Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Bíborosokat iktatott be XVI. Benedek pápa

Huszonkét új bíborost kreált a Szent Péter-bazilika főoltáránál XVI. Benedek pápa a bíborosi kollégium eddigi tagjai előtt.
A katolikus egyház huszonkét új bíborosát iktatta be a Szent Péter-bazilikában tartott konzisztóriumon XVI. Benedek pápa, s a bíborosi kollégium előtt szólt az egyház vezetőinek feladairól.

Huszonkét új bíborost kreált a Szent Péter-bazilika főoltáránál XVI. Benedek pápa a bíborosi kollégium eddigi tagjai előtt. A beiktatott bíborosok közül tizenhat európai, egy brazil, két ázsiai, három észak-amerikai. Heten olaszok, tízen a római kúria tagjai. A huszonkét bíborosból tizennyolc nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó.

A pápa a hagyományosnál egyszerűbb szertartással, egyszerre adta át az új bíborosoknak a bíborosi kalapot, gyűrűt és pergament és latin formulával iktatta be őket, római címtemplomot vagy püspöki címet is kijelölve számukra.

Az egyházfő arra szólította fel a bíborosokat, hogy "szeretettel és életerővel szolgálják az egyházat, a tanítók tisztaságával és bölcsességével, a pásztorok energiájával és erejével, a mártírok hűségével és bátorságával". XVI. Benedek hozzátette, hogy a világban és az egyházban is "az uralkodás és szolgálat, az egoizmus és altruizmus, birtoklás és ajándékozás, érdek és ingyenesség" között kell választani. A pápa arra kérte őket, imádkozzanak, hogy "szelíd erővel tartsa az egyház kormányát".

A XVI. Benedek hét éve tartó pápaságának negyedik konzisztóriumára 133 bíboros érkezett mind az öt kontinensről. Magyarországról Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, akit 2003-ban iktattak bíborossá. Az új beiktatásokkal a bíborosok jelenlegi összlétszáma 213-ra emelkedett, közöttük 125 pápaválasztó.

A világ 70 országát képviselik, 51 országnak van pápaválasztó bíborosa. A már napokkal ezelőtt Rómába érkezett bíborosokkal a pápa több találkozón is részt vett és beszédeiben többek között a világban egyre inkább terjedő "vallási analfabetizmus" veszélyére hívta fel a figyelmet. Erdő Péter az MTI-nek adott interjúban is úgy fogalmazott, hogy az egyházat mindenekelőtt a nemzetközi gazdasági és politikai elit elvilágiasodása aggasztja és a nyugati civilizáció kulturális összeomlása, amelynek része a keresztény vallásról való ismerethiány is. XVI. Benedek vasárnap az új bíborosokkal szentmisét tart a Szent Péter bazilikában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iráni hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre

Iráni hadihajók érkeztek szombaton a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán át - jelentette be az… Tovább olvasom