Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Bostoni robbantás: A merénylő még mindig súlyos állapotban

A 19 éves fiatal sok vért vesztett az őt két ponton - a nyelvén és a tarkóján - érő sérülés miatt - közölte a CBS.
18:58 - A merénylő még mindig súlyos állapotban

A bostoni robbantások életben maradt feltételezett elkövetője vasárnap még mindig súlyos állapotban feküdt a Beth Israel Deaconess kórházban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közleménye szerint.

A CBS televízió nyomozókra hivatkozva arról számolt be, hogy a 19 éves fiatal sok vért vesztett az őt két ponton - a nyelvén és a tarkóján - érő sérülés miatt. A nyomozóknak van egy olyan feltételezése, amely szerint Dzsohar Carnajev - szájába véve fegyvere csövét - öngyilkos akart lenni elfogása előtt - jelentette a CBS.

Tom Menino bostoni polgármester vasárnap lehetségesnek nevezte, hogy Carnajevet soha nem tudják majd kihallgatni. A CNN szerint a nyomozók már korábban megemlítették annak veszélyét, hogy a gyanúsított soha nem tud majd beszélni. Ennek a realitását megerősítette Dan Coats republikánus párti szenátor, a hírszerzési bizottság tagja. "Ez nem jelenti azt, hogy nem tud majd kommunikálni, de egyelőre nem lehet információhoz jutni tőle" - mondta.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Carnajev ellen milyen címen akarnak eljárást indítani. A szövetségi ügyészek kezében a lehetséges legsúlyosabb vád az emberölési kísérlet tömegpusztító fegyverrel, amiért halálra is ítélhetik. Massachusetts államban ugyanakkor nincs halálbüntetés.

A nyomozók azt tervezik: annak érdekében, hogy a lehető legtöbb információt megszerezzék a gyanúsítottól - például arra vonatkozóan, hogy bátyján kívül volt-e bárki bármilyen módon részese a bűncselekménynek - alkalmazni akarnak egy kivételes lehetőséget. Azt, hogy a lakosságot érő közvetlen veszélyre hivatkozva néhány napig nem ismertetik vele jogait, mert ezzel feljogosítanák őt a hallgatásra és arra, hogy csak egy ügyvéd jelenlétében nyilatkozzon. Az úgynevezett Miranda-jogok ismertetése előtt a terrorelhárító rendőrség egy különlegesen kiképzett kihallgatócsoportja próbálna "kiszedni" minél több adatot Carnajevből - közölte egy rendőrségi forrás.

A lakosságot érő közvetlen veszély például olyan esetben áll fenn, ha robbanásra kész pokolgépek vannak elrejtve valahol.

E terv miatt aggályának adott hangot az ACLU polgárjogi szervezet. Anthony Romero ügyvezető igazgató elmondta, hogy nem lehet határozatlan ideig a közveszélyre hivatkozni a "Miranda-jogok" megtagadása érdekében. Deval Patrick massachusettsi kormányzó szerint a közvetlen veszély véget ért azzal, hogy a rendőrség lelőtte Tamerlan Carnajevet, és elfogta az öccsét.

Több republikánus párti szenátor követelte, hogy Carnajevet - noha már amerikai állampolgár - nyilvánítsák ellenséges harcosnak. E státus azt jelentené, hogy a gyanúsítottat bírósági eljárás nélkül és határozatlan ideig őrizetben tarthatják, vagy hogy katonai törvényszék elé állíthatják. Ilyen jogállása van a guantánamói börtöntáborban fogva tartottaknak.

5:30 - A merénylő a torkán és a nyelvén sebesült meg, és nem tud majd beszélni

A torkán és a nyelvén sebesült meg a bostoni robbantások életben maradt feltételezett gyanúsítottja, ezért nem kizárt, hogy nem tud majd beszélni - közölte vasárnap a CNN hírtelevízió a nyomozati forrásokhoz közel álló, névtelenül nyilatkozó szövetségi illetékesre hivatkozva.

A CNN szerint ez a fejlemény megnehezítheti a hatóságok dolgát, ki akarják ugyanis hallgatni a 19 éves Dzsohar Carnajevet tette indítékairól.

Carnajevet a Beth Israel Deaconess kórházban ápolják, ugyanott, ahol a kettős robbantás sebesültjeit kezelik. A hatóságok hivatalosan egyelőre nem tájékoztattak arról, hogy a pénteken letartóztatott gyanúsítottnak milyen sebesülései vannak. Deval Patrick massachusettsi kormányzó csak annyit mondott, hogy állapota "súlyos, de stabil", és egyelőre nem tud beszélni.

Dzsohar Carnajev bátyja, a hajtóvadászat során megölt 26 éves Tamerlan - aki feltehetően a robbantások értelmi szerzője volt - az utóbbi három-négy évben vált nagyon vallásossá, legalábbis elemzők szerint erről tanúskodnak a közösségi portálokon megjelent bejegyzései. Egyelőre ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban állt nemzetközi dzsihadista csoportokkal. Miután tavaly augusztusban visszatért Oroszországból az Egyesült Államokba, létrehozott a YouTube videomegosztó portálon egy csatornát, amelyen megadott számos linket különféle videofelvételekhez. Egyesek közülük radikális hitszónokok beszédeit, illetve a velük készült interjúkat tartalmazták. Két, "terroristák" kategóriába sorolt filmet töröltek, nem tudni kik és mikor.

A Carnajev által létrehozott internetes felület "muazseyfullah" címen futott - a szó az Észak-Kaukázusban tevékenykedő iszlamista csoportok két ismert vezetőjének a nevéből tevődött össze.

Az amerikai média beszámolói szerint Tamerlan dagesztáni rokonai is felfigyeltek a férfi radikalizálódására, amikor tavaly ellátogatott hozzájuk. Az ABC televízió mahacskalai helyszíni riportjában beszámolt arról, hogy a férfi nagybátyja a házából is kizavarta őt szélsőséges vallási nézetei miatt. Tamerlan tavaly hat hónapot töltött Dagesztánban, de egyik névtelenül nyilatkozó rokona azt állította, hogy még előtte, az Egyesült Államokban vált szélsőségessé. Ugyanezt mondták a merénylő Egyesült Államokban élő rokonai is, akik szerint Tamerlan "Cambridge (Massachusetts) utcáin radikalizálódott".

Fény derült arra is, hogy Tamerlan Carnajev nős volt és egy gyereke is volt. Katherine Russellnek hívják az özvegyét, aki egy Rhode Island-i családból való. A Russel család egyik szomszédja azt mondta, hogy a nőt teljesen megváltoztatta a Tamerlannal kötött házassága: amikor elutazott vele, teljesen normális amerikai lány volt, s amikor egy évre rá viszontlátták, fejkendőt viselt.

Arról is információt szerzett a sajtó, hogy az FBI az orosz hatóságok kérésére hallgatta ki 2011-ben Tamerlan Carnajevet. A szövetségi nyomozók akkoriban nem találtak semmi, rá nézve terhelő információt, és félretették az ügyet. A kihallgatás után a férfi kikerült az amerikai hatóságok látóköréből.

SZOMBAT

18:46 - Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak egyedül cselekedtek

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a bostoni kettős robbantás gyanúsítottjai egyedül cselekedtek - jelentette ki a CNN-nek szombaton Edward Deveau, Watertown rendőrfőnöke.

Watertown Boston egyik elővárosa, ahol péntek este a hatóságok őrizetbe vették a súlyosan sebesült 19 éves Dzsohar Carnajevet, a két feltételezett elkövető egyikét. Bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe.

"Annak alapján, amit most tudok, ezek ketten együtt, de egyedül cselekedtek" - nyilatkozott Deveau, aki szerint valóban a tetteseket fogták el.

