Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Bioüzemanyag: sok a kérdőjel

Drága és nem hatékony a bioüzemanyag-termelés állami támogatása a fejlett országokban, csak korlátozott eredménye van az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében és az energiabiztonság növelésében, viszont jelentős a hatása a nemzetközi terményárakra - írták az OECD elemzői egy múlt héten megjelent tanulmányukban.
Szerintük a bioüzemanyagok ma erősen függnek a közfinanszírozástól, hogy versenyképesek lehessenek. Az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban a bioüzemanyag-ellátás és -fogyasztás állami támogatása várhatóan körülbelül 25 milliárd dollárra nő 2015-ig a 2006-os 11 milliárd dollárról. A bioüzemanyagok támogatása 960-1700 dollár közpénzbe kerül a megtakarított, üvegházhatást okozó gázok minden egyes tonnájára számolva – állapítja meg a tanulmány.

Az adófizetőknek adókedvezmények és közvetlen támogatások formájában, a fogyasztóknak a kötelező bioüzemanyag-tartalom és az importkorlátozások miatt drágább üzemanyagok kapcsán kerül többe a mostani helyzet. Eközben a környezetvédelmi eredmény erősen korlátozott. A cukornádból Brazíliában előállított etanol veszélyes gázkibocsátása legalább 80 százalékkal kisebb, mint az ásványi üzemanyagoké, ami dicséretes.

Alternatíva. Fotó: DM/DV
Alternatíva. Fotó: DM/DV

Ám az Európában és az Észak-Amerikában használt alapanyagokból – búzából, cukorrépából vagy növényi olajokból – nyert bioüzemanyagokból a szennyező gázok kibocsátása ritkán marad el 30-60 százaléknál jobban az ásványi üzemanyagok káros hatásától. A jelenlegi támogatási rendszer révén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása legfeljebb 0,8 százalékkal csökkenhet 2015-ig.

Közvetlenül a mostani támogatási rendszer miatt a búza 5, a kukorica 7 százalék körül, a növényi olajok 19 százalékkal drágulhatnak a következő tíz évben az OECD modellszámítása szerint, kihagyva más árcsökkentő vagy -növelő tényezőket. A most érvényes és a közeljövőre tervezett előírások miatt a világ takarmánygabona-termelésének 13 százaléka, növényolaj-termelésének 20 százaléka kerülhet tíz év múlva a bioüzemanyag-gyártásba, a tavalyi 8 százalék, illetve 9 százalék helyett.

Olvasóink írták

  • 1. tollas 2008. augusztus 25. 09:20
    „Nagyobb figyelmet, az úgynevezet másodlagos nyersanyból
    előállíthato energia előállításra.

    Ebben a régió legjobb eredményeit érhetnénk el.!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig vannak orosz katonák Grúziában

Grúzia-Oroszország - Az orosz hadsereg egységei még mindig kulcsfontosságú területeket tartanak ellenőrzésük alatt Grúzia nyugati részén. Bár Moszkva pénteken bejelentette, hogy a franciák által kidolgozott béketervnek megfelelően kivonták csapataikat a grúz területekről, de kitartottak amellett, hogy joguk van békefenntartókat állomásoztatni a két szakadár grúz terület, Dél-Oszétia és Abházia körüli ütközőzónákban. Tovább olvasom