Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Bojan Pajtics lehet a legesélyesebb szerb kormányfőjelölt

Szerbia - Nincs még megállapodás a Demokrata Pártban a szerb miniszterelnök személyéről. A pártvezetés Bojan Pajtics vajdasági kormányfőt szeretné a szerb kabinet élére, Borisz Tadics államfő, pártvezető pedig Vuk Jeremics külügyminisztert, akinek az elnökség tagjainak elutasítása után csökkentek az esélyei. Mirko Cvetkovics pénzügyminiszter a harmadik jelölt.
Maga Pajtics erősítette meg, hogy őt támogatta a párt elnöksége. Értesülések szerint az ülésen - amelyen ő maga nem vett részt - kilenc szavazatot kapott, a másik két jelölt pedig egyet-egyet. A végső döntés azonban az államfőé. S ez a döntés hamarosan megszületik.

Bojan Pajtics
Bojan Pajtics

Pajtics nem szívesen vállalná a miniszterelnöki posztot, szívesebben maradna a tartományi végrehajtó tanács élén. Ha mégis el kellene fogadnia, akkor először fordulna elő, hogy a szerb miniszterelnök anyanyelvükön szólhatna a vajdasági magyarokhoz. Pajtics ugyanis - zentai származású lévén - jól beszél magyarul.

A szerb kabinet 28 tagú lesz, s nem hivatalos információink szerint lesz ismét emberi jogi és kisebbségi minisztérium. Ilyen tárca volt Jugoszláviában és Szerbia-Montenegróban is, de a kis köztársaság kiválásával - Szerbia önállósodásával - ez megszűnt. Civil szervezetek követelték visszaállítását.

A koalíciós partnerek megállapodása szerint 14 tárca jut a Demokrata Pártnak, 6 a G17 Plusznak, egy a Szerb Megújhodási Mozgalomnak és egy a Szandzsáki Demokrata Pártnak. Az előbbi pártok az Európai Szerbiáért szövetség tagjai. A Szerbiai Szocialista Párt és a vele tartó másik két párt összesen 5 miniszter ad. A szerb sajtó értesülései szerint egy tárcát juttatnak a Magyar Koalíciónak.

A szerb parlament szerda este a szocialista Szlavica Djukics Dejanovics asszony személyében megválasztotta elnökét: 128 képviselő szavazott rá, 97 pedig ellene. A Liberális Demokrata Párt, amely egyébként támogatja a kormányt, most ellenezte, hogy szocialista párti legyen a házelnök. A Magyar Koalíció képviselői igennel szavaztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea átadta az atomprogramja adatait Kínának

Észak-Korea - Észak-Korea csütörtökön átadta részletes beszámolóját atomprogramjáról Kínának -… Tovább olvasom