Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Berlinben a pápa: rendkívüli biztonsági intézkedések

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Berlinben XVI. Benedek pápa fogadására.
Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Berlinben XVI. Benedek pápa fogadására. A katolikus egyházfő a jövő hét közepén érkezik négynapos hivatalos látogatásra Németországba, a vizit első napját Berlinben tölti.

A pápa biztonságára több ezer rendőr ügyel, mesterlövészeket és rendőrkutyákat vetnek be, és a hatóságok elrendelték: az Olimpiai Stadionban csütörtökön este esedékes istentisztelet idején meghatározott körzetekben - 17 és 21 óra között - az ablakokat zárva kell tartani.

Az integetési tilalom XVI. Benedek pápa biztonságát szolgálja - érveltek a hatóságok, és a rendelet megszegése esetén kemény fellépést helyeztek kilátásba. Szakértők szerint Berlin évek óta nem volt olyan "biztonsági zárlat" alatt, mint amilyen a pápai látogatás idején várható. A szigorú biztonsági intézkedések egyik oka, hogy különböző szervezetek, illetve csoportok a berlini vizit idejére tüntetéseket jelentettek be. A kezdeményezők - köztük a homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége - a katolikus egyház szexuális tanításai, a homoszexuálisokkal szembeni "megkülönböztetések", illetve a pápának az abortusszal, illetve az óvszerrel kapcsolatos nézetei miatt kívánnak tiltakozni.

A hatóságok engedélyezték a tervezett megmozdulásokat, azt azonban megtiltották, hogy azokra az eredeti helyszínen, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében kerüljön sor. A tiltakozásokat azokra az órákra tervezik, amikor a katolikus egyházfő beszédet mond a parlamentben, illetve a kancellárral, majd az államfővel találkozik. A tervezett tiltakozások némi vitát váltottak ki a politikusok és az egyházi vezetők körében.

Többen bírálták a homoszexualitását nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármestert, aki megértését fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban. A bírálatokat elutasítva a polgármester azzal érvelt, hogy mindez az állampolgárok alkotmány biztosította joga, az egyetlen előfeltétel csupán, hogy a tiltakozó akciókra békésen és demokratikus keretek között kerüljön sor. "Berlin örül XVI. Benedek látogatásának, és a hagyományos vendégszeretettel várja őt" - hangsúlyozta a német főváros vezetője, aki csütörtök délután külön is találkozik a katolikus egyházfővel. Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a pápa fogadására a türingiai és a baden-württembergi hatóságok is. Az egyházfő Berlin után ugyanis ezt a két tartományt keresi fel, és mindkét helyszínen hasonló tüntetések várhatók. Ezzel összefüggésben Christine Lieberknecht, Türingia konzervatív miniszterelnöke azt hangoztatta, hogy a bejelentett tiltakozások a véleményszabadság részét képezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekpornó fotókért 9 év börtönt kapott

Kilencévi börtönbüntetésre ítélt a kolumbiai legfelsőbb bíróság egy amerikai állampolgárt… Tovább olvasom