Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Békefenntartókat küldene Koszovó a NATO-nak

A koszovói elnök reményét fejezte ki, hogy országa részt vehet a NATO külföldi békefenntartó műveleteiben.
Fatmir Sejdiu közölte: a NATO Koszovóban tárgyaló főtitkárának, Anders Fogh Rasmussennek ajánlotta ezt fel csütörtökön. Az új főtitkár először tesz hivatalos látogatást a balkáni országban.

Az atlanti szövetség az év végéig mintegy 14 ezerről 10 ezerre akarja csökkenteni az egykori szerb régióban állomásozó katonáinak számát.

"Hangsúlyozni szeretném, hogy a döntés a koszovói biztonsági helyzet javulását tükrözi, és feltételes" - jelentette ki Rasmussen újságíróknak, miután találkozott Fatmir Sejdiuval és Hashim Thaci miniszterelnökkel.

"Ez azt jelenti, hogy a csökkentés a koszovói biztonsági helyzet folyamatos javulásának a függvénye lesz" - tette hozzá az új NATO-főtitkár.

A koszovói békefenntartó erőt (KFOR) 1999-ben vonultatták fel, a NATO-bombázások után.

Augusztus 4-i hivatalba lépése után Rasmussen bejelentette, hogy a KFOR-t kis létszámú (gyorsan) reagáló erővé szeretnék változtatni, amely "belátható időn belül" kivonulhat Koszovóból.

A koszovói vezetők 2008. február 17-én kiáltották ki egyoldalúan a tartomány függetlenségét, amelyet eddig 62 ország ismert el, közöttük az Egyesült Államok és az Európai Unió 22 tagállama. Szerbia határozottan ellenzi a lépést, és továbbra is az ország részének tekinti Koszovót.

"Továbbra is Koszovó biztonságának szavatolását tartjuk szem előtt, és egyúttal megerősíthetem azt is, hogy továbbra is segítjük a pristinai hatóságokat a koszovói biztonsági erő fejlesztésében" - mondta Rasmussen.

A koszovói biztonsági erő január óta működőképes, és a tervek szerint 2500 tagot számláló civil testület lesz, amely vészhelyzetekben nyújt segítséget a lakosságnak.

Olvasóink írták

  • 3. info2009* 2009. augusztus 24. 13:14
    „Micsoda jo otlet! A NATO kikepezte a terroristakat es most mint bekefenntartok kikuldik oket mas orszagba folytatni aldasos tevekenyseguket.”
  • 2. janika 2009. augusztus 13. 20:32
    „Ha a nagyhatalmak vezetői seggét lehetne nyalni arra is lenne jelentkező!”
  • 1. kahane1 2009. augusztus 13. 19:53
    „Mas mar nem is hianyzik onnet!! az U.C.K. mint "beke-fenntarto"??!!-na azok pont "arrol"hirhedtek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális szervátültetéseket vizsgálnak Kínában

A kínai egészségügyi tárca a szervátültetéssel foglalkozó kórházakat vizsgálja, mert sajtójelentések szerint néhány intézményben illegális műtéteket végeznek el külföldi betegeken. Tovább olvasom