5:56 - Letartóztatták a második gyanúsítottat - SZOMBET REGGELI ÖSSZEFOGLALÓ

A rendőrség pénteken helyi idő szerint valamivel este 9 óra előtt letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet. Barack Obama amerikai elnök beszédében arra kérte a hatóságokat, derítsék ki a merénylet okát.

Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsítottal a konfrontáció egy órán át tartott, túsztárgyalót is bevetettek. A hatóságok nagy körültekintéssel hajtották végre az elfogás műveletét, mert attól tartottak, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során a 26 évesen meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel.

A gyanúsítottnál az őrizetbe vételekor nem volt robbanóanyag. Kézre kerítésében egy túszszabadító csapat és egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is részt vett.

"A terrornak vége!" - jelentette be a bostoni rendőrség twitter-üzenőfalán. Massachusetts utcáin tömegek ünnepeltek.

Amerika fellélegzett: Letartóztatták a bostoni robbantás második gyanúsítottját. Fotó: MTI (galéria)

Barack Obama elnök gratulált a bűnüldöző hatságoknak az öt napon át tartó, összehangolt erőfeszítéseikhez. Egyúttal utasította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést, hogy derítsék ki: mi volt a terrortámadás oka és hogy volt-e a Carnajev fivéreknek segítője.

Péntek este az FBI a massachusettsi New Bedforban a bostoni merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett két férfit és egy nőt, hogy kihallgassa őket arról, milyen kapcsolatban álltak Dzsohar Carnajevvel.

Az elfogott és sebesült Carnajevet kórházba szállították, állapota súlyos. Rendőrségi források szerint először szombaton vagy hétfőn fogják bíróság elé állítani, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

A Carnajev testvéreket a hatóságok azzal gyanúsították meg, hogy hétfőn két házilag készített pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton finisében. A terrortámadás következtében hárman életüket vesztették és több mint 180 ember megsebesült. Sokaknak a lábát szakították le a házilag készített, szögekkel és csapágygolyókkal megtöltött kukta-pokolgépek.

A hatóságoknak három napjába telt, hogy a robbantás helyszínén készült felvételek szisztematikus átvizsgálása alapján két személyre szűkítsék le a lehetséges elkövetők körét. A tettesek kilétének azonosításához a lakosság segítségét kérték.

Az FBI először csütörtök délután, nem sokkal öt óra után mutatta be azokat a felvételeket, amelyek két gyanúsítottról a két robbantás környékén készültek. Az amerikai médiában jelentések szerint ezzel indultak meg a végjáték gyorsan pergő, és 23 órán belül a végkifejlethez érő eseményei.

A fivérek csütörtök este 10-kor a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) környékén kiraboltak egy vegyesboltot, feltételezések szerint azért, mert nem volt pénzük a szökéshez. A bűncselekményhez riasztották a rendőrséget. A két Carnajev agyonlőtt egy helyszínre kiérkező rendőrt, a 26 éves Sean Colliert. Ezután elraboltak egy Mercedes terepjárót, amelynek vezetőjét egy óra múlva sértetlenül elengedték. Az illető elmondta: a két gyanúsított elárulta neki, hogy ők a bostoni maraton pokolgépes merénylői.

A rendőrök üldözőbe vették a Carnajeveket, akik a hajsza közben házilag készített gránátokat dobtak rájuk. Amikor a testvéreket végül konfrontációra kényszerítették, Tamerlan Canajev egybehangzó sajtójelentések szerint kiszállt az autóból és a rajta lévő öngyilkos mellény segítségével megpróbálta felrobbantani a rendőröket, akik azonban több lövéssel földre terítették. Az incidensben 15 rendőr könnyebben megsérült.

Beszámolók szerint Dzsohar Carnajev a bátyja testén áthajtva az autóval áttörte a rendőrségi torlaszt és elmenekült. Bostonban pénteken a hajtóvadászat után leállították a tömegközlekedést, nem nyitottak ki az üzletek, hivatalok és iskolák. A nap folyamán Boston elővárosában, Watertownban a bűnüldöző hatóságok többször is nagy erőket mozgattak meg a szökésben lévő gyanúsított elfogására, de hasztalan.

Péntek délután hatkor a helyi és a szövetségi hatóságok még arról voltak kénytelenek beszámolni, hogy Watertown házról házra történt átkutatása nem járt eredménnyel. Röviddel a sajtóértekezlet után azonban a város peremén tűzharc tört ki, amely végül a gyanúsított elfogásával végződött.

A csecsen származású Carnajev fivérek, családjuk más tagjaival együtt 10 évvel ezelőtt érkeztek az Egyesült Államokba. Az idősebbik mérnöknek, az ifjabbik orvosnak tanult. Dzsohar Carnajev már megkapta az amerikai állampolgárságot, Tamerlan még nem.

A testvérekről az elmúlt nap leforgása alatt az a kép rajzolódott ki, hogy kettejük kapcsolatában a hithű muszlim és erőszakos természetűk Tamerlan dominált, akit egyébként, mint az a nap folyamán kiderült, egy külföldi kormány kérésére kihallgatott az FBI, de semmi terhelőt nem tudott rábizonyítani. Az öcs, Dzsohar az iszlámra, Szíriára és a csecsen függetlenségre vonatkozó linkeket és bejegyzéseket posztolt az interneten.

A Carnajev fivérek indítékaival kapcsolatban még nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

Amerika fellélegzett: Letartóztatták a bostoni robbantás második gyanúsítottját. Fotó: MTI (galéria)

4:56 - Obama: visszautasítjuk, hogy terrorizáljanak bennünket

Az amerikaiak elutasítják, hogy terrorizálják őket, ezért az erőszak hívei nem kerekedhetnek felül, bármit akarjanak is elérni - jelentette ki pénteken, a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottjának elfogását követően Barack Obama amerikai elnök.

"Azért vallottak kudarcot, mert elutasítjuk, hogy terrorizáljanak bennünket" - hangoztatta az elnök az elkövetőkre utalva.

Obama rámutatott: most azt kell kideríteni, hogy miért követett el merényletet két olyan fiatalember, aki az Egyesült Államokban nőtt fel, és hogy a támadás kitervelésében és végrehajtásában voltak-e támogatóik. Bejelentette, hogy ezen feladatok végrehajtására utasította az FBI-t, a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést.

Az elnök gratulált a hatóságoknak az összehangolt együttműködéshez és emlékezett rá, hogy ehhez minden szükséges szövetséges támogatást megadott. Obama egyúttal kitért a héten a texasi Westben bekövetkezett műtrágyagyár-robbantásra, amelynek következtében több mint egy tucatnyian meghaltak és mintegy 60 embernek nyoma veszett.

Barack Obama kijelentette, hogy szövetségi támogatást fog nyújtani a Boston által elhomályosított texasi tragédia következményeinek felszámolásához.

4:10 - Carnajeven kívül három személyt is őrizetbe

Három személyt őrizetbe vettek, hogy kihallgassák őket a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban a Massachusetts állambeli New Bedfordban - közölte péntek este, kevéssel a terrortámadással gyanúsított Dzsohar Carnajev elfogása után a rendőrség.

Az őrizetbe vett két férfit és egy nőt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatja ki.

Robert Richard, a New Bedford-i rendőrség hadnagya kijelentette, hogy azért hallgatják ki őket, mert azt feltételezik róluk, hogy kapcsolatban állnak a "2-es számú gyanúsítottal", vagyis Dzsohar Carnajevvel. Az "1-es számú gyanúsított", Tamerlan Carnajev, péntekre virradóra belehalt a rendőrséggel vívott tűzharcban szerzett sebesüléseibe.

2:56 - Letartóztatták a második gyanúsítottat

A rendőrség letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, Dzsohar Carnajevet - jelentette helyi idő szerint péntek este a CNN hírtelevízió.

