Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Bill Gates az új digitális évtized hajnalán vonul vissza

Bill Gates, a Microsoft nyáron visszavonuló vezére a második digitális évtized kezdetéről beszélt a Las Vegas-i szórakoztató-elektronikai kiállítást (CES) megnyitó előadásában. Véleménye szerint a beszéddel való irányítás és a szenzorok révén válik lehetővé az, hogy a szoftverek a mindennapjainkat is végérvényesen átalakítsák.
Az idei Consumer Electronics Show-n tartott Microsoft konferencia lehet az utolsó, amelyen Bill Gates kapta a főszerepet. Természetesen ettől még kellő mennyiségű bejelentés jutott neki, azonban a jövőben szép lassan háttérbe szeretne vonulni és az élete hátralevő részét egyéb tevékenységekkel, hobbikkal töltené. Gates és neje a jövőben az általuk létrehozott alapítvány vezetésével foglalkozik.A vasárnapi beszéd központi állítása szerint véget ért az első digitális évtized, amelyet a személyi számítógép, a billentyűzet és az egér dominált. "Az első digitális dekád hatalmas sikert hozott"– mondta Gates. "De ez még csak a kezdet, és mostantól még gyorsabban haladunk."

Az új korszakban az élet minden területét átjárja az informatika. "A berendezések összekapcsolódnak. A felhasználónak nem fog gondot okozni okozni, hogy az egyik készülékről a másikra hogyan vigye át az információt és nem kell megjegyeznie, hogy hova mentette el a dolgait" - mondta Gates.

A második évtizedben tovább folytatódik a digitális technológia diadalmenete. "A trend egyértelmű, az összes médium és a szórakoztatás is digitális lesz." Gates jóslata szerint továbbá múzeumba kerülnek a régi idők kellékei, a billentyűzet és az egér, és eljön a hanggal, érintéssel vagy mozdulattal irányított felhasználói felület, a "természetes interfész" világa.

Ezt ugyan már évek óta jósolja a Microsoft főnöke, és a cég ilyen típusú termékei - például a Sync elnevezésű hangvezérelt autórádió-szoftver, vagy a Surface, a kávézóasztal-formájú, érintőképernyős számítógép – viszonylag lassan terjednek. Az új megoldások népszerűségét azonban jól jelzi az érintőképernyős iPhone mobiltelefon, illetve a mozgásérzékelős Wii játékkonzol sikere.

A Microsoftot érintő újdonságok is akadtak azért a beszédben. Ezek főleg tartalomszolgáltatói fejlesztésekkel kapcsolatosak. Az MSN-portál például az NBC tévécsatornával kötött megállapodás révén olimpiai szekcióval bővül. Jó 3000 órányi pekingi sportközvetítést követhetnek majd a felhasználók, az MGM-filmstúdió archívuma pedig elérhető lesz a digitális televízióként is működő Xbox játékkonzolon, az Xbox Live nevű fizetős tartalomszolgáltatás részeként.

Az idei egyébként az utolsó CES, amelyet Gates nyitott meg – legalábbis cégvezetői minőségében. Nyártól ugyanis kivonja magát az első vonalból és inkább a jótékonykodásra koncentrál.

Erről szólt a prezentáció egyetlen igazi meglepetése, a Bill Gates utolsó munkanapja címet viselő rövidfilm. Ebben egyénisége humoros oldalát mutatja a Microsoft-vezér, súlyemeléssel és rappeléssel próbálkozik, és telefonál néhány híres barátjával, akik között ott van például Steven Spielberg, George Clooney, Barack Obama és Hillary Clinton.
pcworld.hu/transindex.ro/vgo.hu

Olvasóink írták

  • 1. k 2008. január 08. 19:18
    „ideje volt, merha nem, monnyon le...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatásos hipochondert tartóztattak le Ausztriában

Letartóztattak egy 59 éves osztrák férfit, aki különböző betegségeket és sérüléseket sorolt fel, hogy ingyen ételhez és szálláshoz juthasson a kórházakban - jelentette be a stájerországi Mürzzuschlag város rendőrsége kedden. Tovább olvasom