szerb Köztársaság belügyminisztériumának tanácsadójává nevezték ki.

A volt brit rendőrségi vezető elmondta, hogy Németország volt megbízva a kockázat felmérésével és a tanácsadással e kockázatok fényében. A német szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a szerb kormányfő személyes biztonsága veszélybe került, amiért személyesen is érdeklődést mutatott a szervezett bűnözés elleni harc iránt. "Több ízben is találkoztam Zoran Djindjiccsel és tárgyaltam vele a szervezett bűnözés problémájáról. 2001 és 2002 folyamán segítségre voltam a belügyminisztérium kötelékében működő nyomozóegység létrehozásában" - ismertette Slater.

Ezt a projektumot Nagy-Britannia finanszírozta, de sok pénzt adott hozzá Németország is. "Politikai okokból amerikai követelésre azon voltunk, hogy ez az egység ne csak a szervezett bűnözés ügyében nyomozzon, hanem a háborús bűncselekmények ügyében is. Ez azonban nem járult hozzá a testület hatékonyságához, mert abban az időben a belügyminisztériumban sokan voltak olyanok, akik a Milosevics-rezsim tevékenységében is részt vettek, s igen valószínű, hogy egyeseknek ezek közül közük volt a háborús bűnökhöz is" - mondta a brit szakértő. Ismertetése szerint a németek számos technikai utasítással látták el a szerb államot, hogyan gátolja meg az esetleges merényletet. "Amikor első ízben kíséreltek meg közlekedési balesetnek álcázott merényletet, akkor a német szakemberek és én magam is figyelmeztettem a kockázatra, s egészen konkrét tanácsokat adtunk, hogy Djindjics hogyan változtassa meg életmódját és szokásait, hogy megvédhesse magát. Ám ő azt válaszolta, hogy nem fog megijedni, s folytatja az életét, mint eddig" - fogalmazott a tanácsadó.

"Ezt követte a másik merényletkísérlet, ami a kormányfő számára szintén nem volt elég figyelmeztetés. Pedig ezúttal megsérült, s mankókkal közlekedett, még sérülékenyebbé vált. De ezúttal is megismételte, hogy őt nem lehet megfélemlíteni" - mondta Slater. Kijelentette, hogy nagyon tiszteli Djindjics bátorságát, csodálattal adózik neki, de azt gondolja, hogy talán most is élne, ha megfogadta volna a tanácsokat. "Másrészt azonban - tette hozzá Slater -, ha figyelembe veszem, ki lőtt rá, milyen kiképzésben részesült a merénylő, milyen fegyverrel rendelkezett, mégis le lehetne szögezni, hogy ha eltökélt szándékuk volt a kormányfő meggyilkolása, akkor ilyen lehetőségekkel előbb-utóbb megölték volna" - mondta Slater. Mint ismeretes Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt 2003. március 12-én gyilkolták meg a szerb kormány épületének udvarában. A merénylet után rendkívüli állapotot hirdettek, és a Kard fedőnevű hadművelet során bűnözök százait fogták le. Azóta már ítéletet hirdettek a merénylők ügyében, ám a gyilkosság körülményei máig sem tisztázódtak megnyugtató módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem félnek a farkastól - Újabb RAF terrorista szabadlábon

Németország - Szabadlábra kerül az egykori német szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) több… Tovább olvasom