Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Berlinben keres pártfogókat pártjának Vitalij Klicsko

Berlinben járt a héten Vitalij Klicsko nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, ám nem azért, hogy a ringben elagyabugyálja soros ellenfelét, hanem hogy pártfogókat keressen Ukrajnában alapított új pártja számára.

Míg ökölvívásban eddig nem sokan állták a versenyt a kétméteres óriással, a politikában egyelőre csak kihívónak számít az idősebb Klicsko-fivér. Ellenfele, a "címvédő", Viktor Janukovics ukrán elnök, aki már a hat évvel ezelőtti "narancsos forradalom" idején is államfő volt. Egy kozmetikázott választás lelepleződése, valamint az utcai tüntetések nyomán azonban kénytelen volt megválni az elnöki bársonyszéktől. A 2004 decemberében a kijevi Függetlenség téren demonstráló tömegben ott volt mind a két Klicsko-fivér. Az idősebb, Vitalij ma már történelemnek nevezi az akkori eseményeket.

A tüntetők által lelkesen éltetett két Nyugat-barát politikus, Viktor Juscsenko és Julija Timosenko - az elnöki, illetve a kormányfői székben eltöltött pár év után - mára nyomtalanul eltűnt a történelem süllyesztőjében. Janukovics viszont azon fáradozik, hogy az ellenzék és a sajtó megfélemlítésével ismét tekintélyelvű viszonyokat teremtsen Ukrajnában. Ezt akarja megakadályozni Klicsko, s ebből a célból nemrég saját pártot alapított Ukrán Demokrata Szövetség a Reformokért néven. A lépést azzal indokolta, hogy hazájában az emberek már minden politikusban csalódtak, ezért új arcokra várnak. Pártja nevének rövidítése UDAR, ami jól illik a világbajnok "eredeti" szakmájához: ütést, csapást jelent ukránul. Az alapító persze nem mindjárt egy balhoroggal akarja kezdeni tevékenységét a politika porondján. Ezért is látogatott el Berlinbe, hogy tanuljon és tapasztalatokat gyűjtsön a majdani küzdelemhez.

Mint a CDU berlini székházában járva újságíróknak németül kifejtette, van még mit tanulnia. A szorítóval ellentétben a politikában egészen más viszonyok uralkodnak. "A politika olyan, mint egy küzdelem, amelyben nincsenek szabályok" - idézte fel mosolyogva első próbálkozásait az öltönyös-nyakkendős miliőben. Kétszer is indult a kijevi polgármesteri székért - mind a kétszer csúfosan elbukott. Berlinben a kíséretében volt Nico Lange, a CDU által létrehozott Konrad Adenauer Alapítvány kijevi irodájának a vezetője. Az alapítvány a Janukovics-féle ukrajnai vezetés leghangosabb bírálói közé tartozik. Az UDAR politikai programjának sarkalatos pontjai közé tartozik a szociális piacgazdaság, a demokrácia ás az állampolgári jogok védelme. Ezekre ma Ukrajnában nagyobb szükség van, mint valaha, ezért az alapítvány is azon fáradozik, hogy támogatást nyújtson a demokratikus és jogállami mozgalmaknak - egészítette ki Klicsko szavait Lange.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Izrael csak figyel, nem kommentál

Izrael csak figyelni fogja, de nem kommentálja az egyiptomi tiltakozásokat - idézte a hét végén a… Tovább olvasom