Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Börtön és korbács egy liberális szaúdi weboldal alapítójának

Hét év börtönre és 600 korbácsütésre ítélték a szaúd-arábiai hatóságok egy liberális szaúdi weboldal alapítóját.
Hét év börtönre és 600 korbácsütésre ítélték a szaúd-arábiai hatóságok egy liberális szaúdi weboldal alapítóját. Az amerikai külügyminisztérium és a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet is tiltakozott a büntetés ellen.

Az al-Vatan című lap még kedden arról számolt be, hogy a szigorú ítéletet egy dzsiddai bíró hozta, ugyanakkor ejtette az istenkáromlás vádját, ami halálbüntetést vonhatott volna maga után.

A vádlott, Raif Badávi 2012 júniusa óta őrizetben volt. A hatóságok azt rótták fel neki, hogy az általa alapított Szabad Szaúdi Liberálisok elnevezésű weboldalon a többi között arra szólította fel a szaúdiakat, hogy fejtsék ki véleményüket a vallás szerepéről. Mindez az ultrakonzervatív muzulmán országban eretnekségnek számít, és kemény büntetést von maga után.

Szaúdi egyházi vezetők a közelmúltban több alkalommal is elítélték a közösségi oldalakat. Az egyik legnevesebb vallási vezető például a Twittert a pokolhoz vezető út eszközeként említette. Nem sokkal később azonban állítólag visszavonta ezt.

Az amerikai külügyminisztérium és a Human Rights Watch is aggodalmának adott hangot a dzsiddai ítélet miatt. A jogvédő szervezet szerint a bíróság döntése aláássa a Szaúd-Arábiában a közelmúltban meghirdetett reformot és vallási párbeszédet, egyúttal nevetségessé teszi az erről szóló hivatalos kormánypolitikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a munkanélküliség az EU-ban

Az euróövezetben nem változott, az előző havi 12,1 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, az… Tovább olvasom