Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Bojkottra hívnak fel a szlovénok és a horvátok

Egyre feszültebb a viszony a szlovénok és horvátok között, miután Szlovénia kormányfője a múlt héten megvétózta Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak folytatását. Hétfői beszámolók szerint egyre többen hívnak föl arra a horvátoknál, hogy bojkottálják a szlovén termékeket, és ne hogy ne utazzanak Szlovéniába.
Egy közösségi internetes oldalon már több mint 36 ezer tagot számlál azok száma, akik csatlakoztak a bojkott- felhíváshoz. Ők azt is javasolják a szlovén állampolgároknak, hogy ha nyaralni akarnak, akkor ne Horvátországba menjenek, hanem máshova. Egy tudósítás szerint egy öntudatos horvát vásárló 20 ezer kuna (mintegy 730 ezer forint) értékbe vitt vissza egy üzletbe ebédlőbútort, miután kiderült: Szlovéniában készült az asztal és a székek. Az egyik szlovén tulajdonú üzletláncban pedig alig van vásárló, a betérők pedig szinte csak horvát terméket vesznek.

Szlovéniában is hevesek az indulatok: ott egyelőre csak a horvátországi nyaralás bojkottjára szólítottak föl az internetezők. A különböző fórumokon pedig gyűlölködő, gyalázkodó hozzászólások jelennek meg, fölemlegetve a II. világháborús horvát fasiszta bábállamot is.

A 24Ur című szlovén lap tudósítása szerint a határ közelében élőknek ugyanakkor semmi bajuk egymással. Egy éttermet, amelyet pont kettészel a szlovén-horvát határ, ugyanúgy látogatják mindkét volt jugoszláv köztársaság polgárai. Nem zavarja őket a politikusok vitája, sem az internetes bojkott-felhívásokra nem figyelnek oda. Egyedül arra ügyelnek, hogy mindig náluk legyen az útlevelük, hiszen a terem közepén álló biliárdasztal egyik fele Horvátországban, a másik pedig Szlovéniában áll.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mladicsot Krusevacnál, Nisben és Belgrádban is látták

Telefonon kapott információkat követve szálltak ki már a kommandósok a helyszínre egyebek között Nisben, a Krusevac melletti Petinában, Cerak belgrádi elővárosban. A háborús bűnökkel vádolt, volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot vélték látni a bejelentők. Tovább olvasom