Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Biztonságpolitikai értekezlet Münchenben

Az afganisztáni válság nyomta rá a bélyegét a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezlet zárónapjára is. Robert Gates amerikai védelmi miniszter vasárnap óvott a NATO megosztásától és hangsúlyozta, hogy a szervezet semmiképpen sem állhat fegyveres harcra kész és ezt elutasító tagokból.
Gates a közelmúltban ismételten követelte, hogy Németország is küldjön újabb katonákat Afganisztán déli térségébe, ahol felerősödött a szélsőséges tálib erők tevékenysége. Felszólalásában azonban Gates határozottan elismeréssel szólt a német katonák észak-afganisztáni békefenntartó feladatáról.

A védelmi miniszter kitért arra, hogy a katonai akciókat mindenképpen országépítő, illetve humanitárius intézkedésekkel kell párosítani. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a NATO küszöbön álló bukaresti csúcsértekezletén több évre szóló tervet dolgoznak ki Afganisztán stabilitásának előmozdítására és gazdasági talpra állítására. Gates felszólalását diplomáciai körökben úgy értékelik,hogy közeledni próbál Berlinhez és változatlanul kompromisszumban reménykedik.

Ezt támasztja alá a Spiegel című hírmagazin értesülése, amely szerint Németországban fontolóra vették az Észak-Afganisztánba vezényelt 3500 katona létszámának ezerrel történő kibővítését és feladatkörüknek esetleges kiterjesztését Afganisztán nyugati felére is. Igaz, Franz Josef Jung német védelmi miniszter később ezt határozottan cáfolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talliumos sütemény ölt Irakban

Talliummal mérgezett sütemény végzett Irakban két gyerekkel, öt másik embert pedig kórházban ápolnak… Tovább olvasom