Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Bolíviai kommandósakció - Tóásó a terrorista listán

A bolíviai ügyészség előterjesztette a Rózsa-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt személyek listáját, s a 39 név között szerepel a Szovátáról származó Tóásó Előd is, akit másfél éve tartanak fogva bolíviai börtönben.

Marcelo Soza ügyész ismertette pénteken La Pazban a terrorizmussal és fegyveres lázadással hivatalosan is megvádoltak listáját a bolíviai lapok internetes honlapjainak jelentése szerint. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért. Soza szerint 61 esetben megszüntették az eljárását, 10 ember tekintetében ejtették a vádakat. A letartóztatottak száma 13, a szökésben lévőké 18. A bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruzban agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert.

A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai által 2009. november 13-án elfogadott jelentés szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet: álláspontjuk szerint a kormány azért akarja minél előbb félretenni, mert időközben olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak. A vádlottak ügyészségi névsorában az első két helyen Mario Tadic Astorga és Tóásó Előd neve szerepe, mindkettőjüket a San Pedro börtön bentartják fogva.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2010. december 18. 08:39
    „Ő akart kommandóst játszani,most játszhat foglyot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 149 rab szökött meg egy mexikói börtönből a főbejáraton át

Legalább 149 rab szökött meg pénteken egy, az amerikai határ közelében található mexikói börtönből,… Tovább olvasom