Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Bojkottálják a pápa beszédét: kivonulnak a képviselők

Német ellenzéki képviselők bojkottálni kívánják XVI. Benedek pápa jövő héten elhangzó parlamenti beszédét.
Csütörtöki értesülések szerint mintegy 100 szociáldemokrata, zöld, valamint a Baloldal pártjához tartozó képviselő jelentette be, hogy nem kíván részt venni azon az ünnepi parlamenti ülésen, amelynek keretében a katolikus egyházfő beszédet mond. A bojkottal azt kívánják jelezni, hogy nézetük szerint a pápa parlamenti beszéde nem egyeztethető össze az állam és az egyház szétválasztására vonatkozó, az alkotmányban is rögzített elvekkel. XVI. Benedek pápa szeptember 22. és 25. között tesz hivatalos állami látogatást Németországban.

A vizit első napján Berlinben többnyire politikai programokat bonyolít le, a Bundestagban elhangzó beszéd mellett találkozik Angela Merkel kancellárral és Christian Wulff elnökkel. A Német Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki nyilatkozatában elítélte a kilátásba helyezett parlamenti bojkottot. Robert Zollitsch bíboros, freiburgi érsek, a püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: a katolikus egyházfő olyan vendég, akit megfelelő tisztelettel kell fogadni.

Emlékeztetett arra is, hogy a német pápát, az egykori Joseph Ratzinger bíborost "mint németet és mint katolikus egyházfőt" a Bundestag elnöke, Norbert Lammert kérte fel a parlamenti beszédre. Gerhard Ludwig Müller regensburgi püspök a bojkott kapcsán utalt arra, hogy Németországban - mint fogalmazott - mindenkinek joga van zagyvaságokat beszélni. A parlamenti honatyáknak azonban nem lenne szabad megfeledkezniük arról, hogy nem egy ideológia, hanem az egész lakosság - köztük 25 millió katolikus - képviselői. A bojkott az ellenzéki pártok körében nem váltott ki osztatlan lelkesedést.

Mindhárom párt képviselőinek többsége elhatárolódott attól, köztük a szóban forgó pártok vezetői is. A sajtó - pártállástól függetlenül - elítélte a távolmaradásukat bejelentő képviselőket, valamennyi újság kínos és kicsinyes akcióról írt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éleződik a koszovói helyzet: barikádok és várakozás

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica… Tovább olvasom