Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Bővül az EU és az euróövezet is

Újabb taggal bővül az Európai Unió és az euróövezet a tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön Brüsszelben született döntései nyomán.
A gazdaságpolitikai együttműködés szorosabbá válik, a válságmegelőzés pedig hatékonyabbá.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a vezetők az összehangoltság, fegyelem és egység szellemében tanácskoztak az Európát próbára tevő gazdasági helyzet javításáról. Azt is megállapította, hogy Magyarország az élen halad a cselekvés gyorsaságát és az új teendők felismerését illetően.

A tisztességes közteherviselést célzó bankadó gondolatát például uniós szinten most fogadták el, míg a 29 pontos magyar gazdasági akciótervben már szerepel ez a célkitűzés. Kiemelte a Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozásának tervét is, amelynek az lesz a feladata, hogy a devizahitelesek válságát kezelje.

Orbán kitért arra is, hogy a főbb magyarországi gazdasági célkitűzések egybeesnek az európai célkitűzésekkel.

Az EU-országok által kialakítani kívánt, úgynevezett közös "gazdasági kormányzás" a magyar kormányfő megfogalmazása szerint a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolását célozza, és problémákat megelőző, illetve kiigazító eszközöket teremt majd. Ha szükségessé válik - például az állami eladósodás túlzott mértéke esetén -, a kiigazítást szankciók is szolgálhatják.

Az uniós vezetők megállapodtak a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai programjáról is.

Orbán Viktor kiemelte: olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia Európának a következő 10-15 évben, amely a munkahelyek számának radikális növelését eredményezi . Másik fontos európai feladatként említette - megjegyezve, hogy erről a mostani EU-csúcson közvetlenül nem volt szó - a családtámogatást, amelynek szerinte kedvező változásokat kell előidéznie a kontinensen érvényesülő demográfiai trendben, nagyarányú bevándorlás nélkül is.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a tagállamoknak szeptemberig be kell nyújtaniuk egy országos programot is, amelyben nemzeti szintre ültetik át a célkitűzéseket. Magyarország esetében ez nagyrészt egybeesik a kormányprogrammal és az említett akciótervvel, ezért nem okoz politikai nehézséget - tette hozzá.

Egyetértés volt a csúcstalálkozón abban is, hogy a tagországok hozzák nyilvánosságra a bankjaik fizető- és ellenálló-képességének vizsgálatára végzett felméréséket, az úgynevezett stressz-teszteket. Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke elmondta, hogy erre legkésőbb a jövő hónap második felében sor kerül minden tagországban.

A további témák között az állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Izlanddal. Korábbi közlések szerint a csatlakozási tárgyalások egy-két esztendő alatt lebonyolíthatók, mert Izland törvényeinek az uniós joganyaghoz illesztése már most jelentős mértékűnek tekinthető. Legkorábban 2012-ben kerülhet sor az ország csatlakozására.

Megállapodtak a vezetők abban is, hogy Észtország 2011 januárjától az euróövezet tagjává válhat, és bevezetheti az eurót. A balti állam az euróövezet 17. országa lesz Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia mellett.

Döntöttek arról is, hogy az EU saját, új szankciós intézkedéseket hoz Irán ellen. A döntés bő egy héttel azután született, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszigorította a Teherán ellen korábban hozott világszervezeti szankciókat.

A nemzetközi közösség amiatt aggódik, hogy az iráni urándúsítási tevékenység katonai célokat szolgál, és azt követeli Teherántól, hogy tegye átláthatóvá nukleáris programját.

Megegyeztek az uniós vezetők a következő csúcstalálkozók menetrendjéről is. Eszerint szeptemberben külpolitikai témájú csúcsot tartanak, októberben ismét a gazdasági szabályozással foglalkoznak, a decemberi év végi találkozót követően pedig februárban - immár magyar soros elnökség alatt - az energia és az innováció ügye kerülhet napirendre.

Olvasóink írták

 • 4. Ing.Böck 2010. június 20. 18:06
  „Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az EURO övezethez kapcsolódjon.......Orbán kitért arra is, hogy az elkövetkezö 10 évben sem leszünk abban a helyzetben....
  bár minden haláli rendben van, egyébként kiemelte, milyen gazdasági politikát kellene Europának folytatnia,
  hogy Magyarország végre....”
 • 3. meir 2010. június 19. 16:42
  „2-eske!!
  a "Nehez Viz" mint olyan-(az atom eromuvek hutesi rendszerehze elengedhetetlen!!)-mond valamit??!!
  Daniaban van a vilag legnagyobb ilyent eloallito uzeme!!”
 • 2. sztiv 2010. június 19. 04:45
  „Azt értem, hogy Izland miért akar eu tag lenni, mert nincs semmije, de miért kell az eu-nak Izland? Melegvíz vagy hegyikecske biznisz?”
 • 1. janika 2010. június 18. 17:15
  „No elmehetnének a mi vezéreink is oda , hátha kapnának egy kis ÉSZT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A franciaországi áradásokban meghaltak száma 25-re emelkedett

Huszonötre emelkedett csütörtök estig a délkelet-franciaországi Var megyében az özönvízszerű esőzés… Tovább olvasom