A hírt rendőrségi illetékesek is megerősítették. Néhány perccel korábban a CNN közölte, hogy Dzsohar Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt el, és ott volt az elmúlt órákban. A rendőrség többszöri felszólítására sem adta meg magát, ezért könnygázzal próbálták kifüstölni a csónakból. Tartottak attól, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel, vagy pokolgépek vannak nála.

2:47 - Megtalálták a merénylő búvóhelyét

A rendőrség megtalálta a bostoni robbantás még életben maradt feltételezett tettesének, Dzsohar Carnajevnek a búvóhelyét, és feladásra szólította fel - jelentette pénteken a CNN hírtelevízió.

1:16 - Lövöldözés Watertownban

Fegyverropogás hallatszott a rendőrség által lezárt bostoni elővárosban, Watertownban, ahol a hatóságok hajtóvadászatot indítottak a bostoni robbantás még életben maradt feltételezett tettese, Dzsohar Carnajev ellen - jelentették a helyszínről a CNN hírtelevízió tudósítói.

Röviddel a lövöldözés után szirénázó rendőrautók és mentőkocsik száguldottak végig a város utcáin. A CNN egyelőre nem tudja a felfokozott rendőrségi aktivitás okát, de egyértelmű, hogy "valami fontos" történt. Egyes információk szerint a rendőrség sarokba szorította a merénylőt. Néhány perccel a lövöldözés előtt tartottak a hatóságok képviselői sajtótájékoztatót a helyszínen, és a rendőrség illetékesei azt mondták, nem tudják, hogy a szökevény még Bostonban van-e, de valószínű, hogy nem hagyta el Massachusetts államot.

PÉNTEK

22:08 - Dzsohar Carnajev szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot

A bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet szökésben lévő gyanúsítottja, a 19 éves Dzsohar Carnajev 2012. szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot - jelentette a CBS televízió.

Korábbi sajtójelentések szerint a fivérek közül csak a rendőrökkel folytatott tűzharcban halálos sebet kapott, 7 évvel idősebb Tamerlan Carnajev kapta meg az Egyesült Államok állampolgárságát, öccse pedig állandó tartózkodásra és munkára jogosító zöld kártyával rendelkezett.

A massachusettsi rendőrség pénteki bejelentése szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Carnajev fivéreknek lett volna cinkostársuk.

22:00 - Londoni elemzők: nem feltétlenül terrorszervezet tagjai az elkövetők

Nem sok jel utal arra, hogy a bostoni robbantásos merénylet két csecsen elkövetője valamely terrorcsoport tagja lett volna - vélekedtek péntek esti helyzetértékelésükben londoni biztonságpolitikai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: véleményük szerint a merénylőknek jó eséllyel több közös vonásuk lehetett a columbine-i iskolai mészárlás elkövetőivel, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat végrehajtóival.

A cég szakelemzői a Denverhez közeli Colombine középiskolájában két tizenéves által 1999-ben elkövetett tömeggyilkosságra utaltak. A két fiatal fegyveres annak idején 12 diákkal és egy tanárral végzett.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az Eurasia szakértői szerint az eddigi adatokból - az idősebbik bostoni merénylővel kapcsolatban - egy mélyen vallásos fiatalember képe bontakozik ki, aki azután sem találta meg a helyét az amerikai kultúrában, hogy tizenéves öccsével már egy évtizede élt Boston környékén. Jóllehet Boston tágabb környezetében jelentős lélekszámú kaukázusi-kaszpi közösség él, nem látszik azonban bizonyíték arra, hogy e térségben politikailag vagy ideológiailag aktív, kiábrándult, a közösségre veszélyt jelentő emberek csoportja tevékenykedne - áll az Eurasia Group pénteki elemzésében.

A cég szakelemzői szerint nyilvánvalóan lesznek olyan vélemények, amelyek az al-Kaida terrorszervezethez kötik a bostoni merénylőket, tekintettel arra, hogy csecsen szélsőségesek az al-Kaida számos korábbi műveletének közvetlen részesei voltak Afganisztántól Irakon és a Közel-Keleten át Észak-Afrikáig. Emellett orosz tisztviselők is - jórészt Oroszország csecsenföldi politikáját igazolandó - következetesen bizonygatják, hogy a csecsen nacionalisták és az al-Kaida között szoros a kapcsolat.

Az Eurasia elemzői szerint nem lehet kizárni, hogy valamilyen kapcsolatra a bostoni merénylettel összefüggésben is fény derül, de amíg ez nem következik be, addig "a kétely a dezinformáció elleni legjobb fegyver".

A ház szakérői szerint hacsak nem merül fel valóban kapcsolat a két elkövető és az al-Kaida között, valószínűtlen, hogy a bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet átformálná az Egyesült Államok terrorrellenes tevékenységét, akár otthon, akár külföldön.

A két csecsen által elkövetett merénylet teremthet bizonyos mozgásteret az orosz biztonsági és hírszerzési ügynökségekkel folytatott amerikai együttműködés bővítésére, de a történtek az általános amerikai-orosz viszonyt nem fogják alapvetően átrendezni - jósolták pénteki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

21:46 - Megadásra szólítja fel menekülésben lévő fiát az apja, bosszúállással fenyegetőzik, ABC News

Azt kérte a bostoni robbantással gyanúsított, csecsen származású fiatalembertől az apja, hogy adja meg magát, ugyanakkor megfenyegette az amerikai hatóságokat, ha megölik a szökésben lévő fiút, "elszabadul a pokol".

A 19 éves Dzsohar Carnajevet továbbra is nagy erőkkel keresi a bostoni rendőrség, miután 26 éves bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt tűzharcba keveredett a rendőrökkel a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) területén helyi idő szerint csütörtök éjjel. A lövöldözésben egy rendőr életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült. Az idősebb testvér is megsebesült, őt elfogták, később azonban a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az ABC News hírtelevízió pénteken exkluzív interjú keretében, egyenes adásban megszólaltatta a fiúk apját. Anzor Carnajev az oroszországi Mahacskalában lévő otthonából válaszolt a televíziónak. Felszólította menekülésben lévő fiát, hogy adja meg magát. "Add meg magad! Add meg magad! Fényes jövő áll még előtted. Gyere haza Oroszországba!" - üzente Dzsoharnak az apa.

Egyben megfenyegette az amerikai hatóságokat, figyelmeztetve őket: ha megölik kisebbik fiát is, "elszabadul a pokol". Lesz olyan szervezet, amely majd bosszút áll - hangoztatta Anzor Carnajev.

Az apa az adásban ártatlannak nevezte fiait. Mint mondta, fiai nagyon rendes fiúk, akiknek nincsen tapasztalatuk fegyverekkel és robbanóanyagokkal. Elmesélte, hogy a hét elején telefonon beszélt velük, "beszéltünk a (hétfői) bombarobbantásról, aggódtam értük". A fiúk állítólag azzal nyugtatták apjukat: "Minden rendben, apa, minden a legnagyobb rendben".

19:41 - CNN: a gyanúsítottak egyike amerikai állampolgár volt, a másik zöld kártyával rendelkezik

A bostoni robbantásos merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev amerikai állampolgár volt, a másik, Dzsohar Carnajev az Egyesült Államokban való állandó tartózkodásra és munkavállalásra jogosító zöld kártyával rendelkezik - közölte pénteken a CNN hírtelevízió.

A csecsen származású Carnajev fivérek 2003 óta élnek az Egyesült Államokban, ahová Kirgizisztánból, kirgiz útlevéllel, menedékkérőként vándoroltak be, az anyjukkal együtt - jelentette ki pénteken újságíróknak Ruszlan Carni, a két gyanúsított ugyancsak Amerikában élő nagybátyja. (A korábbi híradások szerint a gyanúsítottak Kazahsztánból érkeztek a tengerentúlra.)

