Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Beperelik Donald Rumsfeldet és a CIA volt főnökét

Amerikai és német jogászok keresetet nyújtanak be Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter ellen az iraki Abu Graib börtönben, illetve a kubai Guantánamón elkövetett kínzásokban való felelőssége miatt.
A kereset Rumsfeld mellett érinti George Tenet volt CIA-főnököt, valamint azt a három amerikai tábornokot és egy ezredest, akik e két intézmény vezetői voltak. Ugyancsak panaszt nyújtanak be a Bush-kormányzat öt jogásza, köztük Alberto Gonzales jelenlegi igazságügy-miniszter, a Fehér Ház korábbi tanácsadója ellen, akik jogi alapot szolgáltattak az embertelen kihallgatási módszerekhez. Rumsfeld múlt heti lemondása megfosztotta őt korábbi mentelmi jogától.

Az Alkotmányos Jogok Központja nevű szervezet egy szaúdi és 11 iraki férfit képvisel, akik a kubai Guantanamón, illetve a bagdadi Abu Graib börtönökben voltak rabok, és állításuk szerint rendszeresen kínozták őket. A szervezet Donald Rumsfeldet teszi felelőssé a fogolykínzásokért. A szervezet Rumsfelden kívül keresetet adott be az amerikai igazságügyi miniszter, Alberto Gonzalez és az amerikai titkosszolgálat, a CIA egykori vezetője, George Tenet ellen is.

Két évvel ezelőtt a német államügyészség már elutasított egy hasonló beadványt. Németországban egyébként olyan ügyek is bíróság elé kerülhetnek, amelyek a világ más részein történtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észrevétlenül jutottak a kínaiak egy amerikai hajó közelébe

Észrevétlenül, egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajó közelébe tudott jutni a múlt hónapban egy… Tovább olvasom