Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Brazil elnökválasztás: a két fő jelölt céljai

Elnökválasztást tart vasárnap Brazília: az eddigi elnök, Luiz Inácio Lula da Silva két fő utódesélyese Lula volt kabinetfőnöke, a munkáspárti Dilma Rousseff és - tőle a felmérésekben mintegy 20 százalékkal elmaradva - José Serra, Sao Paulo állam korábbi kormányzója az ellenzéki Brazil Szociáldemokrácia Pártja (PSDB) képviseletében.
Alább röviden ismertetjük fő céljaikat, azok különbségeit. A külpolitikában Serra bírálja Lula szoros kapcsolatait balos latin-amerikai szövetségeseivel és Iránnal. E kapcsolatok lazítása hatással lehetne a brazil energetikai projektekre Bolíviában és Venezuelában, ahol a Petrobras olajóriásnak nagy beruházásai vannak.

Szorgalmazza a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi csoportosulás és több kétoldalú szabadkereskedelmi ügylet felülvizsgálatát is. Rousseff asszony Lula külpolitikai céljainak folytatását támogatja, beleértve a regionális integrációt és a fejlődő országok nagyobb beleszólását az ügyekbe a nemzetközi szervezetekben. Mivel azonban a fő hangsúlyt a belső ügyekre helyezi, kevéssé valószínű, hogy folytatja az eddigi államfő intenzív külpolitikáját.

Nagy vonalakban mindketten helyeslik a jelenlegi brazil gazdaságpolitikát, amely a világ leggyorsabban fejlődő piacai közé emelte az országot, de nagy különbségek is mutatkoznak közöttük. Mindkettő fenntartaná a többnyire piacbarát politikát, amely az elmúlt évtizedben gazdasági stabilitást teremtett, szabadon lebegő valutával, az infláció féken tartásával és a pénzügyi fegyelemmel. Ez utóbbi tekintetében egyesek Serrát tartják a keményebbnek, bár részletes költségvetési célszámokat még nem közölt. Az állam gazdasági szerepét illetően Rousseff támogatja az erős állami szerepet a stratégiai ágazatokban, így a bank-, az olaj- és az energiaszektorban, de hangsúlyozza, hogy nem fogják kiszorítani a magáncégeket e területekről.

Serra is az erős és aktív kormányzást helyezi előtérbe, s dicsérte Lula pénzügyi ösztönző intézkedéseit a 2008-2009-es globális válság idején. Õ volt az egyébként, aki még a Sao Pauló-i állami bank kormányzójaként engedélyezte annak eladását. Rousseff azt ígéri, hogy fenntartaná a központi bank működési önállóságát és elnökének miniszteri státusát. Serra azt hangoztatja, hogy a központi bank politikájának összhangban kell lennie a kormány gazdaságpolitikájával, a bank vezérének és a pénzügyminiszternek hasonlóan kell gondolkodnia. Egyetértenek abban, hogy felül kell vizsgálni Brazília bonyolult adórendszerét a beruházások ösztönzése érdekében. Rousseff egyik elsődleges céljaként jelölte meg az adóreformot. Mindketten szükségesnek tartják a nyugdíjreformot, de ehhez különböző forrásokból szereznék a pénzt.

Rousseff úgy véli, hogy amíg az ország adósságterhei nem csökkennek jelentős mértékben, addig a központi banknak kizárólag az inflációra kellene összpontosítania a gazdaság egyéb vetületeivel, köztük a munkahelyteremtéssel szemben is. Serra kritikusabban szól a monetáris politikáról, és azt hangoztatja, hogy a kamatlábakat csökkenteni kell. Olajügyekben Rousseff teljes mértékben támogatja a Lula-kormány törekvését, a nagyobb kormányzati ellenőrzést az újonnan feltárt olajlelőhelyek fölött és új állami vállalat létrehozását az új lelőhelyek kezelésére.

Serra bírálja e reformelképzeléseket, szerinte a jelenlegi modell is alkalmas az új lelőhelyek kiaknázására, és nincs szükség még több bürokráciára, amit egy új állami vállalat jelentene. Rousseff kizárja, hogy konkrét árfolyamot tűznének ki a brazil valuta, a real számára, amely most tíz hónapos csúcson van. Serra szerint a real rendkívüli mértékben túlértékelt, ami sérti az exportőrök érdekeit, de a hirtelen intézkedéseket vagy a piacokba való közvetlen beavatkozást ő is kizárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökországi robbanás, halottak

Hárman meghaltak, négyen megsebesültek vasárnap, amikor Dél-Törökországban robbanás történt egy… Tovább olvasom