Carni szerint az unokaöccsei szégyent hoztak a csecsenekre, és felszólította a szökésben lévő Dzsohar Carnajevet, hogy adja fel magát.

Timothy Alben, a massachusettsi rendőrség ezredese arra figyelmeztette a Bostonnal határos Cambridge lakosságát, hogy a délután folyamán "irányított robbantást" fognak végrehajtani Carnajevék lakóhelyének környékén. Ez kommentátorok szerint az jelenti, hogy a hatóságok további robbanóanyagokat találtak.

A fivérek, miután szerda éjjel a 7-eleven üzletlánc egységébe történt betörés után tűzharcot vívtak rendőrökkel, házi gyártmányú gránátokat dobtak rájuk. Az összecsapásban egy 26 éves rendőr, Sean Collier életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

Ismerősei szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kirendeltségének tengerbiológia szakos diákja, aki partikon vett részt, és kábítószeres cigarettát is szívott. (Anzor Carnaev, a két gyanúsított apja az AP hírügynökségnek a dagesztáni Mahacskalából telefonon azt nyilatkozta, hogy az ifjabbik fiú orvostanhallgató.)

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)


A darthmouthi egyetemi campust egyébként péntek reggel kiürítették és átkutatták a hatóságok.

Az ifjabbik gyanúsított az egyetemi tanulmányait megelőzően birkózott, és egy jó nevű cambridge-i középiskola diákjaként két évvel ezelőtt ösztöndíjat kapott. Viselkedésében ismerősei semmi gyanúsat nem észleltek. Pedig Dzsohar Carnajev iszlamista honlapokra és más, Csecsenföld függetlenségét követelő internetes oldalakra vezető linkeket tett közzé egy orosz nyelvű közösségi oldalon.

Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője szerint Dzsohar Carnajev volt az a személy, aki egy videofelvétel tanúsága szerint megfordított világos baseballsapkában csomagot helyezett el a bostoni maraton célegyenesében végrehajtott második bombarobbantás helyszínén. A feltételezett elkövető rajta van a kirabolt 7-eleven üzlet biztonsági kamerájának felvételein is.

A hatóságok szerint a menekülő gyanúsítottnál fegyver, robbanómellény vagy másfajta robbanóanyag is lehet. A Honda CRV típusú gépkocsit, amelyen az ifjabbik Carnajev egy ideig menekülésre használt, megtalálták a rendőrök.

Az idősebbik fivér, a rendőrök által lelőtt Tamerlan Canajev mérnöknek készült a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskolán. Ökölvívó volt, és feltehetően muszlim hitéből kifolyólag nem ivott, és nem dohányzott. Internetes bejegyzései szerint problémái lehettek az amerikai társadalmi közeggel. 

A nagybácsi, Ruszlan Carni "lúzereknek" nevezte a fivéreket, akik nem tudtak beilleszkedni az általa nagyra becsült amerikai társadalomba.

19:37 - Helyi magyarok: üresek az utcák, az emberek házaikba bezárkózva várják a hajtóvadászat végét

Bostonban üresek az utcák, az emberek házaikba bezárkózva várják, hogy véget érjen a hétfői robbantás másik gyanúsítottja utáni hajtóvadászat. Az MTI-nek nyilatkozó helyi magyarok azt remélik, hogy hamarosan elfogják a tettest és Boston újra az a nyugodt és békés város lesz, mint korábban.

Kovalszki Anna Bostonban élő amerikai-magyar orvos a hétfői robbantásos merényletről azt mondta, hogy az mindenkit sokként ért. Boston egy szép és békés város, soha nem gondolták volna, hogy ilyesmi megtörténhet - tette hozzá.

Pénteken lezárták a belvárost. A buszok, villamosok, de még a taxik sem közlekedhetnek arra. A sürgős eseteket ellátók kivételével a kórházak klinikáit is bezárták. Az embereknek pedig azt mondták, maradjanak otthon.

"Szép az idő, jó lenne sétálni" - fogalmazott Kovalszki Anna, de hozzátette: nem mernek kimenni a házból. Folyamatosan nézik a híreket, de egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tarthat ez az állapot. Félelmetes a helyzet" - mondta.

Szabó Olivia családjával Boston külvárosi részén, Arlingtonban él. Arlington Cambridge mellett található, ahol péntek reggel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei a gyanúsított testvérpár lakhelyét kutatták át.

Összehasonlításképp elmondta: olyan ez, mintha Budapesten egy szomszéd kerületben zajlanának az események.

Szabó Olivia a Bostoni Egyetemen, férje pedig azon a neves műszaki egyetemen, a Massachusetts Institute of Technologynál (MIT) dolgozik, ahol egy rendőr meggyilkolásával elkezdődött a kettős merénylettel gyanúsított két férfi üldözése.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)


Az éjjel mindketten SMS-t kaptak, hogy ne menjenek dolgozni, mert az egyetemeket lezárták. Ha most kinéznek az ablakon, "sehol senki". Nem tudják, hogy meddig tarthat ez a félelmetes helyzet. Mint mondta, azt beszélik, hogy a gyanúsított nagyon veszélyes, fegyverek, robbanószerkezetek lehetnek nála.

Jelenleg igyekeznek az interneten követni az eseményeket, a TV-t nem kapcsolják be, mert nem akarják, hogy két kisgyermekük lássa, mi történik körülöttük. Szerencsére a héten tavaszi szünet volt, így a gyermekek nem voltak iskolában. Igyekeznek megtenni mindent, hogy gyermekeik a helyzetből ne érzékeljenek semmit, ne aggódjanak, biztonságban érezzék magukat - mondta Szabó Olívia.

Helyi idő szerint hétfő délután hárman meghaltak, több mint 180-an pedig megsebesültek, amikor két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesénél. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: terrorcselekmény történt.

A hétfői robbantással gyanúsított testvérpár szerda éjjel elrabolt egy Mercedes terepjárót, és a műszaki egyetemnél megpróbált kirabolni egy élelmiszerboltot. Ott tűzharcba keveredtek a riasztásra kiérkező rendőrséggel. Egy rendőr meghalt, egy másik rendőr súlyosan megsebesült.

A 26 éves Tamerlan Carnajev a tűzharcban megsebesült és robbanásból származó sérüléseket is szenvedett, amelyekbe később belehalt. Testvére, a 19 éves Dzsohar Carnajev után hajtóvadászat indult.

Dzsohar Carnajev, akinél a hatóságok szerint fegyver, robbanóöv vagy robbanómellény is lehet, valószínűleg egy 316 ES9-es rendszámú, szürke Honda CRV-t vezet, és lehet, hogy Massachusettsből Connecticut államba szökött át.

A hatóságok pénteken felszólították Boston és az elővárosok lakóit, hogy maradjanak otthon, és csak akkor nyissanak ajtót, ha meggyőződtek róla, hogy a hatóságok hivatalos képviselője akar beszélni velük. A nagyváros tömegközlekedését és a taxikat leállították, a légteret lezárták, az iskolák zárva vannak.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)


18:57 - Ellenőrzött robbantás készül

Massachusetts állam rendőrsége ellenőrzött robbantásra készül Cambridge-ben, ahol a feltételezett bostoni merénylők laktak - írta a Twitteren a The Boston Globe című lap.

A rendőri erők a körbezárt terület 60-70 százalékát kutatták át eddig házról-házra járva, de senkit sem vettek őrizetbe. A környék még napokig bűnügyi helyszín maradhat. A lakókat kérik, hogy további értesítésig még mindig ne hagyják el otthonaikat.

18:35 - CNN: a gyanúsítottak egyike amerikai állampolgár volt

A bostoni robbantásos merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev amerikai állampolgár volt, a másik, Dzsohar Carnajev az Egyesült Államokban való állandó tartózkodásra és munkavállalásra jogosító zöld kártyával rendelkezik - közölte pénteken a CNN hírtelevízió.

