Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Berlusconi ügyvédje szerdára vagy csütörtökre várja a semmítőszék döntését

Elhúzódhat az olasz semmítőszék döntése a Silvio Berlusconit érintő Mediaset-perben, bár az ítéletet az olasz közvélemény, a sajtó és a politika is nagyon várja.
Elhúzódhat az olasz semmítőszék döntése a Silvio Berlusconit érintő Mediaset-perben, bár az ítéletet az olasz közvélemény, a sajtó és a politika is nagyon várja.

A semmítőszék kedden megkezdte a tárgyalást a Mediaset-perben, amelyben Berlusconit adócsalásért első- és másodfokon négy év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a közhivataloktól.

Antonio Mura helyettes államügyész a semmítőszék ülésén azt hangsúlyozta, hogy a per ez idáig a jogi előírások szerint zajlott. Mura hozzátette, hogy a "politikai szenvedélyeket" úgymond a bíróság épületén kívül kell hagyni.

A Berlusconi védelmét ellátó Franco Coppi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nem kéri az ítélet szeptemberre való elhalasztását. Coppi elmondta, hogy a semmítőszék döntését szerdára-csütörtökre várja.

A semmítőszéknek a római Angyalvár melletti épületét biztonsági gyűrű veszi körbe az ítélet után várható tüntetések miatt. Egyelőre azonban csak az olasz és a külföldi újságírók tömege van jelen.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió vihar előtti csendről számolt be. Amennyiben a semmítőszék döntésével elítéli Berlusconit, ez a balközép Demokrata Párt (PD) és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) koalíciós kormányának a végét jelenthetné.

A politikusok nyugalomra intettek: Enrico Letta miniszterelnök még hétfői athéni tárgyalásai alatt is azt hangsúlyozta, hogy az olasz belpolitikai helyzet stabil, a semmítőszék ítélete után "sem tartok politikai földrengéstől".

"Berlusconi arról biztosított, hogy a semmítőszék döntése, akármi is legyen, nem fogja befolyásolni a kormány sorsát" - hangoztatta Elisabetta Alberta Casellati PdL-szenátor.

Marcello dell'Utri PdL-politikus, aki 1994-ben Berlusconival együtt alapította meg a Forza Italia pártot, kijelentette, hogy Berlusconi számára kedvezőtlen ítélet esetén sem fogja elhagyni Itáliát. Dell'Utri Bettino Craxi egykori szocialista kormányfőre utalt, aki 1994-ben Tunéziába menekült, mivel illegális pártfinanszírozás miatt letartóztatás fenyegette.

"Ha Berlusconit elítélik, és a PdL parlamenti tagjai lemondanak és az utcára vonulnak, akkor a nagykoalíciós kormány borul" - nyilatkozta Paolo Gentiloni PD-politikus.

Az olasz utcákon, presszókban a semmítőszék várható ítéletét találgatják. Még fogadásokat is kötnek arról, hogy a harmadfokú bíróság megerősíti-e a másodfokú ítéletet, vagy azt semmisnek kimondva felmenti Berlusconit, illetve újabb másodfokú tárgyalást rendel el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A papság üdvözli a pápa riói üzeneteit, de vannak kételyek

A fiatal papok támogatják a Ferenc pápa által hirdetett katolikus egyházi megújhodást: kivinnék az… Tovább olvasom