Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Borisz Tadics nyert a szerbiai elnökválasztáson

Az előzetes eredmények szerint Borisz Tadics nyerte a vasárnapi elnökválasztást Szerbiában. Az AFP francia hírügynökség szerint a nyugatbarát politikus a szavazatok 51.1 százalékát szerezte meg, míg nacionalista ellenfele 47.2 százalékot ért el.
Dudaszóval és a szerb Demokrata Párt kék sárga zászlóinak lengetésével ünnepelték a helyén maradó elnököt a szerb fővárosban vasárnap éjjel.

"Ez Szerbia győzelme. Azt hiszem, bebizonyítottuk Európának és a világnak, hogy milyen a szerb demokrácia" - mondta győzelmi Beszédében Borisz Tadics.

Szlobodan Milosevics 2000-es megbuktatása óta most járultak a legtöbben az urnákhoz. A szavazáson, amelyet sokan népszavazásnak tekintettek az Európai Unióhoz való közeledésről, a választópolgárok 67,7 százaléka adta le voksát. Az oroszbarát, nacionalista Tomiszlav Nikolics elismerte vereségét.

"Erős ellenzéke leszünk a hatóságoknak és az elnöknek" - mondta a szerb Radikális Párt politikusa, aki egyben üzent is Brüsszelnek.

"Azt üzenem az Európai Uniónak, hogy hagyjanak fel Szerbia zsarolásával, ne támasszanak olyan feltételeket csatlakozásunkhoz, amelyek teljesíthetetlenek." - mondta Nikolics.

A választások egyik fő témája Koszovó függetlenségének kérdése volt, amelyet mind a két jelölt ellenzett. A régi-új elnök győzelmi beszédében ezzel kapcsolatban ezt mondta:

"Támogatjuk koszovói barátainkat és megígérjük, hogy soha nem okozunk csalódást nekik. Nem akarunk rosszat senkinek. Békét akarunk és együttműködni a régió összes országával, de követeljük, hogy Szerbiát, a szerbeket és mindenkit, aki Szerbiában él tiszteljenek." - mondta Borisz Tadics.

Az 1999 óta ENSZ-irányítás alatt álló Koszovó - politikusainak tervei szerint - néhány héten belül kikiáltja függetlenségét, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió több országa is támogat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsony: Kilenc gyanusított a pénteki lövöldözés ügyében

Kilencre növekedett azok száma, akik részt vettek a pénteki pozsonyi lövöldözés - valószínűleg… Tovább olvasom