Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Bíróság elé állítják a fukushimai erőmű volt vezetőit

A vádesküdtszék megállapította, hogy a három vezető nem hozta meg a nagyobb erejű cunamik elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket a fukusimai erőműben.
íróság elé állítják a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató vállalat három volt vezetőjét a 2011. márciusi katasztrófában viselt felelősségük miatt.

A 75 éves Kacumata Cunehisza, aki a szerencsétlenség idején a konszern igazgatótanácsának elnöke volt, valamint az elnök-vezérigazgató két helyettese, a 65 éves Muto Szakae és a 69 éves Takekuro Icsiro ellen indul eljárás – döntött pénteken egy állampolgárokból létrehozott vádesküdtszék.

A bizottság megállapította, hogy a három vezető nem hozta meg a nagyobb erejű cunamik elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket a fukusimai erőműben, így több ember halálát és sérülését előidéző, hivatás gyakorlása körében elkövetett hanyagság miatt büntetőjogi felelősségre vonhatók.

A döntés ellentétes a japán igazságszolgáltatás korábbi megállapításával. A bíróság januárban egy előző állampolgári bizottság döntése alapján leszögezte, hogy "nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a volt vezetők előre tudták-e látni, illetve megakadályozni a balesetet".

Miután pénteken a testület úgy döntött, hogy indokolt a felelősségre vonás, a bírónak immár nem volt más választása, mint elrendelni a három volt vezető elleni eljárás megindítását.

Muto Ruiko, egy japán civil egyesület elnöke úgy vélekedett, hogy "a tragédia áldozatainak dühét és szomorúságát megkönnyebbülés követi, mert végre lehetővé vált azok büntetőjogi felelősségének megállapítása, akiknek a cége a 110 ezer kitelepített hazatérését megakadályozó katasztrófa mögött áll".

A 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát súlyosan megrongálta, a sugárzás következtében emberek tízezreit kellett kitelepíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet, hogy megtalálták az eltűnt maláj gépet

A kódszám igazolja, hogy egy Boeing-777-es roncsdarabját találták meg. Tovább olvasom