Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Betiltották a holttestek szexuális aktusát

Tilos kiállítani Gunther von Hagens testpreparátor vitatott munkáját.

Az augsburgi közigazgatási bíróság gyorsított eljárásban jóváhagyta a város még augusztusban kelt tiltási határozatát. Az indoklás szerint a Testvilágok (Körperwelten) című kiállításon a holttest-zex ábrázolása nem más, mint a törvényekkel védett emberi méltóság elleni jogtalan támadás. Pedig ez a jog a halál után sem veszíti el érvényét. Az elhunytak teste személyiségük megsemmisítésével ezúttal egyszerűen anyaggá degradálódott - áll az indoklásban.

Kurt Gribl, Augsburg főpolgármestere üdvözölte a döntést. A bíróság von Hagensre tízezer euró pénzbüntetést is kiszabott. Gribl személyesen hajtotta végre az ítéletet, és maga takarta le a szobrot. A kiállítás szervezői nem kívántak nyilatkozni.Gunther von Hagens 1977-ben fejlesztette ki áttörő tartósítási technikáját, mely szerint az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal tette a preparátumokat időtállóvá. Ez az eljárás a plasztináció. 1996-ban tartotta első kiállítását különlegesen előkészített preparátumaiból Japánban, mely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett. Azóta emberek ezrei próbálják felajánlani testüket von Hagensnek, aki küzdve az állandó ellenállással, járja a világot, hogy népszerűsítse az emberi test szépségét egy igen sajátos művészeti megközelítésben.A vitatott alkotásról Hagens korábban úgy nyilatkozott, hogy a fekvő férfin ülő nőt nemi aktus közben ábrázoló akt az emberi élet ciklusait bemutató kiállítás szerves része.

Olvasóink írták

 • 17. joebar 2009. szeptember 11. 23:26
  „Én is láttam pesten a kiállitást ,korházi nővérkékkel ápolókkal, felejthetetlen élmény volt. Megnéztem volna mókaficakot az egyirányu utcában,de az még akkor nem volt.”
 • 16. Noncy 2009. szeptember 08. 20:04
  „Aki járt a budapesti Bodies-kiállításon, tudja, hogy a mindegyik test igazoltan legálisan került von Hagens-hez. Rengeteg iskolás csoport volt, mikor ott jártam, nagyon sok dolgot tanulhatnak a testünkről, amit a suliban sohasem. Egyébként meg senkinek sem kötelező megnéznie. Felháborodni pedig akkor kell, ha tudja valaki, hogy miről beszél (AranyKözépút). Nem kell megnézni és akkor nincs min felháborodni. Az pedig, hogy mi a művészet, meglehetősen relatív. :) Én sokkal inkább tanító-célzatúnak találtam, mint felháborítónak.
  A Bodies-t nem hozzák az otthonodba, mint ahogy a sok ´szemét´ bejön a kereskedelmi televíziókkal. A világon mindenhol bemutatták, természetesen megosztottak a vélemények.
  Lenyűgöző, fantasztikus dolog. Pontos, szakszerű és kétnyelvű leírássokkal, olyannal, amit még a biológia órán sem hallottunk. Mindent láthattál, amit eddig csak az orvosok láttak. Megnézheted mi a különbség a beteg és az egészséges szervek között. És, hogy szexuális aktust is bemutattak Augsburgban, hát ez is az emberi élet része. Nem tették közszemlére, nem muszáj megnézni.
  Én csak gratulálni tudok a létrehozásához!”
 • 15. janika 2009. szeptember 08. 13:08
  „A képre nézve olyan mint egy alultáplált nyugdíjas klub jövő képe Magyarországon.”
 • 14. Esther 2009. szeptember 08. 13:05
  „Ugyanugy mint a bodes-on itt is alairtak gondolom meg eletükbe az emberek hogy barmire felhasznalhatjak a testüket. igy ez nemhiszem hogy szabalysertes lenne. valamint ha egy akt kepet latunk egy hires festötöl, az is ugyan olyan müveszet mint ez. betyöpösödött ausburgiak.”
 • 13. MTT 2009. szeptember 08. 08:53
  „Jandex, tiéd a pont, ez nagyon jó!!!!”
 • 12. Jandex 2009. szeptember 07. 17:48
  „Ezért nem kell sietni a túlvilágra,ott még d.gni sem szabad! :)))))))”
 • 11. Truder 2009. szeptember 07. 10:32
  „Ez is egyfajta művészet,nem ki munka van benne...ízlés dolga,hogy tetszik e vagy nem!”
 • 10. anglia51 2009. szeptember 07. 09:47
  „Ez úgy, ahogy van: AGYRÉM!”
 • 9. mekkelek 2009. szeptember 07. 08:12
  „A szexelö testek tulajdonosai egymást ugyan nem ismerték, a nö ráadásul jóval idösebb, mint a férfi. Mindketten még életükben nyilatkozatot tettek, hogy bármilyen, akár szexuális aktus bemutatása közben is preparálhatják öket. Igy aztán nem annyira elvetemült a dolog.