A csecsen származású Carnajev fivérek óta 2003 élnek az Egyesült Államokban, ahová Kirgizisztánból, kirgiz útlevéllel, menedékkérőként vándoroltak be, az anyjukkal együtt - jelentette ki pénteken újságíróknak Ruszlan Carni, a két gyanúsított ugyancsak Amerikában élő nagybátyja. (A korábbi híradások szerint a gyanúsítottak Kazahsztánból érkeztek a tengerentúlra.)

Carni szerint az unokaöccsei szégyent hoztak a csecsenekre, és felszólította a szökésben lévő Dzsohar Carnajevet, hogy adja fel magát.

17:50 - A merénylők beszéltek tettükről

A hétfői bostoni merénylettel gyanúsított két fiatalember olyan kijelentéseket tett egy elrabolt autó vezetője előtt, amelyek bizonyítják, hogy tényleg ők a tettesek - írta a Twitteren a The New York Times bostoni irodájának egyik munkatársa Massachusetts állam rendőrségére hivatkozva.

A két fivér helyi idő szerint csütörtök éjjel lelőtt egy rendőrt, majd fegyverrel fenyegetőzve elrabolt egy Mercedes terepjárót. A sofőrt később sértetlenül elengedték.

Időközben egybehangzó források jelentették, hogy megtalálták a szökésben lévő 19 éves Dzsohar Carnajev körözött gépkocsiját, egy szürke Hondát, de nem volt benne senki.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)


16:41 - Lezárták a Massachusettsi Egyetem campusát

A rendőrség lezárta a Massachusettsi Egyetem Dartmouth nevű campusát, mert a hétfői merénylethez kapcsolódó nyomra bukkantak - közölte a Twitteren a Boston Globe napilap.

A 7News hozzátette: a diákoknak tanácsolták, hogy keressenek menedéket.

16:14 - Iszlamista linkeket tett közzé az egyik gyanúsított egy orosz közösségi oldalon

Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantások még szökésben levő egyik gyanúsítottja iszlamista honlapokra és más, Csecsenföld függetlenségét követelő internetes oldalakra vezető linkeket tett közzé egy orosz nyelvű közösségi oldalon.

A VK nevű közösségi oldalon vezetett profilja szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev 2011-ben végzett egy jó hírű állami középiskolában a Massachusetts állambeli Cambridge-ben. Ugyanebben az évben 2500 dolláros ösztöndíjat kapott Cambridge városától továbbtanulásra. Általános iskolába az Oroszországhoz tartozó Dagesztán fővárosában, Mahacskalában járt.

Profiljában a beszélt nyelvek rovatban az angolt, az oroszt és a csecsent sorolta fel. A világnézetére vonatkozó kérdésre azt írta: "iszlám", a prioritások kategóriájában az áll, hogy "karrier és pénz".

Az AP értesülése szerint Dzsohar és bátyja, Tamerlan - aki péntek reggel a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette - együtt laktak Cambridge-ben. Az amerikai hírügynökség elérte a testvérek nagybátyját, Ruszlan Carnit, aki elmondta: a testvérek nagyjából tíz éve éltek az Egyesült Államokban.

Az AP Mahacskalában telefonon utolérte a Carnajev testvérek apját is, aki azt mondta, Dzsohar "nagyon intelligens fiú", másodéves egy amerikai orvosi egyetemen.

A spotcrime.com nevű honlap szerint Tamerlan Carnajevet 2009-ben őrizetbe vették a barátnője bántalmazása miatt. A 26 éves férfi amatőr bokszoló volt, egy 2009-es országos ökölvívóverseny résztvevői között is szerepelt.

Körbezárták Boston egy részét. Bostonban hajtóvadászat folyik a hétfői merénylet egyik feltételezett elkövetője után. Páncélozott járművekkel és egy helikopterrel megerősített biztonsági erők zárták le az egyik előváros, Watertown egyik negyedét. A rendőrség arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon.
Videó: Live Info

16:10 - Páncélozott járművek, különleges erők zárták körül Bostont

A CNN élő közvetítése szerint páncélozott járművekkel és egy helikopterrel megerősített biztonsági erők zárták le az egyik bostoni előváros, Watertown egyik negyedét helyi idő szerint péntek reggel.

A körülzárt térségből később kivonták a kommandós egységeket.

A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője, a 19 éves Dzsohar Carnajev után. A másik gyanúsított, a körözött terrorista bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette.

A hírtelevízió jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei péntek reggel átkutatták a Carnajev fivérek Boston melletti, cambridge-i lakhelyét, amely a Norfolk Street 10. szám alatt található, de senkit nem vettek őrizetbe. Sajtójelentések szerint egy nőt, aki feltételezhetően a házban lakott, kihallgattak.

Több amerikai médium is megszólaltatta Ruszlan Carnit, a fivérek Maryland államban lakó nagybátyját, aki elmondta, hogy a Csecsenföldről származó Carnajevék már 10 éve élnek az Egyesült Államokban.

Dzsohar Carnajev - a CNN-nek pénteken nyilatkozó ismerősei szerint - a Massachusettsi Egyetem hallgatója, aki eljárt szórakozni és marihuanás cigarettát is szívott. A bátyja, aki a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskola mérnök hallgatója volt, az öccsével ellentétben önmegtartóztató volt, nem ivott és nem dohányzott. Ökölvívó volt, akinek fejében a professzionális sportolói pályafutás gondolata is megfordult.

"Nincs egyetlen amerikai barátom sem, nem értem őket" - írta a CNN szerint az idősebb Carnajev egy internetes bejegyzésében.

A gyanúsítottak szerda éjjel elraboltak egy Mercedes terepjárót, és a műszaki egyetemnél megpróbáltak kirabolni egy élelmiszerboltot. Ott tűzharcba keveredtek a riasztásra kiérkező rendőrséggel. Egy rendőr meghalt, egy másik súlyosan megsebesült. Tamerlan Canajev lőtt és robbanásból származó sérüléseket szenvedett, amelyekbe később belehalt.

Dzsohar Carnajev, akinél a hatóságok szerint fegyver, robbanóöv vagy mellény vagy egyéb robbanószer is lehet, valószínűleg egy 316 ES9-es rendszámú, szürke Honda CRV-t vezet, és lehet, hogy Massachusettsből Connecticut államba szökött át.

A hatóságok pénteken felszólították Boston és az elővárosok lakóit, hogy maradjanak otthon, és csak akkor nyissanak ajtót, ha meggyőződtek róla, hogy a hatóságok hivatalos képviselője kíván velük kommunikálni. A nagyváros tömegközlekedését és a taxikat leállították, a légteret lezárták, az iskolák zárva vannak.

16:10 - Grozniji hatóságok: nincs köze Csecsenföldhöz a gynúsítottaknak


A csecsenföldi kormány leszögezte pénteken, hogy a bostoni merénylettel gyanúsított csecsen származású testvérpárnak semmi köze az észak-kaukázusi köztársasághoz.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Ramzan Kadirov csecsen vezető szóvivője elmondta, hogy a Carnajev család sok évvel ezelőtt Dagesztánba, majd Kazahsztánba költözött, ahonnan hosszú tartózkodás után az Egyesült Államokba emigrált.

A szóvivő hangsúlyozta: a testvérpár - Dzsohar és Tamerlan Carnajev - felnőttkorában, amikor gyaníthatóan "rossz útra tért", már nem élt Csecsenföldön.

Az orosz hírügynökségek más forrásokból úgy értesültek, hogy a gyanúsítottak egy Kirgizisztánból származó csecsen család tagjai. "Kirgizisztáni menekült családról van szó. Dzsohar Carnajev nálunk végezte az első osztályt. Bátyja, Tamerlan szintén hozzánk járt egy évig" - mondta az Interfaxnak Temirmagomed Dabudov, a mahacskalai 1. számú általános iskola igazgatója.

