Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Betiltotta a hétfői országos sztrájkot a prágai városi bíróság

Betiltotta a hétfőre tervezett országos közlekedési sztrájkot a prágai városi bíróság - közölték szombaton Prágában.

A testület a cseh kormány javaslatára foglalkozott az üggyel. Megállapította: miután a sztrájkot nem jelentették be három munkanappal megtartása előtt, törvényellenes és visszaélés a sztrájkjoggal. Amennyiben a sztrájkot a szakszervezetek mégis megtartják, az esetleges károkért ők fogják viselni a felelősséget. A szakszervezetek pénteken bejelentett döntése szerint hétfőn hajnali három és délután 16 óra között országszerte leálltak volna a vonatok, távolsági buszok és a városi tömegközlekedés. A főbb országos közutakon több helyen torlaszokat terveztek emelni a tiltakozók.

A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája, aminek a keretében egyebek között 10 százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat. A bíróság döntését eljutatta a szombati rendkívüli kormányülésre, amelyre a szakszervezeti vezetők is meghívást kaptak. Azok első reagálásukban a totalitárius hatalomgyakorlat felélesztéséről beszéltek. Hivatalos álláspontjukat délután rendkívüli sajtóértekezleten hozzák nyilvánosságra. "Jogászaink elemzik a helyzetet. A döntés még nem jelenti azt, hogy lemondunk a tiltakozásról. Közlekedési blokád lesz, s a jelek szerint nagyobb az eredetileg vártnál" - mondta Bohumír Dufek szakszervezeti vezető újságíróknak. Petr Necas miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya nem enged a nyomásnak, s nem mond le a reformok megvalósításáról.

"A reform paraméterei azonban megváltozhatnak" - jegyezte meg egy szombati lapinterjúban. Necas szerint sztrájkolni mindenkinek joga van, de az utak eltorlaszolása szerinte elfogadhatatlan, mert ezzel "túszul ejtik a lakosságot". A sztrájkok törvényességéről már a múltban is hoztak döntéseket a cseh bíróságok, de többnyire az akció befejezése után. Ez az első eset, hogy a sztrájkot még annak megkezdése előtt törvénytelennek minősítette a bíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóba rejtett pokolgépek robbantak Moszulban

Autóba rejtett pokolgépek robbantak szombaton az észak-iraki Moszul városában, hat embert megölve és… Tovább olvasom