Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Bekapcsolták a hadronütköztetőt

Svájc - A fizika alapkutatásának egy újabb mérföldkövéhez érkezhetünk. A világ legnagyobb részecskegyorsítója megkezdte működését a Genf melletti nemzetközi kutatóközpontban, a CERN-ben. A rendszer finomhangolása után indulhat az ütköztetés és annak vizsgálata.
Az első protonnyalábokat óvatosan, lépésről-lépésre vezették körbe a két gyorsítógyűrűben. Az üzembe helyezésnek egy fontos szakasza ezzel sikerrel lezárult. A következő hetekben-hónapokban a rendszer pontos beállítása és a részecskenyalábok gyorsítása zajlik, hogy aztán végre megkezdődhessenek a fizika alapvető kérdéseire válaszokkal kecsegtető ütközések.

A nagy hadron ütköztető (Large Hadron Collider, LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsítója a beüzemelés kritikus szakaszán esett túl szeptember 10-én: a rendszer mindkét gyorsítógyűrűjében sikerült végigvezetni a protonokból álló nyalábokat - először csak lépésről-lépésre, végig a gyűrűk nyolc szegmensén, majd "szabad száguldást" engedve nekik néhány körön keresztül. A kísérletek során a két gyűrűben ellentétes irányban mozognak majd a protonok, és a detektorok területén ütköztetik őket

Az átlagosan a felszín alatt száz méterrel húzódó hatalmas gyorsítógyűrűkbe belépő protonnyalábokat egyelőre nem ütköztetik, csak azt vizsgálják, megfelelő módon körbe tudnak-e menni a vákuumcsövekben. A "First Beam Day" ("az első nyaláb napja") szerdán volt, amely a gigantikus berendezés ünnepélyes üzembe helyezése is volt egyben, és amelyre több száz újságíró érkezett szerte a világból az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN székhelyére. A tesztelési fázis alatt jóval alacsonyabb energiákon történik az ütköztetés, mint ami majd a csúcsüzemmódban várható, és amellyel kapcsolatban felvetődött például fekete lyukak keletkezése is.

A youtube-on találni animációt a legrosszabb (és vélhetően be nem következő) forgatókönyvre is: a Föld az LHC által keltett fekete lyuk miatt elpusztul.


Az [origo] írása a hadronütköztető első napjáról.

Olvasóink írták

 • 14. tarhonya3 2008. szeptember 14. 12:56
  „rossz hasonlat volt, az áram feltalálásból, és az auó feltalálásából nem született fekete lyuk. végülis hadd legyen egy ennyire okos embernek mint Neked igazad, srry nem nőtem fel hozzád és hogy ennyi hülyeséget össze írok! Nem tudtam hogy egy fizikussal vitatkozok...”
 • 13. miracle 2008. szeptember 13. 17:47
  „Akár a fán is maradhattunk volna, nem?
  Nem lenne környezetszennyezés, senkit nem ütne meg az áram, nem gázolna el az autó, meg nem írna hülyeségeket az interneten.”
 • 12. tarhonya2 2008. szeptember 12. 21:32
  „ebben, jönnek a szöveggel hogy nincs akkora energiája hogy kialakuljon egy fekete lyuk, és? kigarantálja? nincs ez a marhaság nincs probléma, akkor is veszélyes, csak azért hogy megtudjuk ezt a "hatalmas dolgot", hogy mivolt a nagy bumm utáni első milliomod másodpercben, nagyon fontos, meg a többi agyament kérdés is nagyon nagy volumenű!”
 • 11. miracle 2008. szeptember 12. 19:04
  „Kifejthetnéd, hogy miben ártunk magunknak és mihez nem nőttünk fel.”
 • 10. tarhonya 2008. szeptember 12. 17:46
  „milyen pszichopata találta ezt a marhaságot ki, nem hogy elitták volna pénzt. meg a sok okoskodó marha... ezzel csak magunknak ártunk, az emberiség nem nőtt fel ehhez a technológiai szinthez.
  lehet most szidni... akkor sincs igazatok...”
 • 9. jocofan 2008. szeptember 11. 22:19
  „Hol vagy Jocó? Vagy a fizika meghaladja a képességeidet? Itt nincsenek fasiszták meg nácik? Okos Jocó, gyere elő!”
 • 8. miracle 2008. szeptember 11. 17:38
  „Tévedtem, most néztem végig élőben:
  http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
  :)”
 • 7. miracle 2008. szeptember 11. 17:32
  „Aki amiatt aggódik esetleg, hogy már ma itt a világvége, azt megnyugtathatom, hogy nem: Ausztráliában már holnap van.”
 • 6. Leon60 2008. szeptember 11. 12:44
  „Pihe!!!
  Miért nem 11:11-kor küldted a hozzászólást?
  6 percet késtél.”
 • 5. Prompt 2008. szeptember 11. 12:36
  „http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com”
 • 4. Volt Iskolás 2008. szeptember 11. 11:38
  „Én a "Hunnan van erre píz?" "E má megin minek?" "...miközben Afrikában éheznek?" kérdések vártam első kommentbe, de így sem rossz. Ó anyám. :)”
 • 3. puha2 2008. szeptember 11. 11:32
  „Szerdán, azaz 10-én helyezték üzembe, de semmi baj”
 • 2. Marica13 2008. szeptember 11. 11:24
  „10-én indították”
 • 1. pihe1 2008. szeptember 11. 11:17
  „Vajon kinek az ötlete volt pont szeptember 11-én indítani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengések Japánban és Indonéziában

Japán-Indonézia - Erős földrengések rázták meg Japán északi és Indonézia keleti részét csütörtökön -… Tovább olvasom