  Az augsburgi bíróság döntése nem meglepö, Augsburgban és környékén föleg prüd katolikusok laknak, akik képesek vallási hovatartozás alapján is megkülönböztetni embereket (pl. kitiltani templomokból).

  Ennél sokkal jobb az a felfogás, hogy az ilyen témájú dolgokat külön terembe, a terem ajtajára felirat, hogy mire számíthat a látogató, aztán ha valaki meg akarja nézni, az nézze, a többi ne menjen be.”
 • 8. MTT 2009. szeptember 07. 07:23
  „Elég liberális elveket vall a kiállító...Minden esetre, akinek erre támad gusztusa, az nézegesse.”
 • 7. AranyKözépút 2009. szeptember 06. 20:37
  „Én megszigorítottam volna a testek ellenőrzését.hozzájárulási nyilatkozatok átnézése, dns ellenőrzés stb. ha valaki ennyire hülye, hogy ezt teszi a TESTÉVEL, az meg is érdemli, hogy ezt tegyék vele. ha egyetlen egy test lett volna, amiről nincs igazolás, börtönbe csuknám ezt a férfit, aki nem mvész az tuti.”
 • 6. dr73 2009. szeptember 06. 20:17
  „bakke
  Igen,de ezzel sincs semmi gond .Nálam belefér.
  Ahhoz hogy ilyen remekműveket hozzon létre,kellett rengeteg test.Megnéztem az aktus-testeket is,szerintem annak betiltása álszent dolog volt.”
 • 5. bakke 2009. szeptember 06. 19:53
  „dr 73
  A testek nagy része nem "felkínált", eredetük ismeretlen, pl. jó példa erre a sok preparált kínai, amit én láttam, ott mind kínai volt, ahol köztüdott az emberi jogok sárba tiprása”
 • 4. kopex 2009. szeptember 06. 16:03
  „De a buzik vonulhatnak ezerrel, az nem erkölcstelen. Génhibás mind, de lassan kötelező lesz homokosnak lenni. <moderálva durva>”
 • 3. dr73 2009. szeptember 06. 15:03
  „Fantasztikus a kiállítás!Akit meg nem érdekel,az ne nézze meg.
  Az akt-aktussal sincs semmi probléma,ezek az emberek nemv életlenül kínálták fel testüket,tisztában voltak mindennel.”
 • 2. vienna 2009. szeptember 06. 14:35
  „Lám ott nem az szdsz van hatalmon.
  Bp-re jöhetne nyugodtan.”
 • 1. sumi74 2009. szeptember 06. 11:41
  „Szerintem ez nem művészet,inkább elmebetegség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem végzett el minden feladatot a Discovery

A Discovery két űrhajósa befejezte vasárnap hajnalban a harmadik, egyben utolsó űrsétáját. Tovább olvasom