Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bocsánatot kértek a chilei bánya magyar származású vezetői

Bocsánatot kértek kedden egy parlamenti bizottság előtt annak a chilei bányának a vezetői, amelynek mélyén 33 bányász rekedt csaknem egy hónappal ezelőtt.

"Bocsánatot kell kérnünk mindazért a szenvedésért és fájdalomért, amelyet ez az előre nem látható, nem kívánt helyzet idézett elő" - mondta Alejandro Bohn, a San José-i San Esteban Bányaipari Vállalat egyik vezetője. "Borzasztó ez a helyzet, és reméljük, hogy mihamarabb rendeződik" - tette hozzá.

A valparaisói parlament bányászati bizottsága, amely azt vizsgálja, ki felel az augusztus 5-én történt bányakatasztrófáért, Bohn mellett meghallgatja a vállalat másik vezetőjét, a szintén magyar származású Marcelo Kemenyt is. A testület azt is vizsgálja, hogy milyen körülmények között nyitották meg újra a bányát 2008-ban egy korábbi baleset után.
A keddi meghallgatásokat a helyi televízió is közvetítette, miután a bizottság elnöke elutasította Bohn és Kemeny ügyvédeinek arra vonatkozó kérését, hogy tartsák az ülést zárt ajtók mögött.

A San Esteban (Szent István) Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. Marcelo az ő fia, Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére.

A baleset utáni napokban a bánya vezetői azt mondták, hogy a bánya a biztonsági előírásoknak megfelelően működött.

Az egyik mélyben rekedt bányász felesége múlt héten panaszt tett a San Esteban vezetői, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen amiatt, hogy 2008-ban engedélyezték a bánya újbóli megnyitását.

Olvasóink írták

  • 3. meir 2010. szeptember 04. 09:08
    „Na ja!!! Magyarok!! amire azok rateszik a kezuk..............;alatt TONKREMEGY!!!”
  • 2. Morpheus_RexXx 2010. szeptember 02. 18:21
    „aha, azért kellett bocsánatot kérni mert egy korábban már veszélyesnek minősített bányaszakaszt vszeg jó kis kenőpénzek árán újranyitottak...”
  • 1. janika 2010. szeptember 01. 06:41
    „Aha ezért nem lehet magyar szenet kapni Magyarországon mert Chilébe menekültek a szakemberek a hatalomváltogatás elől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú hanyatlás után ismét bővül Horvátországban a kiskereskedelem

Horvátországban 21 hónapig tartó csökkenés után júliusban ismét növekedett a kiskereskedelmi… Tovább olvasom