Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bíróság elé citálnák az ENSZ-t a srebrenicai mészárlás miatt

A jövő hónapban ül össze az a holland bíróság, amelyik arról hivatott dönteni, hogy az ENSZ, mint szervezet beidézhető-e a világszervezet munkatársainak az 1995-ös srebrenicai mészárlásban játszott állítólagos szerepe miatt - közölték hétfőn az áldozatok ügyvédjei.
A mészárlásban, amit a Nemzetközi Bíróság (ICJ) népirtásnak ítélt, mintegy nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg szerb fegyveresek.

A népírtást az ENSZ helyszíni, holland békefenntartó csapata nem akadályozta meg. Az üggyel kapcsolatban a hágai bíróság június 18.-án tart meghallgatásokat. A bíróságnak egyetlen döntést kell majd meghoznia. Azt vizsgálják, hogy az ENSZ használhatja-e mentelmi jogát, vagyis, hogy megindítható-e világszervezet ellen a tárgyalás.

A pert a mészárlás hatezer túlélőjét tömörítő Srebrenicai Anyák nevű szervezet és tíz nő indította még 2007. júniusában Hágában az ENSZ és a holland állam ellen. Ügyvédeik elmondták: a Srebrenica őrzésével megbízott holland békefenntartók többször is eredmény nélkül kértek légi támogatást a támadó szerbek ellen, és végül elhagyták a területet, sorsukra hagyva az ott élő bosnyákokat.

Olvasóink írták

 • 5. Tabornok 2008. május 20. 08:59
  „Bocsi a hibákért!”
 • 4. Tabornok 2008. május 20. 08:54
  „Becenevemhez híven a helyszítől távollévő döntéshozó Pk.-okra, tábornokokra gondoltam. Az, hogy az ENSZ csapatok reagálókápessége gyenge ez nem menti fel a döntéshozókat, mivel erről is ők tehetnek. Hogyan lehet az, hogy átverem a saját embereimet azzal, hogy ha kell küdók légi vagy egyéb támogatást, aztán amikor szükségük van a támogatásra, ott hagyom őket.
  Aljasság, tábornoki, vezetési szinten.
  Amennyiben az ENSZ katonaság nem képes "rendes" hadseregként működni, akkor ne fegyveres katonákat, hanem fegyvertelen misszionáriusokat küldjö ilyen helyre.
  Megint az a tipikus eset, amikor a tábornokok megmagyarázzák majd, hogy tévedtek, az pedig egyáltalán nem zavarja őket, hogy ebbe hányan haltak bele.
  Még azt is összehozhatják, hogy a helyszínen lévő Pk. a hibás.
  Tudjátok, mindig más a hibás.”
 • 3. Korp. v. L. 2008. május 20. 06:32
  „Egyetértek 6664 véleményével, ami az ENSZ-et illeti. Akik ott szolgáltak, sajnos nem tehettek mást, mivel békefenntartóként eléggé meg volt kötve a kezük. Túl kevesen voltak és ha beavatkoztak volna az csak még nagyobb vérengzéshez vezetett volna. Erröl egyébként egy dokumentum könyv is készült és számos riport a katonákkal. Amúgy pedig senki ne ítélkezzen vaktában - vagy te is ott voltál talán?! Nagyon sokuk ezután kezelésre szorult, néhányan pedig alkalmatlanok lettek szolgálatra a trauma miatt.”
 • 2. 6664 2008. május 20. 05:26
  „Tabornok, biztos nem ismered az ENSZ munkamenetét: iszonyat lassan reagál egy ilyen méretű szervezet mindenre. Sokkal kevésbé veszélyes misszióban napokat-heteket kell várni olyan döntésekre, melyek korántsem ilyen volumenűek. Javaslom a "No Men´s Land" c. film megtekintését, mely jól tükrözi az ENSZ beavatkozó képességét. Ráadásnak meglehetősen szigorúak a ROE szabályok (Rules of engagement), melyek csak tovább nehezítik a helyszíni, ad-hoc beavatkozás lehetőségét. Parancsnokaikat bíróság elé? Milyen szintű parancsnokokat? Aki igazán döntéshozó pozícióban van, az a szint azon kívül, hogy diplomáciai védettséget élvez, papírokkal jól levédi magát, és rendszerhibára mutogat. Röviden és általánosságban ennyi.”
 • 1. Tabornok 2008. május 19. 21:36
  „Jogos igény. Minek tartjuk az ENSZ csapatokat, ha csak nézik a tömegmészárlást?
  A parancsnokaikat bíróság elé kell állítani. Szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: El a kezekkel a feleségemtől

"El a kezekkel a feleségemtől" - figyelmeztette politikai ellenfeleit az amerikai elnökjelöltségért… Tovább olvasom