Kisalföld logö

2017. 04. 28. péntek - Valéria 6°C | 10°C Még több cikk.

Belgrád és Pristina közvetett párbeszéde

Szerbia - Közvetett tárgyalások folynak Szerbia és Koszovó között. Nem olyan párbeszéd, amilyennek a felújítását Belgrád szorgalmazza, és amely újraindítaná az egész válságrendezést, hanem a jelenlegi helyzet adta problémák megoldása késztette a feleket a tárgyalásra a változó mandátumú UNMIK (koszovói ENSZ-közigazgatás) képviselőinek közvetítésével.
Hat témakörben folynak a megbeszélések, köztük a koszovói rendőrség jelenlétének rendezése a szerbek lakta vidékeken. Nem kevésbé fontos az igazságszolgáltatásnak, a határellenőrzésnek, a vámnak, a szállításnak és a kulturális örökség védelmének a kérdése, ami ugyancsak a megbeszélések témája. Aleksandar Ivanko, az UNMIK szóvivője megerősítette, hogy sokat tárgyalnak, de ezek a találkozók bizalmas jellegűek, ezért nem hoznak nyilvánosságra semmilyen részletet.

Az ENSZ képviselője a határidőkről nem beszélt, de azt elárulta, hogy New Yorkból olyan utasításokat kaptak, hogy gyorsítsák fel a párbeszédet a felek között. Andrew Ladley új-zélandi diplomata a térségbe érkezett a tárgyalások felgyorsítására, s most éppen Belgrádban tanácskozik. Lamberto Zannier, az UNMIK vezetője a minap ugyancsak Belgrádban járt, csütörtökön pedig Pristinában számolt be szerbiai megbeszéléseinek eddigi eredményéről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Pakisztánban

Pakisztán - Legalább nyolc embert ölt meg egy öngyilkos merénylő Pakisztán északi részén, amikor… Tovább olvasom