Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Belpolitikai viszállyá fajult az olajháború Németországban

Német belpolitikai viszállyá fajult Oroszország és Európa olajháborúja. Az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíciós kormány két tekintélyes minisztere csapott össze ugyanis egy szerda reggeli televíziós nyilatkozatban a kialakult helyzet kezelését illetően.
Németországba továbbra sem érkezik orosz olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül, s noha nincs szó válságról, továbbá a stratégiai készletek is több mint százhúsz napra elegendőek, politikai és gazdasági körökben egyre nagyobb az aggodalom.

Értesülések szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter az éjszaka folyamán telefonon szólította fel orosz kollégáját a korábbi, normális helyzet helyreállítására, a kőolajszállítások felújítására. A külügyminiszter - akárcsak előző nap Merkel kancellár és Barroso európai bizottsági elnök - szerződéses kötelezettségeinek betartására hívta fel Moszkvát, s hasonló felhívást intézett Fehéroroszországhoz is.

Steinmeier szerint Moszkva és Minszk vitája nem mehet egy harmadik ország rovására. A miniszter utalt ugyan arra, hogy a német fogyasztóknak egyelőre nem kell korlátozásokkal számolniuk, de nyomatékosan hangsúlyozta: Oroszország és Európa energiaszállítási kapcsolatait folyamatos és megbízható szinten kell tartani. Mindez Moszkva alapvető érdeke is - hangoztatta Frank-Walter Steinmeier.

Közben rendkívül éles vita támadt a kormányon belül a hogyan tovább kérdésével kapcsolatban. A vitát előző napi nyilatkozatában tulajdonképpen Angela Merkel indította el, arra utalva, hogy Németország mégsem mondhat le az atomenergiáról. Ezt még a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány hirdette meg, a 2005 novemberében hivatalba lépett konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kabinet pedig a szociáldemokraták nyomására belefoglalta a kormányprogramba a nukleáris energiáról való lemondást, illetve az atomerőművek fokozatos, 2020-ig történő bezárását.

A kancellárhoz csatlakozott szerdán a konzervatív Michael Glos gazdasági miniszter, aki szó szerint "rendkívül szükségesnek" nevezte az atomenergiáról való, tervezett lemondás felülvizsgálatát.

Ezzel szembenélesen elítélte az atomerőművekről való lemondás esetleges elvetését Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter. A szociáldemokrata politikus Németország jövőbeni energiastratégiája szempontjából "teljességgel értelmetlennek" nevezte az atomenergiára történő támaszkodást. Szerinte semmiképp nem lenne szabad összefüggésbe hozni az orosz olajszállítások leállítását és az ország tényleges áramellátását.

Egy nemrégiben készített felmérés szerint a német lakosság jelentős többsége az atomenergia felhasználása mellett van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliai falut bombázott az amerikai légierő

Légicsapást intézett egy amerikai harci helikopter feltételezett al-Kaida-tagok ellen, akik a gyanú… Tovább olvasom