Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Benzinhiány és összecsapások a nyugdíjreform elleni újabb tiltakozónapon

Hat héten belül hatodik alkalommal tartottak kedden a nyugdíjreform elleni országos tiltakozónapot Franciaországban.

A növekvő benzinhiány, a közlekedési sztrájk, valamint a tüntető diákok közé keveredő rendbontók és a rendőrök közti egyre gyakoribb összecsapások miatti radikalizálódó hangulat ellenére a kormányzat meg kívánja tartani a szenátusi végszavazást a tervezetről.

A szakszervezetek a nap folyamán 266 városban hirdettek tiltakozó felvonulásokat, hogy így kényszerítsék a kormányt tárgyalóasztalhoz a nyugdíjreform újratárgyalására. Az egyik legnagyobb tömörülés, a CGT szerint 3,5 millióan vettek részt a tüntetéseken. A belügyminisztérium adatai szerint 1,1 millióan tüntettek. A legjelentősebb párizsi megmozduláson a rendőrség szerint 67 ezren a szakszervezetek szerint 330 ezren voltak. A részvételi adatok hasonló jellegűek, mint az előző öt országos tiltakozó napon voltak.

Francois Fillon kormányfő a nemzetgyűlésben kedd délután tartott beszédében úgy ítélte meg, hogy a megmozdulás elérte "csúcspontját, kezd kifulladni és azzal párhuzamosan radikalizálódni".

- Senkinek nincs joga túszul ejteni egy egész országot - hangsúlyozta a miniszterelnök, miután a végszavazás közeledtével az elmúlt napokban a sztrájkok és a tiltakozások egyre inkább radikalizálódnak országszerte: elsősorban az energiaszektorban alakult ki erőjáték a szakszervezetek és a kormány között.

A vitatott törvénytervezetet a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban az eredetileg szerdára tervezett szavazást csütörtök estére halasztották, de a kormányzat jelezte: akkor mindenképpen megtartják.

A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után.

A sztrájkoló munkások miatt az ország mind a 12 olajfinomítójában áll a termelés a hétvége óta, s kedd délutánra Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter szerint a 12.500 benzinkút közül már 4 ezerben egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni.

A vasúti közlekedésben is folytatódik az egy hete tartó határozatlan idejű sztrájk: a vonatoknak mintegy fele közlekedik, a Párizst Londonnal összekötő Eurostart nem érinti a munkabeszüntetés, Németország és Svájc felé sincs jelentős fennakadás, de a többi nemzetközi útvonalon egyáltalán nem járnak a vonatok. A párizsi tömegközlekedésben viszont nem érezhető a sztrájk hatása: a metrók buszok, villamosok a normál menetrendben közlekednek.

A repülőtéri dolgozók sztrájkja miatt azonban az Orly termináljain a járatoknak a felét, a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren pedig harminc százalékát törölték.

A közalkalmazottak jelentős része is részt vett a tiltakozónapon: sztrájkolt a tanárok, a postások, a távközlési dolgozók egy jelentős része, s a közszolgálati televízió és rádió is szüneteltette adásait.

Múlt héten a gimnazisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. A rendfenntartók számára az ő részvételük jelenti a legnagyobb kockázatot a tüntetéseken, ugyanis gyakran keverednek közéjük szándékos rendbontók, akik kizárólag az összecsapásokat keresik a rendőrökkel, valamint autókat gyújtogatnak, kirakatokat törnek be.

Kedden kora délutánig 163 olyan személyt vettek őrizetbe Lyonban és Nanterre-ben, akik már a tüntetések megkezdése előtt összecsaptak a rendőrökkel. A belügyminisztérium közlése szerint az elmúlt egy hétben 1.158 rendbontót állítottak elő a rendőrök a tüntetéseken.

Az oktatási minisztérium szerint eddig a francia középiskolák tíz százaléka csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz, a szakszervezetek szerint viszont a 4.200 intézményből kedden már 1.200-ban szerveztek tüntetéseket.

François Chéreque a legnagyobb szakszervezet, a CFDT vezetője nyugalomra intett minden tüntetőt, míg Bernard Thibault, a CGT főtitkára arra kérte a kormányt, hogy érzékelje a tiltakozás méreteit.

Nicolas Sarkozy államfő keddi sajtótájékoztatóján jelezte: mindent meg fog tenni az olajfinomítók blokádjának feloldása és a "rend garantálása" érdekében. Elmondta, hogy a helyzet rendezésére délutánra tanácskozást hívott össze hivatalába.

"Értem a nyugtalanságot. Egy demokráciában mindenki kifejezheti a véleményét, de ezt erőszak és felfordulás nélkül kell megtenni" - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: "Vigyázni kell a rendbontók miatt. Találkozni fogok a rendvédelmi erőkkel annak érdekében, hogy garantálják a közrendet ... Hogy félek-e a felfordulásoktól? Természetesen nem szívesen szembesülök velük. De a legnagyobb felfordulás az lenne, ha nem a feladatomat végezném, és nem a nyugdíjak finanszírozásán dolgoznék" - mondta.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák 71 százaléka támogatja a tiltakozási megmozdulást. Egy hónappal ezelőtt még csak 62 százalékos volt ez az arány.

Olvasóink írták

 • 3. SC 2010. október 20. 10:34
  „A franciáknál nagyon erősek a szakszervezetek,és a vezetőik száját nem tudják betömni egy kis pénzel,mint nálunk...Itthon még ha szakszervezeti tag vagy is és kinyitod a szádat...”
 • 2. szocdem 2010. október 20. 09:46
  „1.

  "szabad vagyok! - mondta a majom a rácsnak."

  Itt több az ész mint a Franciáknál?? Tudom: Mert ez aa mi országunk 10 miilió individualist zseni és a pótzsenik hazája... akik plikk plakk tönke verik pár tulipános bajusz pedregető kedvéért a hazájuk gazdaságát, és nyomorba döntetik a legtahatségtelenebbekkel a fél országot, akik minden fék és korlát nélkül képesek támogatni olyan magánérdekeket amik kifosztják őket, akik hagyják megfagyni a legszegényebbeiket, akik simán tűrik hogy szitává lője őket minden kis szire szóra a hatalom, akik elbukott morális és gazdasági elveket hangozatnak és támogatnak, stb

  No ez tényleg mind a bazi nagy Magyar ész megnyilvánulása, amire légy csak büszke - ha már mások röhögnek rajta..

  Én azt mondom: Hajrá Franciák! Mutassák csak meg a sok gyáva népnek, hogy a hatalom nem királyság, hanem KÖZKÉPVISELET!!!!”
 • 1. Mankapunka 2010. október 20. 00:25
  „Ők sirnak a 62 miatt,nálunk meg szó nélkül elfogadták az emberek az emelést???

  Éátszik itt nálunk több ész van,mint franciában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajkatasztrófa - Súlyosan károsította az olaj a tonhallárvákat

Súlyosan károsította a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa a kékúszójú tonhal (Thunnun thynnus)… Tovább olvasom