Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Betiltják a vékony műanyag zacskókat Kínában

Kína - Vasárnaptól tilos a nagyon vékony műanyag zacskó gyártása, eladása és használata Kínában. A kevésbé vékonyakat továbbra is lehet használni, de egyetlen áruház sem adhatja ingyen a műanyag szatyrokat. Az ázsiai országban évente egybillió plasztik zacskót használnak el. Kínán kívül csak néhány ország - például Írország és Banglades - vezetett be hasonló szigorú intézkedéseket a környezetvédelem érdekében.
Azok a boltosok, akik továbbra is ingyen adják a műanyag zacskókat, öt-tízezer jüanos (száz-kétszázezer forintos) büntetésre számíthatnak vasárnaptól - állítja az ország ipari és kereskedelmi hivatala. A műanyag szatyrok 0,1 jüanos (2 forintos) ára azonban nem biztos, hogy valóban csökkenteni fogja ezek használatát. Kínában naponta hárommilliárd műanyag tasak fogy el - a kínai állami hírügynökség becslése szerint. Ezekből egymilliárd darabot szupermarketekből, kétmilliárdot pedig máshonnan visznek haza a vásárlók. A boltokban ráadásul minden olyan terméket, ami nem étel, külön zacskóba csavarnak, mielőtt a nagy műanyag szatyorba teszik - állítja az AFP francia hírügynökség.

A Greenpeace környezetvédő szervezet kínai irodája támogatja az ötletet, de figyelmeztet, hogy a szabályokat be is kell tartatni. A műanyag szatyrok okozta szennyezés ráadásul nem a legnagyobb probléma az ázsiai országban - tette hozzá a szervezet kínai képviselete. Kína legnagyobb műanyagszatyor-gyárát már február végén bezárták, a kormány környezetvédelmi kampánya miatt. Ez a határozat a gyár termékeinek több mint 90 százalékát érintette, ezért nem maradt más megoldás, mint az üzem bezárása. A műanyag szatyrok túlzott használata komoly probléma Kínában. Ezek a termékek komoly veszélyt jelentenek a környezetre, mert általában 200 évig is megmaradnak, de van, amelyik egyáltalán nem bomlik le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nehezedik svájci állampolgárság megszerezése

Svájc - Az előzetes becslések szerint a svájci szavazók elutasították a szélsőjobboldali Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezését, ami tovább nehezítette volna a külföldieknek a svájci állampolgárság megszerzését - közölte svájci televíziós jelentésekre hivatkozva az AFP francia hírügynökség. Tovább olvasom