Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Bevezetik az eurót Szlovákiában?

Tovább növekedett, már 82 százalék az esélye annak, hogy a jövő évtől Szlovákiában bevezetik az eurót. Szakértők szerint északi szomszédunknál 32,44 koronáért kapnak majd egy eurót.
Ez abból az elemezésből derül ki, amelyet a pozsonyi INEKO - Gazdasági és Szociális Reformok Intézete és a Gazdasági Elemzők Klubja készített vezető pénzügyi szakemberek körében.A Független Hírügynökséghez eljuttatott adatokból kitűnik, hogy 2006 szeptemberétől - amikortól ilyen havi felméréseket készítenek - most a legnagyobb a közös európai pénznem szlovákiai bevezetésének valószínűsége.

Például 2006 őszén még csak 50 százalék volt, 2006 és 2007 fordulójától azonban már tartósan 70 százalék fölé emelkedett, mígnem idén februárban a 80 százalékot is elérte. A valószínűségi arány növekedéséhez az INEKO szerint nagyban hozzájárult az is, hogy a pozsonyi pénzügyminisztérium legutóbbi becslése szerint a közpénzek 2007-re vonatkozó deficitje a bruttó nemzeti össztermék (vagyis a GDP) 2,16 százalékának megfelelő szintre csökkent. Ez fontos adat, hiszen az Európai Unió maastrichti kritériumai szerint egy-egy országban csak akkor vezethető be az euró, ha a közpénzek hiánya nem haladja meg a GDP 3 százalékát. "Az elemzők feltételezik, hogy Szlovákia az év végére - némi megszorítással - az alacsony infláció feltételének is megfelel majd - olvasható az INEKO sajtóközleményében.

- Egyes szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az infláció már néhány hónapon belül a maastrichti kritérium szerinti szint fölé emelkedhet, s ez a helyzet tartóssá válhat." A pozsonyi gazdaságkutató intézet felmérésében részt vevő szakértők többsége szerint a koronát 32-33 korona közti értéken váltják majd át euróra. A becslések átlagértéke 32,44 korona/euró - fűzi hozzá az INEKO.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bomba-alkatrészek egy jamaikainál

Letartóztattak a szövetségi nyomozók egy jamaikai férfit Miami nemzetközi repülőterén, mert… Tovább olvasom