Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Benyújtották a fellebbezéseket a hulladékégető ellen

Az osztrák BEGAS cég idén szeretné megkezdeni a beruházást, és terveik szerint 2011-re készülnének el a hulladékégetővel.

Péntek délelőtt beadták a kismartoni (Eisenstadt-i) tartományi hivatalban 341 szentgotthárdi polgár, valamint a Pro Natura St.Gotthárd civil szervezet fellebbezését a rábakeresztúri (Heiligenkreuz-i) hulladékégető építési engedélye ellen - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere. A beadványokat várhatóan másfél, két hónapon belül bírálja el a bécsi környezetvédelmi szenátus. Szentgotthárd felkészült arra, ha kell más fórumokon is eljárjon az égetőmű ellen.

Bugán József elmondta: valamennyi fellebbezésről egyenként átvételi elismervényt kért az illetékes hatóságtól, mert nem bízik bennük. Beadták Szentgotthárd fellebbezését is, de ezt az ellen a döntés ellen, amellyel korábban a várost kizárták azok köréből, akik fellebbezhetnek. Amennyiben az osztrák hatóság elutasítja a most beadott fellebbezéseket, akkor Szentgotthárd közigazgatási eljárást kezdeményez az építési engedély ellen, majd ha kell polgári peres úton is megtámadja a határozatot, végül az osztrák alkotmánybírósághoz fordulnak. Tervezik azt is, hogy nemzetközi, a brüsszeli, vagy a hágai bíróság elé viszik az ügyet.

Az alpolgármester elmondta: ezek az eljárások mind halasztó hatállyal bírnak, vagyis amíg véget nem érnek addig nem kezdődhet el az építkezés. A szentgotthárdiak kezdettől fogva tiltakoznak a rábakeresztúri égetőmű ellen, mert az néhány száz méterre épülne városuktól. A város lakói tavaly áprilisban népszavazáson is nemet mondtak a szemétégetőre, bár ennek jogi következménye nincs. Ausztriától a magyar állam hivatalosan is kérte, hogy keressen alkalmasabb helyet a hulladékégetőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások Párizsban a tömegtüntetések után

Nagyjából háromszáz embert tartóztattak le Párizsba csütörtök este, miután összecsapások törtek ki… Tovább olvasom