Mahacskala a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztán fővárosa, amelyet az igazgató emlékei szerint 2002-ben hagyott el a család.

Csecsenföldön két véres háború is dúlt az orosz szövetségi hadsereg és a szeparatista gerillák között, de az észak-kaukázusi köztársaság a fokozott biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években visszanyerte stabilitását. Csecsenföldi terroristák ugyanakkor azóta is követnek el súlyos támadásokat, mint amilyen a moszkvai metró elleni 2010. márciusi vagy a domogyedovói repülőtér elleni 2011. januári öngyilkos merénylet volt, amelyekben 40, illetve 37 ember vesztette életét.

16:09 - Körülvették a gyanúsítottak nagybátyjának házát

A rendőrség körülvette a bostoni merénylet gyanúsítottjai nagybátyjának házát - jelentette a 7News televízió a Twitteren forrás megjelölése nélkül.

A nagybácsi, Ruszlan Carni, aki Washington egyik elővárosában él, előzőleg elítélően nyilatkozott a sajtónak a két Carnajev-fiú tettéről. "Nem érdemlik meg, hogy ezen a földön éljenek" - mondta.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

15:49 - Robbanóöv lehet a második gyanúsítotton

A bostoni rendőrség attól tart, hogy a hétfői merénylet elkövetésével gyanúsított fiatalember robbanóövet visel, vagy robbanószerkezettel csapdát állított - jelentette a helyi WCW televízió rendőrökre hivatkozva.

A Boston Globe című napilap azt a hírt közölte, hogy a robbantás másik gyanúsítottja, a tűzharc következtében életét vesztő Tamerlan Carnajev holmijai között detonátort, elsütő szerkezetet találtak.

Mindkét médium a Twitteren közölte az értesülést.

14:54 - Páncélosok, különleges erők zárták körül Boston egy részét

A CNN élő közvetítése szerint páncélozott járművekkel és egy helikopterrel megerősített biztonsági erők zárták le az egyik bostoni előváros, Watertown egyik negyedét helyi idő szerint péntek reggel.

A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője, a 19 éves Dzsohar Carnajev után. A másik gyanúsított, a körözött terrorista bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette.

A hírtelevízió jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei péntek reggel átkutatták a szökésben lévő gyanúsított Boston melletti, cambridge-i lakását, amely a Norfolk Street 10. szám alatt található, de senkit nem vettek őrizetbe.

Dzsohar Carnajev - a CNN-nek egy pénteken nyilatkozó volt középiskolai osztálytársa szerint - a massachusettsi egyetem hallgatója.


közreadott kép a még menekülőben lévő 19 esztendős Dzsohár Carnajevről, aki a bostoni maraton idején végrehajtott robbantásos merénylet fő gyanúsítottjának, Tamerlán Carnajevnek a fivére.
közreadott kép a még menekülőben lévő 19 esztendős Dzsohár Carnajevről, aki a bostoni maraton idején végrehajtott robbantásos merénylet fő gyanúsítottjának, Tamerlán Carnajevnek a fivére. Fotó: MTI/AP/FBI

14:48 - Bostonban elfogtak egy embert

Bostonban az FBI kihozott egy házból egy megbilincselt embert - jelentette a Boston Globe riportere.

13:20 - Csecsen származású az a két férfi, akit a bostoni maratonon elkövetett robbantásokkal gyanúsít a rendőrség. Dzsohár Carnajev és Tamerlán Carnajev testvérek - hangzott el pénteken az NBC News és a CNN adásában.

Az AP hírügynökség, a The New York Times és az NBC televízió szerint a 19 éves Dzsohár Carnajev a Massachusetts állambeli Cambridge lakója, hírek szerint őt még üldözik a hatóságok. A másik gyanúsítottat elfogták, de ő belehalt lőtt és robbanásból származó sebesüléseibe. Az NBC szerint 26 éves volt.

Az amerikai tömegtájékoztatási eszközök szerint a két gyanúsított legalább két éve élt az Egyesült Államokban. A CNN úgy értesült, hogy az életét vesztett gyanúsított a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskola mérnök hallgatója volt. A hírtelevízió szerint a férfi nem ivott és nem dohányzott.

"Nincs egyetlen amerikai barátom sem, nem értem őket" - írta a CNN szerint az idősebbik gyanúsított egy internetes bejegyzésében.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az életben maradt gyanúsított után indított hajtóvadászat miatt a hatóságok felszólították Boston és az elővárosok lakóit, hogy maradjanak otthon, és csak akkor nyissanak ajtót, ha meggyőződtek róla, hogy a hatóságok hivatalos képviselője kíván velük kommunikálni. A nagyváros tömegközlekedését és a taxikat leállították, a légteret lezárták, az iskolák zárva vannak.

A The Boston Globe úgy tudja, hogy a gyanúsítottak elraboltak egy Mercedes terepjárót, és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) műszaki egyetemnél megpróbáltak kirabolni egy élelmiszerboltot. Ott tűzharcba keveredtek a riasztásra kiérkező rendőrséggel. Egy rendőr meghalt, egy másik megsebesült.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a szökésben lévő gyanúsítottnál fegyver van, a férfi veszélyes.

13:13 - Üldözés után őrizetbe vett az amerikai rendőrség egy gyanúsítottat a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban, egy másik után még kutatnak - közölte pénteken a The Boston Globe című lap. Az elfogott férfi később a kórházban belehalt súlyos sebeibe.

Az őrizetbe vett gyanúsított Boston peremvárosában, Watertownban került rendőrkézre - közölte egy tisztségviselő. A hatóságok körülzártak egy húsz háztömbnyi területet, és a rendőrség különleges erői keresik a másik gyanúsítottat - írja a The Boston Globe.

Edward Davis bostoni rendőrfőnök megerősítette a gyanúsított halálát és a másik gyanúsított további üldözését. Az utóbbi "fel van fegyverezve és veszélyes" - figyelmeztetett Twitter-oldalán a rendőri vezető. A rendőrség arra kérte Watertown lakóit, hogy ne nyissanak ajtót senkinek, és "maradjanak távol az ablakoktól", amíg folyik a hajsza a másik személy után.

Bostoni robbantás: a gyanúsított meghalt, testvérét üldözi az FBI. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A bostoni maratonon elkövetett robbantások két feltételezett elkövetőjét gyanúsítják a műszaki egyetemnél, a Massachusetts Institute of Technologynál (MIT) történt rendőrgyilkossággal is egy államügyész szerint. Mint utalt rá, két férfi helyi idő szerint csütörtök éjjel lelőtt egy rendőrt az egyetemnél, majd fegyverrel fenyegetőzve elrabolt egy autót. A sofőrt később sértetlenül elengedték.

A gyanúsítottak az elrabolt gépkocsiból robbanószereket dobáltak az őket Watertownba, Boston egyik külső kerületébe követő rendőrök felé. Tűzharc alakult ki, az egyik gyanúsított súlyosan megsebesült, majd őrizetbe vétele után a kórházban meghalt, míg a társa még menekül - közölték a hatóságok.
A rendőrség később új fotót tett közzé a még üldözött férifiről, aki a korábbi képeken fehér sapkát viselt. Az új képen szürke csuklyás pólóban látható, a kapucni a fejére húzva.

A hatóságok elrendelték minden tömegközlekedési eszköz leállítását a bostoni régióban, számos iskola is zárva tart. A város nyugati részének és hat közeli településnek a lakóit is felszólították, hogy maradjanak otthon. A rendőrség azt ígérte, hogy házról házra járva kutatja fel a gyanúsítottat, az amerikai hírközlés egy része "embervadászatnak" nevezi a nagyszabású akciót.Hajtóvadászat indult a Boston Maratonon történt robbantások gyanúsítottjai után. Az egyik gyanúsított tűzharcban halálosan megsebesítették a rendőrök, a másik még mindig menekül.

