Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Bilincs a kenyai szektásokon - hírek Afrikából

Szektatagokat tartóztattak le Kenyában. Tűzszünetről írtak alá szerződést Maliban.
A kenyai Mungiki-szekta mintegy 200 tagját tartóztatta le a rendőrség néhány nap alatt - közölte az AFP pénteken. A csoportot azzal vádolják, hogy felelősek számos, a kenyai fővárosban végrehajtott gyilkosságért.

A főként Nairobi nyomornegyedeiben igen aktív Mungiki szekta tagjai ellen már évek óta küzd a kenyai rendőrség, gyakorlatilag eredménytelenül. Az elsősorban a kikuju népcsoport tagjaiból verbuválódott, eredetileg vallási alapú csoportot sokan csak bűnszervezetként tartják nyilván, amely egyebek mellett erőszakos beavatási szertartásaikról szerzett magának kétes hírnevet. A december végi kenyai elnökválasztás után kirobbant zavargásokból azonban a vádak szerint alaposan kivette a részét. Az ugyancsak a kikujukhoz tartozó elnök, Mwai Kibaki oldalára álltak, és állítólag ők a felelősek elsősorban a kenyai főváros és környékén végrehajtott gyilkosságok többségéért. A hatóságok úgy tudják, hogy az összecsapások idején 14 embert fejeztek le a Mungiki tagjai.

A kenyai rendőrség az utóbbi három napban a szekta legalább 200 emberét tartóztatta le. A kommandósok házról házra járnak, és kutatnak a tagok után. A szemtanúk szerint azonban a hatóságok olyanokat is megvertek és elhurcoltak, akiknek semmilyen közük nem volt a Mungikihoz. A hivatalos források szerint a tömeges letartóztatások közben ketten megsérültek, mert ellenálltak a rendőröknek.


Tűzszünet Maliban
Aláírták a tűzszüneti megállapodást a tuareg lázadók és a mali kormány képviselői - közölte az AFP pénteken líbiai forrásokra hivatkozva. Az afrikai ország északi részén élő tuaregek az autonómiáért harcolnak. "Mali barátaink aláírták a tűzszüneti megállapodást" - jelentették a líbiai diplomáciai források.

A régóta húzódó konfliktus lezárására 2006 júliusában az algériai fővárosban már egyezséget kötöttek a szembenállók, de az utóbbi hónapokban ismét kiújultak a harcok a kormányerők és a tuaregek között. Tripoli ezután ajánlotta fel közvetítői segítségét. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mi lesz azzal a 33 katonával, akiket a tuaregek raboltak el az utóbbi hónapokban. Elvileg még ezen a héten döntenek az ő sorsukról is. A tuaregek Mali északi részén szerettek volna autonómiát maguknak.

Törekvésüket azonban az algíri békemegállapodásban feladták cserébe azért, hogy Bamako jelentős összegeket fordít a sivatagi térség fejlesztésére. Csakhogy gyakorlatilag semmilyen változás nem történt a Szaharában, így az őslakosok felújították akcióikat. Az összecsapásokban többen meghaltak, de valójában egyik hivatalos forrás sem tudja megbecsülni, hogy hány áldozata van a sivatagi harcosok és a kormányerők akcióinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macedónia NATO-csatlakozásának feltétele a névvita lezárása

Két országot, Albániát és Horvátországot hívta meg tagjai közé a NATO bukaresti csúcsértekezletén. A… Tovább olvasom