Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Botrány egy New York-i Obama-karikatúra miatt

Amerikai Egyesült Államok - Iszlám viseletbe öltözött, turbános Barack Obama és kalasnyikovot tartó felesége - így ábrázolják a New Yorker című befolyásos amerikai magazin címlapján a demokraták reménybeli elnökjelöltjét. A karikatúrát hétfőn ízléstelennek és támadónak nevezte nemcsak az Obama kampánytábora, hanem a republikánus is.
A tervek szerint a jövő hétfői szám címlapján megjelenő szatirikus rajz címe "A félelem politikája", és a lap szerint azokat a gyanúsításokat kívánja kifigurázni, amelyekkel Obama ellenfelei a kampány során próbálkoztak. Obama szóvivője, Bill Burton azonban nem fogadja el ezt a magyarázatot. Szerinte a legtöbb olvasó ízléstelennek és támadónak fogja tartani a rajzot, és nem tagadta, hogy ők is így gondolják.

A republikánus rivális, John McCain szóvivője is megszólalt az ügyben, és az Obama-tábor véleményét osztja. Obama nevét másutt olykor Oszamának írták, és radikális muszlimként próbálták eladni az afroamerikai jelöltet, aki egyébként köztudomásúlag keresztény.

Az Obama-kampány korábban még egy weboldalt is létrehozott a rosszindulatú pletykák hatástalanítására a www.fightthesmears.com-on. A Barry Blitt által készített illusztráción a Barack-házaspár az Ovális Irodában áll, a háttérben lévő kandallóban egy amerikai zászló ég, fölötte a falon pedig Oszama bin Laden arcképe lóg. Obama a képen köntöst és turbánt visel, felesége, Michell pedig katonai egyenruhát, oldalán egy kalasnyikovval. A képen öklük összeérintésével köszöntik egymást, ahogy gyakran szokták a nyilvánosság előtt.

Ezt a Bush-közelinek tartott Fox tévé tudósítója egyszer terrorista köszöntésnek nevezte. A New Yorker szerkesztője, David Remnick szerint a szatíra arra való, hogy felszínre hozzon dolgokat, hogy tükröt tartson az előítéletek, a gyűlölet és az abszurd elé. Remnick úgy véli, hogy ez a címlap pontosan ezt teszi. Kiemelte, hogy a magazinba belelapozva két "nagyon komoly" cikk olvasható Obamáról: egy kommentár és egy 15 ezer szavas riport a politikus eddigi pályájáról.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 16. 18:46
    „Annyira botrányos,hogy itt már meg sem lehet nézni? Jó. Majd elképzeljük! Biztos ki lóg a nadrágjából egy fél méter.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álvöröskeresztes gépbe rejtették a kokaint

Afrika - Hatszáz kiló kokaint találtak egy hamis Vöröskereszt-emblémával ellátott repülőn a Sierra… Tovább olvasom