Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Bevonult a hadsereg a török határnál fekvő Dzsiszr es-Sugúrba

A szíriai hadsereg páncélozott harcjárművekkel bevonult vasárnap reggel az arab ország északnyugati részén, a török határtól nem messze, stratégiai helyen fekvő Dzsiszr es-Sugúr városba - közölte az állami tv.

A hivatalos tájékoztatás szerint még délben is "heves" harcok folytak a városban a bevonuló hadsereg és az ott működő "terrorista csoportok" tagjai között. Szíriában három hónapja tömeges megmozdulásokon követelik Bassár el-Aszad elnök távozását.

Az ellenzék szerint nagyszabású katonai művelet kezdődött Dzsiszr es-Sugúrnál; nagyjából 200 páncélozott harcjármű vonult be a városba déli és keleti irányból, helikopterek támogatásával, és aknavetőkkel is lövik a települést, amely stratégiai ponton fekszik: a Szíria második legnagyobb városát, Aleppót a legnagyobb kikötővel, Latakiával összekötő út mentén. Ellenzéki források szerint több száz zendülő katona sáncolta el magát a városban, ahol hétfőn 120 katona halt meg. A hivatalos verzió szerint a kormányellenes lázadók ölték meg őket, a rendszer ellenzéke viszont azt állítja, azért ölték meg a katonákat, mert megtagadták a parancsot, hogy civilekre lőjenek.

A szíriai hatóságok kitiltották a külföldi újságírókat az arab országból, ezért nagyon nehéz független forrásból megerősíteni a szembenálló felek állításait. Egyelőre nem lehet tudni, hányan haltak meg a vasárnap reggel kezdődött harcokban. Az egykor 40 ezres városból, amelyet csaknem egy hete zárt körül a szíriai hadsereg, szinte mindenki elmenekült az elmúlt napokban, a többség északra, az alig 40 kilométerre fekvő török határ felé. A határ térségében helyszíni értesülések szerint szíriai oldalon tízezer ember gyűlhetett össze.

Török adatok szerint eddig több mint ötezren keltek át a határon, róluk a Vörös Félhold szervezet menekülttáboraiban gondoskodnak. Az Egyesült Államok ismét elítélte a szíriai vezetést az ellenzékkel szembeni "brutális fellépés" miatt, és követelte, hogy Aszad elnök tegye lehetővé, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársai "azonnal és korlátozás nélkül" bejuthassanak a harcok sújtotta területre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában sikertelenül zárult az újabb egyeztetés a hét közepén négy EU-tagállam által beterjesztett határozattervezetről, amely elítélné Szíriát a tüntetőkkel szembeni brutális fellépésért. Oroszország és Kína képviselője el sem ment a tárgyalásra.

Az egyiptomi külügyminiszter úgy nyilatkozott az al-Hajat című napilapnak, Kairó is ellenzi Szíria elítélését, s a színfalak mögött azon dolgozik, hogy ehelyett Damaszkuszban fogadják a nyugati országok különleges megbízottját.

Olvasóink írták

 • 3. Star-Spangled 2011. június 14. 03:08
  „Miert az EU nem????????”
 • 2. SC 2011. június 13. 11:43
  „Mindent az érdekük diktál.Ha kell,az ördögöt is támogatják,ha hasznuk származik belőle...”
 • 1. vonLichthofen 2011. június 12. 22:38
  „Na akkor hogyan is van ez?
  Bahreinben az USA barát kormány gyilkolássza a lázadókat, Libiában az USA TÁMOGATJA a lázadókat, Sziriában a törvényes kormány ellen lázadókat támogatja az USA és Nyugateuropa. Ki a jógyerek és ki a rosszfiú ebben a játszmában?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pazarló a kelet-európai energetikai rendszer az EBRD szerint

Drámaian pazaroló a kelet-európai és a közép-ázsiai energetikai rendszer az Európai Újjáépítési és… Tovább olvasom