10:40 -
A kórházban meghalt az az ember, akit péntek hajnalban őrizetbe vettek a Boston melletti Watertownban, ő az egyik a kettő közül, akit a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel gyanúsítanak - jelentették helyi televíziók.

10:15 - Üldözés után őrizetbe vett az amerikai rendőrség egy gyanúsítottat a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban, egy másikat még nem sikerült elfogni - közölte pénteken a The Boston Globe című lap.

Az őrizetbe vett gyanúsított Boston peremvárosában, Watertownban került rendőrkézre - közölte egy tisztségviselő, aki ismeri a nyomozás menetét. Egy másik gyanúsított továbbra is szabadon van a városban, miután tűzharcot vívott a rendőrökkel.

A hatóságok körülzártak egy húsz háztömbnyi területet, és a rendőrség különleges erői keresik az utóbbi gyanúsítottat - írja a The Boston Globe.
Korábban:

Lövések és robbanások hallatszottak helyi idő szerint csütörtökön késő este és péntekre virradóra az egyesült államokbeli Bostonban, miután egy férfi lelőtt egy rendőrt a neves egyetem, a MIT (Massachusetts Institute of Technology) területén - közölték szemtanúk.

A Nemzeti Gárda több tucatnyi állig felfegyverzett tagja hajtóvadászatot folytat a rendőr gyilkosa után az egyetem területétől északra fekvő utcákban, Watertown kerületben, a levegőben továbbra is köröz legalább egy helikopter.

Az NBC-WJAR tévé képeket mutatott arról, hogy az egyik utcán egy férfi fekszik a földön, és rendőrök veszik körül. A rendőrök arra kérték az újságírókat, hogy menjenek távol a helytől, és kapcsolják ki mobiltelefonjukat. "Ha életben akarnak maradni, kapcsolják ki mobiljukat!" - kiáltotta egy rendőr.

Sajtóértekezlet a bostoni robbantások gyanúsítottjairól

   

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Mistic 2013. április 27. 15:42
  „https://www.facebook.com/kvantum.balance/posts/401069009992098
  Kicsit nehezen értelmezhető, kell hozzá némi háttér-információ, de Fulford minden szavára oda kell figyelni, mert nagyon bennfentes információi vannak. :)
  Ismét egy olyan ügy, amit belül követtek el a saját népük ellen, és közben ráfogják holmi külföldi terroristákra, most éppen csecsenekre. :(”
 • 38. Pretorianus 2013. április 22. 00:07
  „37. pancser 2013.04.21. 22:14
  A gyűlöletet magadban keresd, csicska! Nézz egy kicsit mélyebben önmagadba ! :)
  "El kéne hallgattatni, be kéne tiltani,eltörölni örökre"
  Kis törpediktátor jelölt... :)))”
 • 37. pancser 2013. április 21. 22:14
  „Pretorianusnak nagy nehézséget okoz a magyar nyelv értése. Csak az egyszerű dolgokat érti, például azt, hogy kiket kell gyűlölni! A farkasoknak sem kell gondolkodni, meg a cápáknak sem, az ő világuk egyszerű.
  Egyszer majd elmondom neki a megfejtést, de még nem jött el az ideje. Bár lehet, hogy tudja, csak nem mer vele előhozakodni
  35. Lone_wolf.. 2013.04.21. 14:37
  Akikről ilyen könnyedén nyilatkozol a honfitársaink voltak.
  Amúgy nincsen olyan fórum amelyet néhány hangoskodó ne vinne el egy bizonyos irányba, érdekes módon ezen gyalázatos viselkedés mind a jobbikos ideológia mentén történik! A jobbikos fórumokat el kéne hallgattatni egyszer és mindörökre, akár itt a szerver akár az általuk gyűlölt(!) Amerikában.”
 • 36. Pretorianus 2013. április 21. 21:08
  „35. Lone_wolf.. 2013.04.21. 14:37
  Nem lenne nehéz erre a kérésedre válaszolni, igaz, nem önrobbantók voltak, de ez a lényegből nem von le.
  "Továbbra is várom ama nem muszlim ( tehát vadnyugati, keresztény,buddhista, jedi lovag ,stb) önrobbantók listáját akik azokhoz hasonlóan kiirtják saját népük polgárait mert azok nem osztják ostoba eszméiket."
  Norvégia,Breivik
  Oklahoma City McVeigh Az amerikai lapok keresztény fasisztaként írtak róla
  ETA
  Vörös Brigádok
  A kiugrott jedi, a sötét úr, Anakin Skywalker, bolygó robbantása a halálcsillagról
  Jesse James ellen elkövetett pokolgépes merénylet Pinkerton jóvoltából,igaz, mások vesztek oda”
 • 35. Lone_wolf.. 2013. április 21. 14:37
  „30,
  ember, te teljesen el vagy tájékozódva!
  Egy hangyányival több történelmi ismeret, a tények hideg elemzésének képessége és iziben rájönnél, hogy mennyire hamis az észjárásod:)
  Mondandómnak köze sem volt a ti szeretett palesztin-izraeli mérkőzésetekhez.A mérkőzés már sokkal régebb óta tart mint említed.A wiki meg a barátod :) Egy idézet:(Megjegyzendő, hogy a mai palesztinok semmilyen kulturális, nyelvi, vallási, vérségi kapcsolatban nem állnak a néhai filiszteusokkal. Az összefüggés csupán az, hogy Palesztinát a filiszteusokról nevezték el, míg a palesztinok Palesztináról nevezték el önmagukat) Tehát szeretettjeidnek még a neve is hamis.:) Különben mind az izraelieket mind a palesztínokat lexarom mert teljesen hidegen hagynak.
  Továbbra is várom ama nem muszlim ( tehát vadnyugati, keresztény,buddhista, jedi lovag ,stb) önrobbantók listáját akik azokhoz hasonlóan kiirtják saját népük polgárait mert azok nem osztják ostoba eszméiket.
  Az arabok mindig is gyávák voltak , nem katonának való népség erre ott az összes közel kelti háború ,két öböl stb bizonyítéka.

