Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bombát dobtak a békefenntartókra a szerb tüntetők

Szerb tüntetők házilagos készítésű robbanószerkezeteket dobtak a békefenntarókra a Szerbia és Koszovó határán fekvő egyik átkelőnél.
Megsebesült a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erő (KFOR) négy katonája kedden, miután szerb tüntetők házilagos készítésű robbanószerkezeteket dobtak rájuk a Szerbia és Koszovó határán fekvő egyik átkelőnél. A békefenntartók és a tiltakozók összecsapásában hat szerb is megsebesült.

Kai Gudenoge KFOR-szóvivő Pristinában elmondta, hogy a jarinjei átkelőnél szerb tiltakozók csőbombákat dobtak a katonákra, akik közül négyen megsebesültek, egyikük súlyosan. A KFOR katonái és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának (EULEX) tagjai közös akció keretében távolítják el kedd hajnal óta Jarinje észak-koszovói átkelő előtt a helyi szerbek által emelt úttorlaszokat. A KFOR katonái kedd délelőtt könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel igyekeztek távol tartani és szétoszlatni azt a körülbelül 1500 fősre becsült tömeget, amely Jarinje átkelőnél verődött össze, közvetlenül a katonák által emelt szögesdrót akadály előtt. A békefenntartók ezzel zárták le a szerbek által illegálisan használt, Szerbiába vezető alternatív utat.

A lövöldözésbe torkolló incidens akkor robbant ki, amikor a tiltakozó szerbek mind közelebb mentek a KFOR egységeihez: egy kamiont vezettek az alternatív utat lezáró szögesdrót elé, majd kövekkel dobálni kezdték az ott szolgálatot teljesítő német katonákat, akik közül egyet eltaláltak. A KFOR erői önvédelemből tüzet nyitottak a randalírozókra, közülük hatan súlyosabban megsebesültek, őket a Kosovska Mitrovica-i korházba vitték. A kórház igazgatója szerint a sebészeten fekvő szerbeken lőtt sebek vannak.

A lövöldözés után a tiltakozó szerbek menekülőre fogták a dolgot, közülük egy pisztolylövést adott le a levegőbe. A KFOR szóvivője szerint a helyzet immár nyugodt, de bármikor kiéleződhet. A két észak-koszovói átkelőnél, Jarinjenél és Brnjaknál szeptember 16-án éleződött ki a helyzet ismét, miután a KFOR segítségével - az EULEX szakemberein kívül - koszovói vámosokat és rendőröket vezényeltek az átkelőkhöz. A szerbek úttorlaszok emelésével válaszoltak a lépésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant a busz: 11 kisgyerek halt meg a tragédiában

Aknára futott kedden egy autóbusz Afganisztán keleti részében. A robbanás 16 embert ölt meg, köztük… Tovább olvasom