  Pancser! 60 év után má had ne álljunk vigyázva kedvenc népednek ! Azért utálják őket annyian mert mindig azzal jönnek ami akkor történt.Ez a múlt és semmi keresni valója a jelenben.”
 • 34. traktoros 2013. április 21. 14:03
  „Könyörgöm akasszuk fel!”
 • 33. Pretorianus 2013. április 21. 11:07
  „26.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vWFQ7-awVMg#!
  Ami késik, nem múlik. :)”
 • 32. Pretorianus 2013. április 21. 00:20
  „31. pancser 2013.04.20. 20:54
  Ne akard visszalapátolni magadba, amit kipottyintottál. Felettébb gusztustalan dolog!
  Gyuri bátyád az arcodba sercintene és elmondaná neked, mennyit szenvedett Recsken.De hát ki a fenét is érdekel
  Recsk? Mert téged biza nem, de csak azért, mert a Jobbik vetette fel vele kapcsolatban, amit felvetett! Jobbik fóbiádtól tudsz még rendesen dolgozni, élni, családoddal törődni? Minden bizonnyal, csak jól fizetnek a rettegésért,bérenc...”
 • 31. pancser 2013. április 20. 20:54
  „29. Pretorianus 2013.04.20. 18:49
  Úgy látom megint nem érted pedig folyton citálod amit írtam. Ha értenéd, leesne a húszfilléres, de hát ti csak a felszínen úsztok, a dolgok mélyére nem láttok, pedig elég súlyos a tartalom, nagyon súlyos!
  Gyuri bácsi érti, jókat mosolyog a felhőkön túl......”
 • 30. vonLichthofen 2013. április 20. 20:11
  „lon Wolf,
  ember, te teljesen el vagy tájékozódva!
  Egy hangyányival több történelmi ismeret, a tények hideg elemzésének képessége és iziben rájönnél, hogy mennyire hamis az észjárásod.
  - az 19oo as évek elejéig nem volt semmi konfliktus a moszlimok és nem moszlimok - jelesül a judaisták - között
  - a Balfour declarácio után az ashkenazim kezdett besompolyogni Palesztinába, igan ekkor még nem nagy tömegekben. A polisi ashkenazim inkább költözött vagy költözött volna a gazdag és kulturált Németországba mint a köves palesztinába
  - 1947-48 ban megkezdődött a Palesztin őslakosság tervszerű irtása/Der Yasin, Tanturra, SafSaf, belAmoun, alHansura és még sok más ártatlan Arab település/ vagy szintén tervszerű elüldözése.
  - ben gurion, menachem begin, ariel sharon, yitzak rabin, abraham stern levelei, emlékiratai mind arról tanúskodnak, hogy ezek a gyilkosok soha, egyetlen pillanatig nem gondoltak a békés együttélésre a Palesztinokkal. Már az eredeti elgondolás az volt, hogy kiüldözik az arabokat az egész Palesztinából
  - Az Arab őslakosság úgy védekezett ahogy tudott - judaista terrorra terrorral válaszolt
  - a konfliktus azóta is tart. israel állig fel van fegyverkezve - ezek így irtják az Arabokat kedvtelve, tucatjával, százával, ezrével
  - megjegyzésed,ű ugyancsak hamis, hogy az Arabok gyávák volnának mert nem merik felvenni a harcot. wolf, ez az ő harcuk, ilyen lehetőségeik vannak a legmodernebb harci fegyverekkel szemben, az állami terrorral, embertelenséggel, napi gyilkosságokkal szemben
  - az Arabok alternativája a teljes megadás, szolgaság, élve eltemetés a tízméteres betönfallal körülvett gettokban”
 • 29. Pretorianus 2013. április 20. 18:49
  „27. pancser 2013.04.20. 12:43
  A véleményem változatlan... :)
  Igen, ismerjük több helyről is! Faludy György, mint recski elítélt, nem mellesleg zsidó származású ember csókoltat a túlvilágról...
  "4. pancser 2013.04.19. 14:30

  Ki a fenét érdekel Recsk? A babiloni már megint produkálja magát, menjen oda a híveivel, emeljen oltárt szaggassa meg ruháját hintsen hamut a fejére mint Jeremiás, óbégasson a romokon, elvégre rokonok!
  Ne hallgass a Jobbikra Magyarország az a falnak visz!"”
 • 28. Karcsika 2013. április 20. 17:39
  „Lee Harvey Oswald


  Egy csöppet sem lepődék meg, ha kiderülne valami hasonlóság
  a két ügy között.”
 • 27. pancser 2013. április 20. 12:43
  „A véleményem változatlan, a jobbikosok a magyar lelkek mérgezői. Nincsen egy téma, egyetlen egy sem ahol ne jönnének valamiféle heccelődéssel. A séma ismert! Egyedül Irán a rendes ország, mert ott daruk segítségével tesznek igazságot, és nem szeretik azokat akiket ők utálnak!
  A zsidózás meg a jobbikozás nem ellenpárja egymásnak, hanem az egyik bűn, a másik egy magatartást jelez amelyhez az antiszemitizmus tapad, már a Parlamentben is feszegetik a határokat!”
 • 26. Lone_wolf.. 2013. április 20. 10:49
  „Ugyan annyira buta ember aki állandóan zsidózik mint aki mindig jobbikozik.

  Az usa tömegmészárol?:))) Mikor támadott az amerikai hadsereg célzatosan / tehát nem téves azonosítás meg eltévedt bomba /civileket? Ne soroljuk ide az elszigetelt túlkapásokat melyek egyénektől erednek.Bezzeg hőőős terroristáink szinte kivétel nélkül piacokon, tömegben, zarándokok között stb robbantanak.Gyáva senkik akik nem merik felvállalni a tényleges harcot.Bezzeg a nőiket agyonverni , a megerőszakolójukhoz hozzáadni, savval leönteni az megy.Micsoda féérfiak:)))
  Hány ateista és keresztény vagy budhista öngyilkos merénylőt ismerünk aki jézust vagy buddhát kiáltva felrobbantja magát ? Persze egyet sem :))) Mind muszlim ..véletlenül :))Megvezetett hülyék akiknek gyáva féreg papok és fanatikusok bemagyarázzák a dolgokat.Az biztos hogy a vallásnak ehhez nincs köze.A vallás többféle felfogásának és értékelésének viszont van.
  15.nek! Ha tényleg a sínain dolgoztál akkor tudnod,kéne hogy nem összehasonlítható a benjaminfein által említett városokkal.
  Pancsernak abban van igaza hogy az usa rendőrség teszi a dolgát, bárcsak amienk is így tenné nme pedig csak majmot játszanának jogok nélkül.A többi szövege ostobaság.”
 • 25. ATX 2013. április 20. 09:17
  „Alighanem a sitten fog megrohadni....”
 • 24. pancser 2013. április 20. 08:02
  „Gratulálunk az amerikai rendőrségnek!
  23. vonLichthofen 2013.04.20. 07:06
  Dehogynem, ti kerestek folyton összeesküvést mindenhol, holott maga Obama elnök már a kezdetekkor elmondta, hogy ez nem valószínű ez esetben.”
 • 23. vonLichthofen 2013. április 20. 07:06
  „1o. BenjaminFein,
  neked meg ajánlom chavér, hogy menj el és élj a betonfallal körülvett és szétszabdalt West Bank településein vagy Gaza romos városaiban de Afganisztán,Iraq és a többi elfoglalt és fenyegetett ország is szóba jöhet számodra.
  Mindenki telepofával üvölti, hogy ezek a fiatalok /!?/ moszlimok. Minden valószínűség szerint moszlim voltuknak semmi köze sincs rettentő tettükhöz - nem úgy mint a judaistáknak a saját véres tetteikhez. Nekik a filozofiájuk írja elő és követeli az embertelen tetteket.
  11 puncher,
  itt senki sem próbálja mosdatni a közönséges bűnözőket, csak arra mutat rá, hogy az egyes országok által elkövetett tömegmészárlást jogosnak tekintenek egyesek /te is puncher/ míg magányos őrültek /?/ kétségbeesett tetteire mindjárt az elkövetők vallásában keresnek indítóokot.”
 • 22. mérpontén 2013. április 20. 06:50
  „Pancser! Mi köze van a Jobbiknak ehhez a cikkhez!
  De ha ezzel bosszanthatlak, akkor legközelebb a Jobbikra fogok szavazni! Aztán duplán szedheted a dilibogyóidat!

  Gratulálok az amerikai hatóságoknak, a gyors munkáért! Remélem, rövidesen megtudhatjuk a miért-et!
  Részvétem az áldozatoknak és a családoknak!”
 • 21. BenjaminFein 2013. április 19. 23:41
  „Nagyszerű, Hunicum, akkor mindketten tudjuk a megfelelő irányt..:))”
 • 20. pancser 2013. április 19. 23:18
  „16. Pretorianus 2013.04.19. 22:51
  Ha így gondolod akkor ne nekem magyarázd, én tudom, hogy rájuk tartozik, hanem másoknak, ugye világos kiknek kell a felvilágosítás!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sújtólégrobbanásban Kínában - 18 bányász meghalt

A bányában nem szüntették meg a már korábban megállapított potenciális veszélyforrásokat. A bánya… Tovább olvasom